Cremele de protectie solara, obligatorii la munte si in parc

Ultravioletele afecteaza pielea indiferent daca sunteti pe strada, la mare sau pe crestele muntilor. Soarele creste buna dispozitie, inlatura depresia si amelioreaza acneea, insa toate aceste efecte benefice pot fi puse in umbra de imbatranirea prematura a tenului sau mai grav, de cancerul cutanat. La munte, la mare sau la o simpla plimbare in parc, ultravioletele afecteaza pielea, insa daca aplicati creme speciale cu 15-20 de minute inainte de expunerea la soare scad considerabil riscurile.

Ultravioletele de tip A, responsabile de cancer

Ingrosarea pielii, ridurile groase si largi, modificarile de pigment sunt semne care „tradeaza” o expunere indelungata la soare. Medicii avertizeaza insa ca aparitia cancerului de piele si imbatranirea prematura a tenului sunt cauzate si de folosirea unor creme care protejeaza doar de ultravioletele de tip B. „Protectia fata de ultravioletele de tip A este cea mai importanta pentru ca acestea penetreaza mai adanc pielea si au efect cancerigen mai mare”, sustine conf. dr Catalin Popescu, medic la Clinica I Dermatologie de la Spitalul „Colentina” din Bucuresti.

Risc mare de arsuri la munte

Riscurile de a face arsuri este mai mare la munte decat la mare din cauza expunerii mai indelungate la soare, tin sa avertizeze medicii. „Pot exista zile insorite la munte, in care riscul de arsura solara (si pe termen lung de cancer de piele) sa fie mai mare decat intr-o zi foarte noroasa de la mare. In plus, la munte, din cauza aerului mai racoros si a vantului, pielea se supraincalzeste mai putin si suntem tentati sa o expunem mai indelung, crescand riscul arsurii solare”, avertizeaza medicul Catalin Popescu.

Cremele cu SPF 30, cele mai bune

Atunci cand va alegeti produsele de protectie solara trebuie sa o faceti in functie de sensibilitatea pielii. Cele mai recomandate sunt cremele cu SPF 30. „Factorul de protectie trebuie sa tina seama de ce probleme exista, de tipul de ten. De exemplu, pentru un ten mai deschis care reactioneaza violent la radiatii este nevoie de un factor mai mare de 30. Produsele care au sub 20 SPF nu asigura prevenirea imbatranirii si aparitia afectiunilor cutanate. Daca folositi creme cu factor mai mic de 10, nu mai aveti protectie solara”, explica si Victor Georgescu, medic dermatolog la Centrul Medical „Bioderm” din Capitala. Pe langa protejarea pielii in vacante, doctorii recomanda utilizarea cremelor de protectie si in oras. „Produsele care se comercializeaza in Romania nu asigura protectie eficienta dincolo de doua ore. Aplicati un strat suficient de gros de crema pe fata si pe zonele expuse pentru o protectie eficienta”, recomanda medicul Victor Georgescu. Daca va spalati, aplicati crema din nou.

Adauga un comentariu

*