Ce schimbari vor avea loc in Romania in 2011

2011 va fi anul schimbarilor. Probabil, actuala Putere nu va pleca, insa Romania va trece printr-o serie intreaga de evenimente politice, scandaluri si mutatii care ne vor influenta viata tuturor.

Unele dintre evenimente sunt sigure, ca decizia privind acceptarea sau respingerea aderarii Romaniei la Schengen la sosirea in tara a condamnatului in dosarul FNI, Nicolae Popa. Altele sunt posibile, ca schimbarile din interiorul principalelor partide politice sau noi telegrame Wikileaks care sa aduca informatii surprinzatoare despre Romania. Desi e greu de prezis cu exactitate viitorul in aceste cazuri, putem face evaluari asupra tuturor acestor evenimente. Si concluzia e una singura – din multe puncte de vedere, Romania se va reaseza pe plan politic.

Congresele de partid si schimbarea lui Boc

In prima parte a lui 2011, trei partide vor organiza congrese sau conventii nationale. La PSD nu ne putem astepta la mari schimbari. In schimb, e de presupus ca vom avea ce vedea la UDMR si PD-L. Cea mai importanta formatiune a maghiarilor din Romania va alege un nou presedinte, dupa ce Marko Bela a decis sa renunte la a mai candida. Cel mai probabil, urmasul sau va fi ales dintre Kelemen Hunor si Peter Eckstein-Kovacs, ambii dispusi sa continue participarea in aceasta formula la guvernare. Gyorgy Frunda, candidatul care doreste iesirea din aceasta coalitie, are sanse mici sa castige.

Mult mai interesant va fi congresul celor de la PD-L. Dintr-un motiv foarte simplu. Ar putea consfinti plecarea premierului Emil Boc din fruntea celui mai important partid al tarii. Nu numai ca seful Guvernului nu si-a anuntat pana acum candidatura pentru un nou mandat, dar nimeni nu pare sa il mai sustina. Niciun lider important din partid nu a vorbit de o noua candidatura a acestuia si chiar si Traian Basescu a dat de inteles ca Boc ar putea sa nu candideze. Mai mult, exista un puternic curent in partid, sustinut mai ales de „greii” Adriean Videanu si Vasile Blaga, care doreste ca presedintele partidului sa nu mai fie si premier. Asa ca, cel putin la aceasta data, sansele lui Emil Boc de a continua in fruntea partidului sunt mici. Ceea ce nu inseamna ca nu va mai putea ramane premier dupa aceea. Si asta va fi insa de scurta durata, fiind doar tranzitia intre situatia de acum si cea in care Emil Boc va parasi fotoliul de premier.

Pe cine o sa popeasca Popa?

Se stie deja, Nicolae Popa va fi adus in tara din Indonezia. Omul condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul Fondului National de Investitii va ajunge, in sfarsit, in Romania. Si odata cu el ar putea veni o serie intreaga de informatii. Despre cine? Ei bine, despre Sorin Ovidiu Vintu, omul acuzat ca l-a alimentat cu bani in tot deceniul petrecut de Popa in ascunzatoarea din Indonezia. Unul dintre cei mai importanti oligarhi din Romania risca sa infunde puscaria. Iar de data asta, pericolul pentru el e cu mult mai real decat in alte situatii. Asa ca, pentru prima data in Romania, am putea avea condamnarea unui „rechin”. E greu, dar mai posibil ca niciodata. Si e de asemenea posibil ca Vintu sa nu fie singurul pe care Popa il trage in jos.

Romania si Schengen

La aceasta ora, stim deja ca nu vom intra in Spatiul Schengen in martie 2011. Ceea ce nu stim e cand vom intra. Teoretic, urmatoarea sansa e in vara lui 2011, dupa publicarea raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare din domeniul justitiei. Din pacate pentru noi, perspectivele nu sunt prea bune nici pentru acel moment. Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, considera ca intrarea in spatiul Schengen pentru Romania si Bulgaria „trebuie sa aiba loc pe baze solide”, iar acest lucru s-ar putea intampla „intr-un an sau trei”.
Chiar si vicepresedintele grupului socialistilot europeni din PE, Hans Swoboda, vede ca „rezonabila” aderarea Romaniei abia in octombrie 2011. Cu toate astea, Romania ar putea sa nu adere in 2011, dat fiind ca problemele reclamate de Franta si Germania sunt unele extrem de greu de remontat.
Cu alte cuvinte, Romania ar putea intra in Schengen abia in toamna, cu conditia sa faca o serie de reforme importante in Justitie si sa aiba rezultate in lupta anticoruptie, sperand in acelasi timp ca presiunea interna sa nu faca statele europene importante sa impuna veto-ul de facto. Pentru ca daca nu intram in 2011, e extrem de greu s-o facem in 2012. De ce? Sunt alegeri in Franta.

Surprizele WikiLeaks

Pana acum, WikiLeaks nu a provocat prea multe daune imaginii Romaniei. Si nici vreunui personaj important de pe scena romaneasca. Cu toate astea, WikiLeaks a publicat doar putin peste 1% din documentele diplomatice americane pe care le detine. Asa ca putem avea surprize in orice moment. Mai ales ca urmeaza sa fie publicate documente dintr-o perioada invaluita in mister precum cea a rapirii jurnalistilor sau din perioadele electorale ale Romaniei.

Refacere economica si an preelectoral

Din toate datele de pana acum, Romania va reveni la crestere economica in 2011. Cu toate astea, refacerea va fi prea lenta pentru ca populatia sa o simta asa cum ar trebui. Deci partidele vor trebui sa-si gaseasca altceva decat economia ca tinta, respectiv motiv de mandrie. Asa ca ne putem astepta la un val de populism din partea politicienilor romani, pe masura ce 2012 se apropie.
In concluzie, toate aceste elemente vor putea aduce schimbari majore pe scena politica romaneasca in 2011. Si, desi nu sunt excluse surprize mari si in anul care vine, probabil cele mai importante vor veni abia in 2012.

Adauga un comentariu

*