Mancaruri de sarbatori

Sarmalute gustoase in foi de vita

Iti trebuie:
1 kg carne de porc, foi de vita, 2 cepe, 4 linguri orez, sare, piper, marar, 2 ardei, un ardei iute, 10 rosii, 100 ml suc de rosii, apa , 50 ml ulei, smantana, o jumatate de telina.

Pregatesti asa:
• Se spala orezul in trei ape, dupa care se lasa sa se inmoaie.
• Se spala frunzele de vita, se oparesc, dupa care se scurg si se trec printr-un jet de apa rece.
• Se spala ceapa si se taie in doua.
• Se da carnea cu ceapa prin masina de tocat, dupa care se amesteca cu orezul, cu sarea si cu piperul.
• Se taie partea fibroasa din mijlocul frunzelor de vita si se pune amestecul de carne si de orez.
• Se ruleaza fiecare frunza si se strange bine la capete.
• Se tapeteaza o oala cu frunzele ramase si se aseaza sarmalele.
• Se prepara sosul cu care se vor acoperi sarmalele: se mixeaza ardeii cu telina, cu rosiile decojite, cu ardeiul iute, cu sucul de rosii, cu sarea si piperul.
• Se amesteca sosul cu apa ( cat este necesara pentru a acoperi sarmalele), se pune si mararul tocat si se toarna peste sarmale.
• Se acopera cu un capac si se dau la fiert pentru circa 3 ore.
• Se servesc calde, cu mamaliguta.

Cozonaci moldovenesti deliciosi

Pentru aluat iti trebuie: 100 g unt , 2 oua , un cub drojdie proaspata, 100 g zahar , 200 ml lapte ,600 g faina ,un praf de sare.

Pentru umplutura iti trebuie: 600 g nuca macinata ,4 linguri cacao ,3 linguri lapte praf ,5 linguri zahar.

Pregatesti asa:
• Intr-o cratita, se pune untul la topit, apoi se stinge focul.
• Se adauga laptele si zaharul peste untul fierbinte si se amesteca bine.
• Intr-un bol, se amesteca bine drojdia cu ouale si praful de sare, pana se obtine o pasta omogena.
• Se adauga amestecul de lapte si unt peste cel de drojdie si se omogenizeaza totul.
• Se toarna si faina si se framanta un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de maini.
• Se acopera vasul cu un servet si se lasa la crescut, cam o ora, pana isi dubleaza volumul.
• Intre timp, se pregateste umplutura.
• Peste nuca macinata se adauga cacaua, zaharul, laptele praf si se amesteca totul bine.
• Se adauga cam 150 ml apa calduta si se omogenizeaza totul, pana se obtine o pasta de consistenta unui gem.
• Cand aluatul a crescut, se imparte in doua parti egale.
• Fiecare parte se imparte din nou in doua parti egale si se formeaza din bucatile rezultate 4 bile de coca.
• Din fiecare bila se intinde cate o foaie subtire, avand grija sa fie egale intre ele.
• Se intinde pe fiecare foaie cate un strat uniform de umplutura, apoi se fac rulouri subtiri.
• Se impletesc cate doua rulouri, prin rasucire, obtinandu-se astfel doi cozonaci spiralati.
• Tavile de cozonac se ung cu putin ulei.
• Se asaza cozonacii in tavi si se lasa, cam o ora, sa mai creasca, la cald.
• Apoi, se ung deasupra cu ou batut si se introduc in cuptorul preincalzit, la foc potrivit.
• Cand sunt rumeniti frumos deasupra, se scot cozonacii din cuptor, se lasa putin sa se racoreasca, apoi se scot din tavi, se acopera cu servet de bumbac si se lasa sa se raceasca bine.

Prajitura fulg de zapada

Pentru blat iti trebuie: 500 g faina,100 g zahar,150 g unt,100 g smantana,1 ou ,un praf de copt.

