Primul urmarit international prin SIRENE a fost prins la Bacau!

Premiera in Romania

Un nou pas important a fost realizat de Politia Romana, in cadrul procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Primul urmarit international ce face obiectul unei semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen de autoritatile din Germania a fost prins in judetul Bacau, in urma schimbului de date si informatii realizat prin Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala al IGPR.

Schimbul de date si informatii suplimentare prin intermediul Birourilor SIRENE a condus la depistarea, in ultima perioada, si a 17 urmariti international ce fac obiectul unei semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen de Politia Romana. Astfel, au fost depistati 8 urmariti international, de catre autoritatile din Spania, trei de catre cele din Italia, doi de catre cele din Grecia, si cate unul de catre autoritatile din Austria, Germania, Franta, Cehia. Totodata, in urma schimbului de date si informatii suplimentare cu autoritatile italiene a fost identificata, in doar cateva ore, pe teritoriul Romaniei, o minora de 16 ani, semnalata ca fiind disparuta din Italia.

Cei mai buni din tara!

Politistii din cadrul IPJ Bacau se pot mandri cu faptul ca sunt primii care au reusit sa prinda un urmarit international in Romania, prin programul SIRENE! Acestia l-au depistat pe Adrian Nica D., de 22 ani, din comuna Corbasca, urmarit international la solicitarea autoritatilor germane, pentru savarsirea infractiunii de talharie. Adrian Nica D. a fost prezentat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau, care a emis ordonanta de retinere, iar ulterior, Curtea de Apel Bacau a emis mandat de arestare preventiva pentru cinci zile, in baza caruia a fost introdus in arestul IPJ Bacau, pentru declansarea procedurii de predare catre autoritatile germane.

Ce este SIRENE

Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala al IGPR, a fost inaugurat in 16 septembrie. Biroul SIRENE (Supplementary Information Requested at National Entries) a aparut ca urmare a necesitatii schimbului de date si informatii suplimentare privind semnalarile de interes Schengen. Acesta este singurul punct de contact intre autoritatile de aplicare a legii din doua state membre in legatura cu informatii suplimentare la o semnalare din Sistemul Informatic Schengen. Sistemul informatic SIRENE este destinat stocarii informatiilor de catre autoritatile romane si schimbului de date intre acestea si sistemul comun european de urmarire politieneasca transfrontaliera, respectiv SIS (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Cea mai importanta masura compensatorie implementata odata cu ridicarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen este operationalizarea Sistemului Informatic Schengen. SIS contine date minime despre persoanele sau bunurile urmarite in cadrul unei proceduri judiciare, iar datele si informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obtinute prin intermediul Birourilor SIRENE, constituite la nivelul fiecarui stat membru Schengen. Pentru a asigura un flux continuu de date si informatii,  Biroul SIRENE functioneaza 24 de ore din 24, avand acces permanent la datele operative ale Politiei Romane, Politiei de Frontiera Romane, Oficiului Roman de Imigrari etc.. La nivel national, continua demersul Politiei Romane de pregatire si instruire a tuturor politistilor, in vederea accesarii atat a datelor din cadrul Sistemului Informatic Schengen, cat si a celor din bazele de date Interpol, de la orice terminal fix sau mobil aflat in reteaua Ministerului Administratiei si Internelor.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*