Fetita muscata caine a murit de rabie. La spital nu i se administrase vaccin antirabic!

O fetiţă în vârstă de cinci ani, din satul Gh Doja, comuna Racaciuni, care avea simptome specifice rabiei, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce a fost muşcată în luna decembrie de un câine fără stăpân, medicii susţinând că micuţa ar fi trebuit vaccinată anti-rabic imediat după incident, potrivit Mediafax.

Medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că fetiţa, originară din judeţul Bacău, a fost muşcată de un câine fără stăpân, incidentul petrecându-se înainte de sărbătorile de iarnă.

Potrivit medicilor ieşeni, fetiţa avea simptome specifice rabiei, boala urmând să fie confirmată în baza rezultatelor analizelor care au fost trimise unui laborator de specialitate din Bucureşti.

Medicii ieşeni susţin că fetiţa a ajuns de două ori la Spitalul Judeţean din Bacău, fără însă să i se administreze vaccinul anti-rabic.

În urmă cu câteva zile, după ce starea de sănătate a fetiţei s-a agravat, ea a fost transferată de la spitalul din Bacău la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

„Din păcate, de rabie se moare întotdeauna, chiar şi la şase luni de la incident. Fetiţa a ajuns la noi în stare foarte gravă şi a stat internată la Terapie Intensivă. Tragem un semnal de alarmă şi le recomandăm oamenilor să se vaccineze chiar dacă au fost muşcaţi de un animal domestic”, a declarat directorul spitalului ieşean.

 

Oficialii de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Bacău spun însă că o echipă formată din trei angajaţi a plecat să ridice cadavrul câinelui. „În funcţie de rezultatele pe care le avem de la acel animal, indiferent dacă este câinele care a muşcat fetiţa, vom decide dacă impunem carantină sau nu. În zonă, animalele sunt vaccinate antirabic, dar suplimentăm dozele pentru a fi sigură că suficiente vaccinuri în caz de nevoie“, a declarat Vasile Zaharia, şeful DVS Bacău.

Zeci de persoane au intrat în contact cu fetiţa care a murit de rabie

Ora 16.10: Cadavrul câinelui care a muşcat-o pe Denisa Varga zăcea aruncat astăzi pe marginea drumului din satul Gheorghe Doja, comuna Răcăciuni. Tatăl fetei spune, că imediat după ce animalul a muşcat-o pe copilă, l-a fugărit cu pietre. „A doua zi l-am văzut mort în şanţ. Nu am anunţat pe nimeni până azi dimineaţă pentru că nu am ştiut că fata mea a murit de turbare. Câinele era cam agresiv, dar nu am ştiut că e posibil să fie turbat“, a spus Andrei Varga (35 de ani), tatăl fetei.

 

surse: mediafax, romania libera, adevarul

Adauga un comentariu

*