Legea avocaţilor a fost modificată

Odata cu publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor Legii Avocaţilor, 28 decembrie, Barourile paralele sunt interzise. Noua lege aduce schimbări şi pentru accesul în profesia de avocat care se face numai pe bază de examen.

Marţi a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea privind modificarea şi completarea Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Noile reglementări aduc veşti proaste pentru avocaţii din barourile paralele, care vor fi interzise. „Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara Uniunii Naţionale a Barourilor din România sunt interzise. Actele de constituire şi de înregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatată şi din oficiu“, se arată în articolul 1 al noii legi. Bacaul este unul dintre judeţele în care unii avocaţi au preferat să facă parte dintr-un barou paralel. Astfel de practici au apărut în mai multe judeţe şi în special în cele cu potenţial economic mai mare. O nouă reglementare care este prevăzută înnoua lege se referă la primirea în profesia de avocat care se va face numai pe bază de examen. Astfel, judecătorii, procurorii sau fostele cadre din poliţie care înainte intrau în barou numai pe baza unei cereri care era luată în discuţie în cadrul Consiliului Baroului, acum vor susţine examen. „Calitatea de avocat se dobândeşte în baza unui examen organizat de UNBR, anual şi la nivel naţional, potrivit prezentei legi şi Statutului Profesiei de Avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor în condiţiile prevăzute de Statutul profesiei de avocat“, se menţionează în articolul 19, alineatul 1. De asemenea, calitatea de avocat definitiv se obţine în urma unui exa-men organizat tot de UNBR. Anul acesta, Baroul Vrancea a fost luat cu asalt de cereri din partea celor care au dorit un post de avocat în barou şi legea le permitea să intre fără examen. Noua lege introduce şi criterii de incompatibilitate ale avocatului. Astfel, este interzis să pledeze la instanţe unde avocatul are rude de până la gradul 3 inclusiv ce ocupă funcţia de avocat sau procuror. Interdicţia este valabilă pentru DNA, DIICOT şi Înalta Curte de Justiţie. De asemenea, avocatul care este fost judecător nu poate depune concluzii la instanţa unde a funcţionat, iar avocatul-fost procuror nu poate acorda asistenţă la unitatea de parchet unde a activat.

Ameninţarea avocatului te costă libertatea

Clienţii care ameninţă apărătorii şi /sau oricare altă persoană care aduce injurii avocatului care este în timpul atribuţiilor sale de serviciu, pot face închisoare. Noua lege spune la articolul 37 alineatul 2, că „ameninţarea săvârşită împotriva avocatului în timpul exercitării profesiei şi în legătură cu aceasta, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă“.

Adauga un comentariu

*