FRAUDA CU TVA LA COMANESTI

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău efectuează cercetări penale faţă de inculpatul GURĂU HORIA, administrator de fapt al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL Comăneşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

– instigare la tentativă de stabilire cu rea credinţă de către contribuabil a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat,
– asociere în vederea săvârşirii infracţiunii menţionate mai sus şi
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpatul Gurău Horia, în calitate de administrator de fapt al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL, a constituit un circuit economico financiar în scopul obţinerii unor importante sume de bani de la bugetul de stat prin încasarea în mod fraudulos a taxei pe valoarea adăugată.
În acest circuit, Gurău Horia a implicat cinci societăţi comerciale (între care şi TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT) reprezentate de alte persoane care au realizat mecanismul de fraudare iniţiat de Gurău Horia. Acesta nu putea avea calitatea de administrator al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL întrucât acest drept i-a fost interzis printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare.

În concret, au fost întocmite contracte comerciale între firmele implicate în care s-a consemnat în fals că s-au cumpărat, respectiv vândut utilaje şi echipament petrolier, în condiţiile în care mărfurile nu au existat în mod fizic la momentul respectiv şi niciuna dintre firmele implicate nu a achitat preţul mărfurilor.

În plus, din dispoziţia lui Gurău Horia, au fost întocmite şi facturi fiscale şi avize de însoţire a mărfii false.
De asemenea, în cursul lunii iulie 2010, Gurău Horia l-a determinat pe administratorul legal al SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL să întocmească în fals documente de export a mărfurilor pretins achiziţionate către o societatea comercială din Siria.

La data de 6 septembrie 2010, SC TEHNO LOGYSTIC CONSTRUCT SRL a solicitat Administraţiei Finanţelor Publice (A.F.P.) Comăneşti cesionarea dreptului de rambursare de TVA în valoare de aproximativ 2 milioane de euro în favoarea inculpatului Gurău Horia. Întrucât A.F.P. Comăneşti a sesizat neregulile, aceşti bani nu au mai fost achitaţi.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 23 iunie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore.

La data de 24 iunie 2011, Judecătoria Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpatului Gurău Horia pe un termen de 29 de zile.

(comunicat DNA)

Adauga un comentariu

*