Pentru crema iti trebuie: 5 linguri faina ,200 g unt ,1/2 litru lapte,200 g zahar pudra ,2 lamai,intregi (coaja si zeama)

Pregatesti asa:
• Se prepara mai intai blatul, punandu-se zaharul la topit, pana se caramelizeaza.
• Se adauga o cana de apa fierbinte si se lasa pe foc pana cand zaharul se topeste complet.
• Untul se amesteca bine cu oul intreg, cu smantana si siropul de zahar ars.
• Se adauga faina, praful de copt si se framanta cu mana coca.
• Aluatul astfel format se imparte in patru.
• Se intinde fiecare bucata, separat, pe fundul tavii unse in prealabil cu unt, si se coace, la foc mic, pana capata o culoare aurie.
• Dupa ce sunt scoase de la cuptor, foile se pun unele peste altele si se lasa la racit.
• Crema se prepara incorporand faina in lapte si amestecand continuu pe foc pana se ingroasa.
• Cand e gata, se da la o parte si se lasa la racit.
• Se rade coaja de la lamaie si se stoarce sucul, in crema de lapte racita se incorporeaza untul, zaharul, zeama de lamaie si coaja rasa.
• Cand toate sunt gata, se aranjeaza prajitura.
• Un blat, un rand de crema, pana se asaza toate cele 4 foi.
• Prajitura se tine la frigider cel putin 12 ore.
• Apoi se taie si se pudreaza cu zahar.

Muschi de porc umplut cu legume

Iti trebuie: 1 kg muschi de porc afumat,5 felii de cascaval,200 ml vin rosu,3 catei de usturoi,un praz,200 g ciuperci,1 ardei galben,un dovlecel,o telina,3 morcovi,2-3 bucati sparanghel,sare
piper,50 ml ulei,cimbru ,busuioc,boia dulce sau iute,o legatura patrunjel,o legatura marar.

Pregatesti asa:
• Se taie muschiul de porc cu grija si se scoate carnea din mijloc.
• Acestea, ulterior, se taie bucatele marunte si se amesteca in umplutura.
• Muschiul de porc taiat subtire se condimenteaza cu sare si piper si se pune la marinat in vin rosu, ulei, cimbru si busuioc.
• Se lasa in acest sos timp de 2 ore, la frigider.
• Intre timp se spala legumele, se curata ardeii, dovlecelul, telina si morcovii, apoi se taie marunt.
• Ciupercile se curata de pielite si se taie si ele marunt.
• Se incinge ulei intr-o tigaie si se pun la calit legumele si ciupercile.
• Usturoiul se curata si se taie julien, apoi se pune si el la calit, alaturi de legume si ciuperci.
• Dupa ce s-au rumenit, se pun intr-un castron si se amesteca cu bucatelele de carne taiate marunt si cu verdeata tocata.
• Muschiul de porc se umple cu compozitia pregatita anterior si se aseaza intr-o tava termorezistenta.
• Se da la cuptor pentru 40 de minute, timp in care se mai intoarce de pe o parte pe alta.
• Se scoate, se tapeteaza cu felii decascaval, se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce sau iute, in functie de preferinte si se mai lasa 10 minute la cuptor.
• Dupa ce s-a rumenit, se scoate din cuptor si se serveste cu sparanghel si alte ierburi aromate,cum ar fi busuioc proaspat, marar sau salvie.

Pernute cu ficat

Iti trebuie: 400 g foietaj,300 g ficatei de pui,100 g unt,1 ceapa,1 catel de usturoi,o lingura smantana
,1 lingurita mustar,sare,piper negru.

Pregatesti asa:
• Ficatul se taie bucatele.
• Ceapa tocata se caleste in unt pana se coloreaza.
• Se adauga usturoiul zdrobit si ficatul de pui si se prajesc cateva minute pana capata o culoare aurie.
• Se adauga lingurita de mustar, smantana, sarea si piperul negru, proaspat macinat, dupa gust.
• Cand compozitia s-a racit, se paseaza cu o furculita si se freaca pana devine o pasta.
• Aluatul se intinde se se taie in patrate de 6-10 cm.
• Pe fiecare se pune cate putina compozitie, in centru, apoi se umezeste cu apa patratul pe margini si se acopera cu o alta bucata de aluat.
• Se repeta pana se termina aluatul si compozitia.
• Se dau la rece pentru 30 de minute, se ung cu ou, se cresteaza putin si se pun in cuptorul incins.
• Se pot servi si calde si reci.

