Guvernul isi bate joc de veterani

DEX:. veteran a “Ostas liberat dupa terminarea serviciului militar si care obtinea la liberare o serie de privilegii”. Sau: “Ostas demobilizat, care, la liberare, obtinea anumite privilegii”. Pentru veteranii de razboi romani, numai prima parte a definitiei mai este valabila. Si asta datorita “grijii” presedintelui si a “celor mai bune solutii” gasite de ministrul Oprea, partea cu privilegiile a disparut.

Cum traieste astazi un veteran de razboi in Romania? Dintr-o indemnizatie de circa 25 de euro pe luna. Sau, pentru a “trai bine”, cu aproximativ 80 eurocenti pe zi! La atat se reduce recunostinta statului fata de el. In ultima vreme insa au aparut vesti ingrijoratoare pentru veteranii de razboi. Pe 13 octombrie 2010 s-a anuntat ca, “incepand cu 1 ianuarie 2011, guvernul elimina gratuitatile pentru veterani…” ! Apoi, ca veteranii de razboi nu vor mai beneficia de neplata abonamentului telefonic si a taxei radio-tv. Nu li se vor mai acorda bilete de tratament si odihna cu pret redus. Nu vor mai putea calatori gratuit cu mijloacele de transport in comun. In acest fel, Guvernul a abrogat din 2011 unele texte de lege care acordau ajutoare sociale pentru veteranii de razboi…

“Ziua” veteranilor de razboi

In fiecare an, pe 29 aprilie, se sarbatoreste Ziua Veteranilor de Razboi, zi instituita prin lege in semn de recunostinta a meritelor fostilor combatanti pe campurile de lupta pentru apararea independentei, suveranitatii teritoriale si a intereselor tarii. “Veteran de Razboi” este un titlu cu grave si solemne sonoritati, plin de cinste si respect, fiind dobandit prin lupte si jertfe, prin indeplinirea exemplara a datoriei sfinte atunci cand patria si neamul au fost in primejdie si i-au chemat pe fiii lor sa dea masura iubirii fata de ele. In preajma omagierii acestei zile, veteranii si invalizii de razboi aflati in viata, tot mai putini si mai subreziti de anii si vicisitudinile vremurilor, rememoreaza cu durere ororile prin care au trecut, dramaticele lupte cu dusmanii si faptele de arme savarsite pe campurile de batalie. Ei doresc si spera mereu sa se bucure de o recunoastere, o pretuire mai aproape de meritele lor in istorie, din partea societatii, din partea generatiilor mai tinere, dar mai ales din partea autoritatilor statului, care pe zi ce trece uita de aceasta categorie de oameni pe cale de disparitie. Din pacate, presedintele Traian Basescu a uitat ce le promitea veteranilor inainte de alegerile prezidentiale. In octombrie 2009, inaintea alegerilor prezidentiale, Traian Basescu decora cativa veterani de razboi si declara ca le va purta acestora de grija, dar acest lucru nu s-a intamplat. Din pacate, nimic din cele declarate nu au valoare astazi. Toate acele cuvinte sunt doar minciuni aruncate in vant de diverse personaje politice pentru a induiosa si pentru a crea un strop de emotie. Din definitie, rezulta ca veteranul de razboi obtinea la liberare o serie de privilegii“, insa Guvernul Boc nu le mai acorda. Din cauza acestei “griji” excesive fata de veteranii de razboi, acestia au ajuns ai nimanui. Indemnizatia unui veteran de razboi din Romania este astazi de aproximativ 800 de lei pe luna, aproximativ 26 de lei pe zi, departe de a numi aceasta suma un privilegiu. La atat este apreciata recunostinta statului fata de el. Daca se adauga si faptul ca veteranii de razboi nu mai beneficaza de gratuitatile in ceea ce priveste plata abonamentului telefonic si a taxei radio-tv, sau de neacordarea biletelor de tratament si odihna cu pret redus, deja avem imaginea unei grave nedreptati comise de Guvernul PDL. Dincolo de toate abuzurile pe care Executivul le comite zi de zi fata de toate categoriile socio-profesionale, veteranii de razboi sunt, fara indoiala, un subiect sensibil. Guvernantii n-au inteles ca privilegiile de care sunt privati veteranii de razboi nu vor scoate tara din criza nu reprezinta motivul pentru care astazi Romania si romanii inca se lupta cu criza economica.

120.000 veterani de razboi abandonati de Guvernul PDL

Guvernantii dau dovada de un cinism fara margini. Au decis sa taie din drepturile castigate de veteranii de razboi, fostii detinuti politic si fostii deportati, acestia avand varste intre 85 si 92 de ani. Cum numarul acestora este redus numeric, masura guvernului este, din punct de vedere economic, total ineficienta. Pentru cei care pierd din drepturi este insa o lovitura extrem de grea. Regimul Basescu-Boc intrece orice limita. S-a ajuns pana acolo ca s-au taiat din drepturile unor persoane aflate pe ultima suta de metri a vietii lor. Este vorba de fostii detinuti politic, de fostii deportati si chiar de veteranii de razboi. Actualul regim considera ca niste oameni cu varste cuprinse intre 82 si 92 de ani beneficiaza de prea multe avantaje. Inca nu s-a pronuntat sintagma “avantaje nesimtite”, dar nu este prea tarziu. Emil Boc, Alin Popoviciu, Gelu Visan, Gheorghe Tinel si alti colegi de-ai lor din PDL abia asteapta sa li se puna intrebari pe acest subiect.

