Libertatea Presei in Romania

Romania, pe locul 52 in lume!

Romania ocupa locul 52 in clasamentul mondial al libertatii presei, cu doua locuri mai jos fata de 2010. Potrivit organizatiei Reporteri Fara Frontiere, tara noastra a coborat 10 locuri in ultimii patru ani in clasamentul respectiv. Cazul lui Sorin Ovidiu Vantu, dar si acuzatiile aduse Ministerului Turismului, ca ar fi platit ziaristi, sunt cateva dintre motivele care au dus la acest lucru.

Agentia de Monitorizarea a Presei a lansat acum cateva zile Raportul FreeEx -Libertatea presei in Romania, al carui scop este sa ofere o imagine asupra libertatii de exprimare. Potrivit raportului, mai multi jurnalisti au fost in 2010 tintele agresiunilor, amenintarilor si insultelor. Mai mult, 2010 este anul in care presa a devenit o amenintare la siguranta nationala! De la inceputul crizei economice, au fost concediati 6.000 de angajati din mass-media, jurnalisti si personal tehnic, si peste 60 de ziare locale s-au inchis. In 2010, veniturile din publicitate au scazut si tirajele mai multor ziare quality s-au injumatatit fata de anul precedent. Marii patroni de presa au fost in centrul dezbaterilor publice: Sorin Ovidiu Vantu a fost retinut pentru favorizarea unui infractor, Dan Diaconescu – pentru santaj, Dan Voiculescu a fost dovedit colaborator al Securitatii etc. Presa aflata in proprietatea acestora a relatat dezechilibrat, partizan si, pe alocuri, isteric despre aceste evenimente. Presa a fost inclusa printre vulnerabilitatile la securitatea nationala, in Strategia Nationala de Aparare a tarii. Peste o treime dintre jurnalisti recunosc ca ceea ce scriu este influentat de publicitate. O problema serioasa o reprezinta lipsa unor demarcatii clare intre publicitate si produsele jurnalistice (reclame mascate, “proiecte speciale”). Autoritatile locale au dat sanctiuni disproportionate si au incalcat in numeroase cazuri libertatea de exprimare. Un jurnalist a fost amendat pentru un banc, iar un gen muzical a fost interzis in transportul public din doua orase. Agresiunile fizice si insultele la adresa jurnalistilor au fost initiate intr-o masura alarmant de mare chiar de catre politisti si persoane publice. Legea de functionare a radioului si televiziunii publice nu a fost reformata, iar noile Consilii de Administratie numite in 2010 raman politizate. Televiziunile au transformat moartea unor persoane cunoscute in spectacole macabre, fapt care a accentuat degradarea profesionala a presei. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca insulta si calomnia sa nu mai fie judecate in regim de infractiuni penale. Trecerea la televiziunea digitala a fost amanata de Guvern pentru 2015.

In Romania, libertatea presei pusa la colt!

Autoritatile si politicienii romani au promovat, in 2010, initiative legislative care au avut un impact negativ asupra libertatii presei, conform Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP). Numarul acestor initiative a crescut in anul precedent, comparativ cu 2009. Concluzia a fost prezentata cu ocazia publicarii raportului „Libertatea presei in Romania 2010″. Autorii raportului arata ca s-a conturat un climat de instabilitate si compromis in lumea presei, pe fondul instabilitatilor si dificultatilor financiare.
„Exista o tentatie a politicianului de a prelua controlul asupra presei. Ele vor exista etern si vor fi formulate mai civilizat sau mai stupid, in functie de disponibilitatile intelectuale”, a declarat Mircea Toma, presedintele AMP.
Raportul AMP arata ca tirajele mai multor ziare din Romania s-au injumatatit in 2010 fata de 2009. In ultimii doi ani, au fost inchise peste 60 de ziare locale, au fost concediati cca. 6.000 de angajati din domeniul presei si au disparut de pe piata mai multe ziare centrale, inclusiv arhivele online ale acestora, care constituiau niste resurse utile. S-a inregistrat, in 2010, o migratie fara precedent a jurnalistilor de la o institutie de presa la alta. Raportul arata ca mass-media a fost supusa atat unor presiuni politice, cat si unor presiuni economice. Jurnalistii au continuat sa fie tinte ale amenintarilor, insultelor, intimidarilor si agresiunilor. Principalii agresori ai jurnalistilor, in 2010, au fost politicienii, functionarii publici si politistii. Autorii raportului au semnalat ca procesele intentate de jurnalisti agresorilor sunt tergiversate si abunda de obstacole birocratice. Romania este deficitara si in ceea ce priveste accesul presei la informatiile de interes public. Desi termenul legal pentru obtinerea informatiilor de interes public este de 24 de ore, raportul arata ca autoritatile ingreuneaza prin diverse obstacole birocratice accesul la astfel de informatii. Raportul aduce in discutie etica profesionala, indicand ca in 2010 o serie de evenimente tragice, precum moartea unor persoane celebre, au fost transformate in spectacole mediatice. In unele cazuri, rudele si prietenii acestor persoane au fost aproape hartuiti si implicati in schimburi de replici neplacute.