Lichior de oua

Iti trebuie: 250 ml lapte ,2 batoane scortisoara ,1 baton vanilie rupt in bucati ,5 cuisoare ,12 galbenusuri de ou ,300 mg zahar ,300 ml rom alb ,300 ml coniac ,1 lingurita vanilie ,250 ml smantana usoara ,nucsoara rasa, dupa gust.

Pregatesti asa:
• Se combina laptele fierbinte cu scortisoara, batonul de vanilie, cuisoarele, intr-o oala, si se lasa acoperit cel putin 5 minute.
• Intr-un vas mare, se amesteca galbenusurile si zaharul pana la omogenizare.
• Se scot mirodeniile din lapte si se incorporeaza cate putin, in amestecul de oua.
• Se pune totul, din nou, in oala si se lasa la foc mediu, amestecand cu o lingura de lemn, pana ce compozitia capata consistenta smantanii si se lipeste usor de lingura.
• Nu trebuie sa fiarba.
• Se toarna intr-un bol mare si se lasa la racit la temperatura camerei.
• Apoi, se incorporeaza romul, coniacul, smantana, vanilia si nucsoara.
• Se lasa la frigider peste noapte.
• Inainte de servire, se rade deasupra in pahar putina nucsoara.

Carnaciori de casa

Iti trebuie: 2 kg pulpa de porc cu putina grasime,o capatana de usturoi,sare,piper,boia iute,intestin de porc.

Pregatesti asa:
• Se toaca carnea de porc, se pune intr-un bol si se amesteca cu sare, piper, usturoiul pisat si boia.
• Secretul unei compozitii bine legate este ca aceasta sa fie framantatat 30 de minute.
• Dupa ce ati obtinut compozitia o acoperiti si o lasati la rece.
• Se pregateste masina de facut carnati punand in capat tulumba speciala de umplut.
• Se iau intestinele de porc, curatate si spalate in prealabil si se ruleaza pe tulumba pana la capat.
• Se scoate compozitia de carne, se verifica daca este sufiecient de condimentata si sarata.
• Daca mai este nevoie se mai adauga sare si piper.
• Se face un nod la capat si se introduce compozitia de carne.
• Se invarte usor masina astfel incat sa fie umpluti uniform.
• In timp ce se umple carnatul, se ruleaza sub forma de melc pentru a fi mai usor de manevrat.
• Dupa ce s-au umplut se leaga la capete si se lasa cateva ore atarnati la aer rece.
• Se pot consuma atat proaspeti, cat si afumati sau uscati.

Piftie de porc

Iti trebuie: 2 kg picioare de porc,2 urechi de porc,sare,piper,3-4 foi de dafin,4-5 boabe ienibahar,
3 morcovi,2 cepe,1 capatana usturoi.

Pregatesti asa:
• Se spala si se rad bine picioarele de porc.
• Se oparesc cateva minute separat, iar daca au par, se parlesc la flacara.
• Cu urechile de porc se procedeaza la fel.
• Picioarele de porc se taie bucati cu ajutorul unui satar.
• Se aseaza intr-o oala de aproximativ 4 l si se acopera cu apa, astfel incat nivelul apei sa fie cu aproximativ 4-5 degete deasupra carnii.
• Se pun sa fiarba la foc potrivit.
• Secretul unei piftii gustoase este ca aceasta sa fiarba incet, la foc mediu, si sa nu scada brusc.
• Cand incepe sa faca spuma, se curata cu spumiera si apoi se adauga ceapa si morcovii intregi, foile de dafin, ienibaharul, sarea si piperul.
• Se lasa sa fiarba la aceeasi temperatura.
• In acest timp, se curata usturoiul, se spala si se piseaza.
• Se scot bucatile de carne, se desface carnea de pe oase si se pune in boluri, in mod egal.
• Se adauga si rondele de morcovi fierti pentru a avea un aspect mai deosebit.
• Zeama se vantura de cateva ori si apoi se toarna in boluri.
• Se lasa de seara pana a doua zi si se serveste cu mamaliguta.