Taieri pentru 62.000 de membri AFDPR

Prin Decretul Lege 118/1990 emis de CPUN, fostii detinuti politic obtineau, pentru ce au patimit in timpul regimului comunist, o serie de drepturi care sa compenseze cat de cat perioada in care au fost persecutati. Acum, guvernul Boc a redus o parte dintre aceste drepturi. Practic, fostii detinuti politic nu mai beneficiaza de gratuitate pe mijloacele de transport locale urbane, de cele 12 calatorii gratuite/an pe cale ferata, sau, dupa caz, pe cale fluviala sau rutiera. Nu in ultima instanta, indemnizatiile pe care le primesc fostii detinuti politic s-au redus cu 25 la suta. Conform situatiei existente in august 2010, mai erau in viata 62.000 de membri AFDPR. Dintre acestia, 30.000 sunt fostii deportati, 28.000 sotii si urmasi ai fostilor deportati, iar 4.000 sunt cei care au facut efectiv puscarie politica. Cu putine exceptii, acestia au intre 82 si 92 de ani. Guvernul n-a inteles ca tot ceea ce primesc fostii detinuti politic nu reprezinta vreun avantaj. Reprezinta practic o plata pentru ce s-a construit la canal, pentru ce s-a lucrat in mine, in saline, pentru constructia de sosele etc., pentru sanatatea deteriorata.

73.000 de veterani de razboi au scapat mai ieftin

Desi mai sunt in viata in jur de 73 – 75.000 de veterani de razboi, cu varste de 87 de ani si peste, doar cei care au mers voluntar pe front sunt mai tineri, avand in jur de 85 de ani, guvernul a gasit de cuviinta sa le ia si lor cate ceva. Fata de detinutii politic, veteranii au scapat mai ieftin. Lor li s-a taiat dreptul de a avea abonament telefonic gratuit si abonament radio-tv gratuit. De asemenea, o masura mai ridicola nu puteau sa gaseasca decat Emil Boc&Co., veteranii de razboi, ca si fostii detinuti politic de altfel, nu mai beneficiaza de prioritate in instalarea unui post telefonic. Probabil, la Palatul Victoria nu s-a aflat ca instalarea unui post telefonic nu mai reprezinta o problema in secolul XXI. Se pare de-a dreptul criminal ceea ce s-a petrecut cu oamenii acestia deosebiti, care, dupa ce s-au jertfit pentru noi, isi traiesc anonimi viata lor fara a deranja pe nimeni. Care sunt primii la plata obligatiilor cetatenesti. Care sunt repere morale pentru tineretul tarii. Care, in demnitatea lor, nu pot si nu doresc sa-si urle durerea si umilinta in strada. Modul in care statul fura din putinul lor este mai mult decat o impietate. Este o ticalosie. Nu cu banii rezultati din anularea drepturilor veteranilor de razboi se va dezvolta Romania! Li se ia banii pentru ca domnul presedinte si acest prim-ministru, rataciti in istoria poporului roman, nu vor si nu pot sa inteleaga un adevar fundamental, nu ei sunt datori tarii, ci tara lor!

Veteranii bacauani, in aceeasi situatie

Asociatia Veteranilor de Razboi din Bacau se numeste “Gen. Eremia Grigorescu”. La infiintare au fost 38.000 de membri, iar acum, din nefericire, exact 1.806, dupa cum ne-a informat col. (r) Valerian Timofte, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Bacau. Si ei se “bucura” de aceeasi atentie din partea Guvernului PDL si a presedintelui tarii.

Un presedinte cu tupeu!

Certificatul de nastere al poporului roman este semnat si cu sangele eroilor cazuti la datorie pe campurile de lupta in cel de-al Doilea Razboi Mondial pentru apararea fiintei nationale si a intregirii Patriei Noastre, Romania. Presedintele Traian Basescu le-a transmis un mesaj veteranilor de razboi cu ocazia celebrarii zilei acestora. “Sarbatorirea acestei zile constituie un indreptatit prilej de omagiere a eroilor cazuti la datorie pentru patrie si, totodata, un moment important de apreciere a eforturilor noastre vizand consolidarea identitatii nationale (…)Astfel de aniversari, care isi asuma trecutul, genereaza obligatii morale si civice profunde, atunci cand este vorba de evenimente mari, cu impact deosebit asupra evolutiei noastre istorice. Iata de ce, intr-un astfel de moment aniversar, cu valoare de simbol, ma inclin cu recunostinta in fata memoriei acestor eroi pentru care slujirea idealurilor de libertate si independenta ale poporului roman au reprezentat crezul suprem pentru care s-au jertfit”, a transmis Basescu. Cat tupeu! Dupa ce le-a luat toate drepturile, Presedintele Romaniei mai are curaj sa spuna ca se inclina in fata acestor eroi! Ramaneti inclinat, domunle Presedinte! (D.M.)

Adauga un comentariu

*