Risc mai mare de cancer de la nivelul ridicat de radiatii ultraviolete

Cancerul de piele e riscul major la care se expun cei care stau mult la soare, mai ales in aceste zile, cand nivelul radiatiilor a depasit pragul de 8 unitati. Medicii detaliaza cateva metode de protectie.Nivelul radiatiilor ultraviolete se vor incadra in jurul valorii de 8-9 unitati pana vineri, cand vremea se va raci simtitor si vor veni ploile si furtunile, prognozeaza specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

„Aceste valori ale indicelui de radiatii ultraviolete sunt normale pentru perioada de vara in care ne aflam, la fel cum pentru tarile mediteraneene valorile de 10 unitati sunt normale. Radiatiile au intensitatea cea mai mare in aceasta perioada fiindca nebulozitatea e redusa (nu sunt nori)”, ne-a explicat Simona Andrei, meteorolog de serviciu la ANM. Intensitatea radiatiei solare scade odata cu cresterea distantei pe care aceasta o parcurge. Atmosfera actioneaza practic ca un filtru ce retine aceste radiatii si le diminueaza intensitatea pe masura ce acestea ajung catre suprafata terestra. „Prin urmare, radiatia ce va traversa atmosfera va atinge mai intai culmile montane (iar acolo daca cerul este senin va avea valori mai ridicate) si va ajunge ceva mai tarziu in zonele de campie (unde va avea o valoare mai mica, in aceleasi conditii de cer senin)”, mai spune specialistul ANM. Pe de alta parte, datorita axei de inclinare a Pamantului, radiatia solara parcurge prin atmosfera o distanta mai mare (si astfel isi atenueaza intensitatea) in zonele polare, in timp ce cu cat ne deplasam catre Ecuator, radiatia parcurge o distanta mai mica. „Teritoriul Romaniei se afla la jumatatea acestui drum. Referitor la valorile maxime ale radiatiei UV acestea se inregistreaza de regula, in sezonul estival, pe cer senin, iar pentru zona Romaniei un indice in jurul valorii de 8 unitati nu este dramatic”, crede meteorologul.

Cand alunita devine cancer

Cancerul cutanat este cea mai frecventa boala care poate crea probleme celor care stau mult la soare. „Lumina produce modificari ale structurii celulelor din piele, iar unele celule se multiplica necontrolat producand cancere cutanate. Astfel apar carcinoamele”, explica Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica „Dermastyle” din Bucuresti. Si alunitele neprotejate se pot transforma in tumori canceroase. „Expunerea neprotejata la soare poate sa produca o transformare a unor leziuni existente, alunitele, care devin melanoame (tumori maligne)”, avertizeaza dermatologul.Pentru a depista din timp alunitele cu potential cancerigen, cercetati pielea cu atentie o data pe luna. La barbati, zona cea mai expusa riscului este spatele, iar la femei partea inferioara a picioarelor.

Adauga un comentariu

*