Peste o mie de politisti, alaturi de elevi!

Peste 10.000 poliţişti au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică, în zona unităţilor de învăţământ cu ocazia începerii noului an şcolar. Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre Tobă, premergător începerii anului de învăţământ 2010-2011 a fost elaborat un Plan de măsuri, în care au fost stabilite o serie de sarcini concrete care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Măsurile pe care le vor lua poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere şi pază a unităţilor şcolare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 şi acordarea sprijinului de specialitate, precum şi activităţi pentru menţinerea ordinii publice şi intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin „112”.

Luni, 13 septembrie, la deschiderea noului an şcolar de învăţământ, Poliţia Română a luat măsuri specifice în vederea asigurării ordinii şi liniştii publice, în zona instituţiilor de învăţământ. Au fost suplimentate dispozitivele de ordine şi siguranţă publică cu efective din cadrul Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare şi s-a acţiona pentru fluidizarea traficului rutier în zonele respective, în scopul prevenirii accidentelor rutiere şi ambuteiajelor.

Au fost angrenaţi 10.115 poliţişti, din care 8.296 de ordine publică, 1.132 de la rutieră, 628 de investigaţii criminale, 29 de investigarea fraudelor, 23 de analiză şi prevenirea criminalităţii, 7 de la criminalistică, precum şi 283 alte forţe (poliţie comunitară, jandarmi, poliţie de frontieră şi elevi).

În conformitate cu Planul de măsuri privind asigurarea climatului de siguranţă publică în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în anul şcolar 2010-2011, poliţiştii vor acorda sprijin de specialitate conducerilor unităţilor şcolare, pentru asigurarea pazei în concordanţă cu prevederile Legii nr. 333/2003, identificarea unor soluţii eficiente de organizare a controlului accesului, cât şi pentru asigurarea protecţiei electronice şi mecanice a căilor de acces în aceste instituţii. De asemenea, împreună cu reprezentanţii consiliului de administraţie al unităţilor şcolare se analizează gradul de siguranţă pe care îl prezintă fiecare unitate în parte, stabilindu-se necesităţile de realizare a împrejmuirilor, securizarea clădirilor, îmbunătăţirea iluminatului şi alte măsuri menite să sporească nivelul de siguranţă a acestora, în baza prevederilor art. 4 din Legea nr. 35 din 2007.

Fiecare unitate de învăţământ aflată în zona de competenţă, va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor. Echipajele de poliţie vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, se vor efectua patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii.

S-a redus numarul infractiunilor in zona scolilor

Ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţişti pe parcursul anului de învăţământ anterior s-a redus numărul infracţiunilor sesizate, numărul infracţiunilor săvârşite de către elevi şi numărul de elevi victime. S-a redus numărul infracţiunilor sesizate în zona unităţilor de învăţământ preuniversitar cu 25%, faţă de anul şcolar 2008-2009; s-a redus numărul infracţiunilor comise de elevi cu 30,3%; s-a redus numărul de elevi victime cu 12,68%. Au fost înregistrate reduceri importante în cazul infracţiunilor de tâlhărie, cu 48,7%, vătămare corporală, cu 41,7%, ameninţare, cu 39,7%.

Campanii de prevenire

Pe lângă activităţile de menţinere a ordinii publice, poliţiştii vor desfăşura şi o serie de activităţi educativ preventive.Peste 100 de campanii şi aproximativ 150 de proiecte de prevenire au fost derulate în anul şcolar 2009 – 2010. Pentru prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile, au fost derulate, în comun cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, peste 23.000 de acţiuni preventive.

Astfel, vor avea loc întâlniri ale poliţiştilor din structurile de prevenire, de proximitate şi de la posturile comunale cu reprezentanţi ai şcolii, dar şi cu părinţi şi elevi. Poliţiştii vor participa la şedinţele comitetului de părinţi, la consiliile profesorale şi la orele de dirigenţie, în vederea prevenirii violenţei în şcoli şi a victimizării elevilor şi cadrelor didactice.De asemenea, vor fi controlate unităţile economice din zona adiacentă a unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform HG nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor. Poliţiştii de la structurile de crimă organizată, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, vor desfăşura activităţi preventive, de informare şi pregătire antivictimală în toate domeniile de activitate pe care le au în competenţă.