“Presa partial libera” in Romania

Organizatia Freedom House a publicat raportul „Freedom of the Press 2011: A Global Survey of Media Independence” si atrage atentia ca s-a inregistrat o scadere considerabila a libertatii presei in tari precum Mexic, Ungaria, Egipt, Ucraina si Turcia. Primele 10 pozitii in topul tarilor in care libertatea presei a fost afectata major sunt ocupate de Belarus, Turkmenistan, Uzbekistan, Iran, Myanmar, Cuba, Guineea Ecuatoriala, Eritreea, Libia si Coreea de Nord. Acestea sunt tari in care cetatenii au acces restrictionat la informatii de interes public si in care ziarele si diversele publicatii sunt „o portavoce a regimului”. “Desi ne asteptam, din pacate, la medii restrictive si periculoase pentru jurnalistii din tari cu regimuri nedemocratice precum cele din Orientul Mijlociu si fosta Uniune Sovietica, in acest an ne-a tulburat in special deteriorarea libertatii presei in state cu democratii tinere sau sovaielnice precum Mexic, Ungaria si Thailanda”, a declarat David Kramer, directorul executiv al Freedom House. O evolutie pozitiva s-a inregistrat insa in Republica Moldova care a trecut intr-un singur an de la statutul de tara fara presa libera la cel de tara cu presa partial libera. Statutul presei din Romania in raportul celor de la Freedom Press este cel de “partial libera”. Libertatea presei a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu, doar unu din 6 oameni, in lume, avand acces la o presa libera si independenta, noteaza Freedom House.
Freedom House este o organizatie pentru libertatea presei si drepturile omului, cu sediul in Washington

Romania, pe ultimul loc la libertatea presei!

Romania se afla pe ultimul loc din UE in ce priveste libertatea presei, arata raportul pentru 2011 intocmit de Freedom House. Romania, Bulgaria si Italia sunt singurele state din UE care figureaza in topul mentionat cu o presa “partial libera”.Tara noastra se afla pe locul 87 in lume, sub Burkina Faso, Republica Dominicana si Botswana!
Romania este tara a carei Strategie Nationala de Securitate arata ca “fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului reprezinta o vulnerabilitate a statului roman”. Romania este depasita de Ungaria, acolo unde presa este considerata victima unei noi legi, criticata si de Comisia Europeana. Chiar si amendata, la presiunea UE, legea mentine presa ungara sub supravegherea unei institutii numita exclusiv de un guvern care are o majoritate fara precedent in parlament. Restrictiile impuse presei sunt pedepsite in continuare cu amenzi imposibil de platit de micile publicatii. Initial, legea instituia Autoritatea nationala a mass-media, formata exclusiv din persoane numite, pentru un mandat de noua ani, de partidul de guvernamant, care poate aplica amenzi de pana la 730.000 de euro posturilor de televiziune, daca acestea publica informatii care ameninta “interesul public, ordinea publica si moralitatea”, dar si “informatii partiale” sau “neechilibrate politic”. Legea permite aminititei Autoritati sa aiba acces la documentele jurnalistilor si sa ceara divulgarea surselor folosite de acestia Romania este depasita in topul Freedom House si de Bulgaria, o tara in care, in doar cativa ani, a aparut cvasimonopolul New Bulgarian Media Group, laudativ la adresa guvernului. New Bulgarian Media Group a preluat publicatiile Monitor, Telegraf, Express, Weekend, Politika, Marita si televiziunile TV 7 si BBT TV. Trustul este condus de fosta sefa a loteriei bulgare, Irena Krasteva, iar presa sustine ca fiul acesteia hotarasaste care vor fi editorialele care vor aparea zilnic in toate publicatiile. Libertatea presei in lume se afla la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, iar numai unul din sase cetateni traieste astazi intr-o tara cu presa libera si independenta, concluzia raportului organizatiei Freedom House. Studiul arata ca in ultimul an s-au inregistrat regrese in libertatea presei in tari ca Egipt, Turcia si Ucraina. Tarile in care presa se bucura de cea mai mare libertate sunt Finlanda, Norvegia si Suedia. SUA se afla pe locul 17, impreuna cu Germania. Marea Britanie se afla pe 26, iar Franta pe 40.

Calus si in gura jurnalistilor!

In mare liniste si taina, Guvernul Boc a mai pregatit o surpriza romanilor care vor avea contact cu instantele penale, prin introducerea articolului 276 in noul Cod penal, care va pune calus in gura avocatilor, a presei si, de ce nu, a justitiabililor. Prin intrarea in vigoare a acestui articol nimeni nu-si va mai putea exprima opiniile negative in public cu privire la ancheta in curs, judecarea unei cauze sau a altor acte procedurale, pentru ca ar putea face inchisoare. Zeci de ani s-au chinuit romanii sa poata avea libertate la libera exprimare, sa poata trai intr-o tara democratica, in timp ce Guvernul Boc, in cea mai mare liniste a introdus un articol in noul Cod Penal, care va pune calus nu numai in gura presei ci si a avocatilor care vor avea ingradit dreptul la pledoarie si vor trebui sa-si masoare si sa-si gandeasca de doua ori cuvintele de repros fata de instanta sau organul de urmarire penala pana sa le rosteasca in sedinta publica din instanta sau in fata presei. De asemenea, in aceeasi situatie sunt si jurnalistii care nu vor mai putea caracteriza in niciun fel anchetele, pentru ca astfel nu numai ca s-ar putea alege cu dosar penal, ci ar putea sa-i pasca inchisoarea. Articolul 276 care a fost introdus in noul Cod penal se intituleaza „Presiuni asupra justitiei“ si spune ca “fapta persoanei care pe parcursul unei proceduri judiciare in curs face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda”. Orice avocat care apara cu buna credinta interesele clientului sau, ar putea fi redus la tacere pentru ca in pledoaria sa nu poate introduce sau face referire la modul defectuos in care a fost realizata ancheta, pentru ca s-ar putea trezi cu dosar penal. Acelasi lucru este valabil si pentru partile nemultumite care vor trebui sa-si tina gura si sa sufere in tacere pentru ca altfel vor fi pedepsite.

Adauga un comentariu

*