Cum ne protejam de explozii solare si radiatii ultraviolete

Nivelul ultravioletelor a crescut zilele trecute in Romania, ajungand ieri la 8, iar exploziile solare vor atinge un maxim al ultimilor ani. Medicii explica cum ne putem proteja.”Gaurile” in stratul de ozon, ca si exploziile solare care vor fi din ce in ce mai frecvente in perioada urmatoare, afecteaza atat pielea, crescand riscul de cancer cutantat, cat si psihicul, modificand comportamentul, sau ochii. In plus, se anunta multe zile in care nivelul de radiatii ultraviolete va fi maxim.

Folositi creme cu factor de protectie peste 30

Ea recomanda ca pentru perioadele cu risc sa se limiteze expunerea la lumina, sa se foloseasca creme de protectie solara cu factor intre 30 si 50 (mai ales de catre cei care au o piele deschisa la culoare), cat si ochelari cu lentile speciale care protejeaza de ultraviolete, umbrele sau chiar haine care sunt special concepute pentru a proteja organismul de radiatii.Specialistul in neurostiinte Radu Braga, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, explica de ce exploziile solare pot cauza migrene. „Celule nervoase din creier produc curent electric care se propaga prin axoni ca prin niste cabluri. Acest curent electric genereaza campuri electromagnetice, campuri care sunt influentate de furtuni solare, care la randul lor sunt electromagnetice. Practic, acesta este motivul pentru care apar migrenele, insa nu este clar cum anume”. Medicul de familie Cristian Sever Oana explica de ce sunt mai expusi riscurilor cei care merg la mare sau stau in apropierea apei. „Sunt iradiati practic de doua ori, radiatiile venind direct de la soare, dar si reflectate de luciul apei. De aceea este recomandat sa purtati ochelari, pentru protectia ochilor, si palarie pentru insolatii (de la care apar dureri de cap si migrene)”.

Ochii pot fi afectati ireversibil

Medicul de familie atentioneaza asupra faptului ca exploziile solare si ultravioletele pot afecta si ochii ireversibil. „Dupa o expunere indelungata (daca stati cateva ore cu ochii in soare si nu faceti miscare) exista riscul sa apara degradari ireversibile ale retinei (scade acuitatea vizuala si nu se mai poate face nimic). Din aceasta cauza, recomand purtarea unor ochelari de soare din sticla si nu din plastic”, mai spune medicul Cristian Sever Oana.

Adauga un comentariu

*