Traficul rutier in zona scolilor, supravegheat de politisti

O categorie specială de participanţi la traficul rutier o reprezintă copiii, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt vulnerabili la implicarea în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind imprevizibile pentru conducătorii auto. Pe linie de poliţie rutieră, urmare a activităţilor de educare şi prevenire a accidentelor de circulaţie în rândul şcolarilor şi preşcolarilor, în anul şcolar 2009/2010, s-a redus cu 12,47% numărul accidentelor grave în care au fost implicaţi elevi, cu 30,5% al elevilor decedaţi şi cu 8,10% al celor răniţi grav. În rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani, principalele cauze ale producerii accidentelor grave sunt traversările neregulamentare pe care aceştia le efectuează în fugă şi fără să se asigure şi alegerea necorespunzătoare a locurilor de joacă. În rândul adolescenţilor cauzele majore sunt constituite de conducerea imprudentă a mopedului sau bicicletei şi nerespectarea regulilor privind traversarea.

Siguranţa copiilor constituie una dintre prioritaţile poliţiei rutiere. Astfel, poliţiştii de la rutieră se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe artere de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor. Vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie împreună cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene, pentru deplasarea în siguranţă a elevilor în zona unităţilor de învăţământ, patrule care vor acţiona potrivit Regulamentului specific. De asemenea, s-au demarat verificări pentru identificarea şi inventarierea tuturor deţinătorilor de autovehicule destinate transportului şcolar. Se realizează instruirea factorilor de conducere din unităţile deţinătoare şi a conducătorilor auto cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei, precum şi asupra respectării întocmai a normelor rutiere şi a principiilor conduitei preventive în vederea reducerii riscului de implicare în accidente de circulaţie. Împreună cu factorii decizionali din unităţile de învăţământ se va stabili Calendarul de activităţi pe linie de educaţie rutieră ce vor fi desfăşurate la clase, în comun cu cadrele didactice, în noul an şcolar. Poliţiştii vor prezenta materiale de prevenire pe teme rutiere, care cuprind aspecte cazuistice privind accidente rutiere şi recomandări specifice circulaţiei copiilor.

Trebuie menţionat că, un rol hotărâtor în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor au deopotrivă familia şi cadrele didactice, pentru că ABC-ul circulaţiei pe drumurile publice se învaţă în familie, iar în şcoală se desăvârşeşte, cei doi factori având un rol hotărâtor în educaţia celor mici.

De asemenea, trebuie avut in vedere că şi conducătorilor auto le revin responsabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor, pentru că oricât de imprevizibil ar fi comportamentul rutier al celor mici, viteza redusă şi atenţia sporită, mai ales în zonele frecventate de copii, conferă posibilitatea de a diminua riscurile, mai concret spus, conduita preventivă dă conducătorilor auto şansa de a evita un accident.

Stimaţi părinţi,

Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:

Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;  Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică; Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte; Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile; Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute; Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru; Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor; Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere; Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă; Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă; Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi; Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor;

Luaţi toate măsurile de educare, creştere şi supraveghere specifică fiecărei vârste în parte, cu scopul de a nu vă înregistra în categoria celor ce spun „copilul meu este în închisoare“ sau „copilul meu este un infractor”!

Poliţia Romană recomandă tinerilor

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant; Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător; Nu intraţi în anturaje dubioase!

Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii; Dacă aveţi ocazia, combateţi delincvenţa legată de droguri, demascând plasatorii şi eventualii consumatori! În încheiere, reamintim copiilor câteva reguli care îi vor ajuta să circule corect şi în siguranţă pe drumurile publice. Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

Traversaţi numai pe “zebră” şi numai la culoarea verde a semaforului electric;În intersecţiile fară marcaje traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent din ambele părţi că nu se apropie nici un vehicul; Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate; Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe şi folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.

Adauga un comentariu

*