Cum ni se schimbă viaţa de la 1 octombrie

Agenţii economici ar putea plăti mai mult pentru gazele naturale începând cu luna viitoare, ceea ce s-ar putea reflecta şi în preţurile produselor finale achiziţionate de consumatori. Tot la 1 octombrie intră în vigoare Codul civil care aduce modificări serioase în relaţiile client-bancă şi în cele dintre soţi. Blândă până acum, toamna se va face simtiţă în casele românilor, şi la propriu şi la figurat.

 Prima zi a lunii care urmează aduce câteva schimbări care vor influenţa direct sau indirect vieţile românilor. Poate cea mai importantă dintre acestea este intrarea în vigoare a Codului civil, care va modifica uşor în avantajul clienţilor, relaţia acestora cu băncile. Astfel, instituţiile de creditare  vor fi obligate, printre altele, să acorde clienţilor cel puţin 15 zile pentru rambursarea creditului în caz de denunţare unilaterală a contractului, denunţarea neputând avea loc decât din motive „temeinice”. Băncile nu vor mai putea executa cu uşurinţă ipoteci mobiliare, întrucât opoziţia la executare suspendă de drept procedura de vânzare până la soluţionarea definitivă a cauzei. În plus, se măreşte  lista persoanelor care pot formula opoziţie la executare, mergând până la cel care a notificat existenţa unui drept sau a unei pretenţii cu privire la bunul executat. Cu alte cuvinte, inclusiv o rudă îndepărtată poate îngheţa procedura executării sub rezerva dovedirii interesului. Cu privire la conturile bancare, noul cod prevede dreptul titularului de a dispune în mod liber de sumele din contul curent, fără altă condiţie decât notificarea prealabilă, în măsura în care aceasta a fost agreată contractual.Şi în relaţiile dintre soţi, Codul civil va produce schimbări importante: despăgubirea soţului încornorat în caz de divorţ, partajul în timpul căsătoriei sau modificarea regimului matrimonial sunt câteva dintre ele. Prin urmare, partajul e posibil oricând, fără a trebui motivat. Bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere. Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neîmpărţite rămân bunuri comune. Mass-media sunt vizate şi ele de câteva modificări ale Codului civil despre care unele ONG-uri susţin că ar afecta libertatea presei. E vorba de restricţiile impuse în filmarea/fotografierea proprietăţilor private sau de prevederile legate de persoanele care îşi consideră încălcate drepturi patrimoniale şi care pot merge până la oprirea publicării unui articol de presă cu decizia instanţei.

Alte reguli pentru credite

BNR a lansat, recent, spre consultare publică, un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice. Potrivit documentului, care intră în vigoare din octombrie, pentru creditele de consum este prevăzută limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului. În ceea ce priveşte creditele pentru achiziţia de locuinţe, avansul minimum prevăzut în regulamentul BNR este de 30%, în cazul în care clienţii optează pentru euro, şi minimum 40% pentru celelalte monede exceptând moneda naţională, unde avansul este de minimum 15%.

Noi scumpiri la orizont

Tot la 1 octombrie preţul gazelor naturale ar putea fi majorat cu până la 10% pentru agenţii economici, a anunţat în vară Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie. Chiar dacă scumpirile nu au teoretic impact asupra consumatorilor casnici, aceştia pot fi totuşi afectaţi de o posibilă majorare a preţurilor la produsele finale. De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de Realitatea TV, managerii români estimează creşteri de preţuri imediate la medicamente, în industria IT, la electronice, în construcţii şi servicii.

Taxa de claw-back se va aplica începând cu 1 octombrie

Eventualele scumpiri ale medicamentelor ar putea fi şi efectul introducerii taxei claw-back chiar de la 1 octombrie. Taxa colectată de Ministerul Sănătăţii se adresează deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţilor legali ai acestora care  vor avea obligaţia de a plăti o contribuţie trimestrială care se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente. „Taxa de claw-back se aplică începând cu 1 octombrie. (…) Se vor aduce medicamente”, a spus Ladislau Ritli, după audierea sa la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.
Ministrul a respins afirmaţiile potrivit cărora producătorii de medicamente susţin că nu se vor mai aduce medicamente în farmacii după aplicarea acestei taxe şi a spus că această taxă are mai mult rol de reglare. „Iniţiatorii ei au fost Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Casa Asigurărilor de Sănătate. (…) Veniturile în urma aplicării taxei de claw-back nu sunt importante, ci efectul reglator este important”, a subliniat el. Ministrul a precizat că această reglementare face posibilă recuperarea de către ANAF a sumelor datorate.

Traficul şi vremea, altfel de la 1 octombrie

Prima zi din luna octombrie este tradiţionala dată la care studenţii îşi încep activitatea, ceea ce pentru locuitorii oraşelor universitare înseamnă un singur lucru: aglomeraţie. În mijloacele de transport în comun dar şi pe şosele. Chiar şi vremea îşi schimbă atitudinea şi se ia mai în serios începând cu a doua lună din toamnă. (Sursa Realitatea.net)

 

Adauga un comentariu

*