18 milioane de români cer servicii medicale! Doar opt milioane plătesc asigurări de sănătate

Există patru milioane de români care plătesc integral contribuţia de 10, 7% la sănătate, alţi patru milioane de români plătesc o contribuţie redusă, dar 18 milioane cer servicii medicale, potrivit statisticilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ale ANAF.

„În prezent numai opt milioane de români plătesc asigurări de sănătate, însă de serviciile medicale au parte 18 milioane de oameni. Colecta la FNUASS a scăzut cu 30- 40 la sută” a declarat directorul CNAS, Dorin Ionescu.

Totodată, peste 140.000 de persoane fizice, 632 de companii mari şi alte 157.358 firme mici şi mijlocii aveau în 2009 datorii la fondul asigurărilor sociale de sănătate, valoarea totală a creanţelor fiind de 451,3 milioane de euro.

„Din 2009, peste 140 de mii de români, nu şi-au mai plătit asigurarea de sănătate. CNAS a pierdut astfel peste 36 de milioane de euro, care urmau să ajungă în spitale. Împotriva a 44 de mii de persoane casele judeţene au pornit procedura de executare silită şi au recuperat aproape 6 milioane de euro”, a mai spus Dorin Ionescu.

Potrivit ANAF, 362 firme mari şi 157.359 firme mici şi mijlocii au datorii la fondul asigurărilor sociale de sănătate, valoarea acestora fiind de 415 milioane euro.

Cele mai mare datorii le au însă firmele care au de dat peste 400 de milioane de euro pentru angajaţii lor .

Contribuţia se plăteşte lunar pentru salariaţi, trimestrial pentru persoanele care desfăşoară activităţi independente şi anual pentru persoanele cu venituri din agricultură şi silvicultură, din dividende şi dobanzi, din drepturi de proprietate intelectuală.

Sursa MEDIAFAX.RO

Adauga un comentariu

*