Ion Ţiriac despre criză: Nu ieşim în 2012. Toată lumea să se pregătească să o mai ducem în spate

Ion Ţiriac despre criză: Nu ieşim în 2012. Toată lumea să se pregătească să o mai ducem în spate”Eu sper ca în 2014 să ne meargă mai bine”. Este declaraţia omul de afaceri Ion Ţiriac, care a explicat la Realitatea TV de ce omenirea este dependentă de evoluţia Statelor Unite ale Americii.Ion Ţiriac crede că pentru România criza este departe de a fi trecut. El a declarat că greşit când a spus că 2012 va fi anul în care criza va lua sfârşit.

„Să sperăm că această criză nu o să ne lovească din nou. Noi suntem dependenţi, toată lumea, de Statele Unite. Tot ce se întâmplă acolo, după 6 luni sau 3 luni se întâmplă în Europa, tot ce se întâmplă în Europa se întâmplă cu 2 luni înainte în România. America este o ţară foarte bogată, o ţară care este obişnuită cu crizele. Ei au un avntaj enorm: ei tipăresc banii. Când au nevoie de bani, tipăresc mai mult şi intră mai mult în datorii. S-ar putea întâmpla ca speranţele omenirii să nu mai fie îndeplinite atât de repede sau atât de bine cum credeam toţi. Pe de altă parte, Globul se îndreaptă spre o perioadă în care populaţia în lumea asta o să crească de 2 ori în 30 de ani. Aici este o mare întrebare. Ce se întâmplă cu apa, în energia. Dar asta este departe de noi”, a explicat Ion Ţiriac.

„Eu am greşit. Am zis că ieşim din criză în 2012. Nu ieşim în 2012. Toată lumea să se pregătească să o mai ducem în spate, că nu avem ce să facem altceva. Eu sper ca în 2014 să ne meargă mai bine”, a adăugat el.

Întrebat cum a fost afectată România de criză, Ion Ţiriac a spus că „Ne-a schimbat mult criza. Mai mult decât atât, criza a atins mult mai mult omul de afaceri. Pe mine m-a stupefiat faptul că politicul nu se gândeşte cum să faciliteze şi să împingă omul de afaceri, ăla care dă de mâncare la mii de oameni. Ca să-l facă pe ăla să nu dea afară oameni şi să se trezească ei în mână cu câte 2.000 de la fiecare. La noi şomajul e încă bun, dumneavoastră ştiţi că în Spania şomajul este 20%?”

„Eu spun că românul este un altfel de individ. Nu este nici sârb, nici grec. Noi suntem mult mai blânzi. Şi înghiţim, înghiţim, înghiţim”, a mai spus el.

Ţiriac: Românul trebuie să înveţe ce înseamnă morală şi fidelitate

Pe timp de criză, şi omul de afaceri a fost nevoit să dea oameni afară.

„Am dat afară cam o treime, mii. Dar cam jumătate din câţi trebuia să dau afară am ţinut. Şi ştiţi de ce? Pentru că ani de zile mi-a trebuit să învestesc în şcolarizări. Eu îi dau afară acum, iar peste doi ani trebuie să-i angajez din nou şi mă costă de cinci ori atât. Este un calcul matematic”, a povestit Ion Ţiriac.

„Pe dea altă parte, românul trebuie să înveţe ceea ce înseamnă morală şi fidelitate. Eu am avut oameni care i-am luat din şcoală, i-am pregătit extraordinar. I-a dat Gheorghiţă 50 de euro în plus, după ani şi ani, a plecat. Asta nu există în alte ţări”, a adăugat el.

Teoria a fost susţinută şi de Nadia Comăneci, prezentă şi ea în emisiune.

„Se întâmplă şi în SUA, dar marea majoritate a celor care nu au această fidelitate sunt veniţi din Europa. Americanul este mai fidel pentru că ai crescut acolo, ai învăţat. Această companie devine o familie. Şi pierzi acea atmosferă, unde ai crecsut cu toată lumea şi unde te poţi ajuta”, a explicat Nadia Com[neci.

„Este o mentalitate rapiă de a câştiga bani. Adică eşti satisfăcut o perioadă scurtă, dar după aceea îţi dai seama ce ai pierdut în partea cealaltă. Şi vin înapoi, dar nu -i mai priveşti aşa cum i-ai privit când făceau parte din familie”, a mai spus ea.

Adauga un comentariu

*