Lebar de porc

Iti trebuie: cateva mate de porc groase,1 kg ficat de porc,2 spline,un plaman,un ou,100 g unt,4 catei de usturoi,2 foi de dafin,un pahar de vin,piper,sare.

Pregatesti asa:
Se pun organele la fiert in apa cu sare.
• Dupa ce s-au fiert, se da totul prin masina de tocat.
• Separat, se piseaza usturoiul si se amesteca tot cu carnea tocata, se adauga untul topit, o cana de apa in care au fiert organele, se potriveste bine de sare si piper si se lasa sa se raceasca.
• De abia dupa ce s-au racit, se incorporeaza oul batut.
• Cu aceasta compozitie se umplu matele spalate si scurse bine, se leaga la capete si se pune lebarul astfel format la fiert, aproximativ 2 ore la foc mic cu foi de dafin, boabe de piper si evident, paharul cu vin.
• Ca sa nu pocneasca matul la fiert, lebarul se inteapa din loc in loc.
• Dupa ce a fiert, se scoate, se pune la scurs si, cand se raceste, se baga la frigider.
• Se serveste ca atare, cu mustar, hrean sau ceapa.

Fursecuri cu ghimbir

Iti trebuie: 350 g faina,o lingurita praf de copt,o jumatate de lingurita pudra de ghimbir,o jumatate,lingurita cuisoare,un ou,100 g miere,50 g unt,o lingura zeama de lamaie,2 linguri cacao,50 ml lapte.

Pentru ornat iti trebuie:
2 albusuri de ou
200 g zahar
20 ml zeama de lamaie

Pregatesti asa:
• Se amesteca faina cu praful de copt, cu ghimbirul, cu cacaoa si cuisoarele.
• Intr-o cratita se topeste zaharul cu mierea si cu untul.
• Dupa ce se raceste, se toarna peste faina si se amesteca usor.
• Separat, se bate oul cu zeama de lamaie, dupa care se incorporeaza in compozitia de faina si se pune si laptele.
• Se framanta bine, pana se formeaza o coca.
• Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie cu diferite forme.
• Se tapeteaza o tava cu unt si faina si se aseaza stelutele.
• Se dau la cuptorul incins pentru 15 minute.
• Intre timp se prepara glazura: se bat bine albusurile cu zaharul si zeamad e lamaie pana se intareste.
• Fursecurile se glazureaza dupa ce s-au racit.

Drob de porc

Iti trebuie:
• 3 kg maruntaie de porc ( ficat, plamani, splina, rinichi )
• 300 g ceafa de porc
• 2 oua
• 3 cepe
• 2 linguri cu smantana
• 2 linguri cu unt
• 2 felii de paine
• ulei
• sare
• piper.

Pregatesti asa:
• Curata maruntaiele, dupa care spala-le si pune-le la fiert in apa cu un praf de sare.
• Dupa ce au fiert, scurge-le si trece-le prin masina de tocat impreuna cu ceafa si paine inmuiata in apa si stoarsa bine.
• Adauga ceapa tocata fin si calita.
• Lasa sa se racoreasca putin.
• Toarna treptat ouale, batute bine cu smantana.
• Compozitia astfel obtinuta toarn-o in tavi de chec unse cu ulei.
• Lasa la cuptor, la foc moderat, pana capata crusta.

Minitarte cu sunca

Pentru umplutura iti trebuie:
150 g smantana
200 g cascaval
200 g sunca sau bacon
3 oua.
Pentru aluat iti trebuie:
100 g unt
2 oua
1 lingurita rasa cu bicarbonat
280 g faina
sare.

Pregatesti asa:
• Bate ouale cu un praf de sare.
• Adauga smantana, cascavalul ras si sunca taiata fasii.
• Separat, freaca energic untul.
• Adauga ouale unul cate unul, dupa care incorporeaza faina amestecata cu sare si bicarbonat.
• Framanta toata aceste inrgediente pana obtii un aluat neted.
• Intinde o foaie, taie patrate potrivite si aseaza-le in formele de minitarte unse cu unt.
• Umple fiecare forma cu umplutura deja preparata.
• Lasa la cuptor, la foc moderat, aproximativ 30 minute.

Adauga un comentariu

*