Traficul de persoane, pe locul trei, dupa arme si droguri

Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, in primul semestru al lui 2010, politistii specializati in combaterea traficului de persoane au destructurat 28 de grupari infractionale, formate din 291 de persoane, din care 117 au fost arestate.

Politisti si specialisti deopotriva spun ca traficul de fiinte umane constituie o grava infractiune si o incalcare a drepturilor omului, cu impact semnificativ asupra societatii, avand drept rezultat cresterea marginalizarii sociale a persoanelor afectate. La nivel mondial, atat traficul de fiinte umane, cat si traficul de migranti se inscriu in randul celor mai profitabile infractiuni, situate, din punctul de vedere al veniturilor realizate, pe al treilea loc in lume, respectiv al patrulea, precedate doar de traficul de arme si cel de droguri. Romania este implicata direct in gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, fapt ce confera responsabilitati majore structurilor de combatere a traficului de persoane. Obiectivele urmarite de Politia Romana au constat in crearea unui sistem integrat de combatere a activitatilor infractionale, dar si de prevenire, prin desfasurarea mai multor campanii de informare, a potentialelor victime.

338 de victime

Activitatea de documentare, precum si cea de cercetare penala a fenomenului infractional, sustinute la nivel teritorial de formatiunile de combatere a traficului de persoane, s-au concretizat in semestrul I al acestui an in destramarea a 28 de grupari infractionale organizate, specializate in trafic de fiinte umane, formate din 291 de persoane, dintre care 117 au fost arestate. Traficul de fiinte umane inregistreaza o tendinta de diminuare in intensitate, situandu-se pe un trend descendent, incepand cu  2006, in ceea ce priveste impactul asupra victimelor. Structurile de combatere a criminalitatii organizate, pe parcursul semestrului I al lui 2010, au identificat 338 de victime ale traficului de fiinte umane. De asemenea, potrivit MAI, au fost investigati 609 suspecti de trafic de fiinte umane.

Romania, sursa de trafic

Oamenii legii sustin ca Romania isi pastreaza caracterul pregnant de tara sursa a traficului de fiinte umane, prin identificarea pe parcursul semestrului I al lui 2010 a 219 victime, 64,8 la suta din total, care au ales ca destinatii tari din Europa. Insa trebuie semnalat si considerat ca o prioritate traficul intern de persoane care, in perioada de referinta a acestui an, a atins un procent de peste 35 la suta, 119 victime traficate intern. Spania si Italia raman principalele tari de destinatie ale traficului, structurile de combatere a traficului de persoane identificand cate 63 de victime atat pe relatia Spania, cat si 63 de victime pe relatia Italia.

Cooperare infractionala

Din studiile facute pana in prezent reiese ca gruparile infractionale exploateaza victimele in mai multe tari de destinatie, se muta dintr-o tara in alta si tind sa se specializeze in comiterea mai multor genuri de infractiuni, cum ar fi infractiunile cu violenta, pentru sporirea castigului. Acestea folosesc uneori activitati legale drept paravan pentru cele ilegale, pentru a-si facilita activitatea infractionala, dar si pentru a justifica veniturile substantiale. Totodata, membrii unei grupari de crima organizata indigene coopereaza cu membrii unor grupari din alte state, de destinatie sau tranzit,  in procesul infractional: asigurarea transportului, accesul in cluburi sau in zone de exploatare si exploatarea propriu-zisa. Specificul acestui segment de infractionalitate face necesara colaborarea cu retelele de falsificatori de documente, pentru a procura victimelor diferite identitati si contracte de munca,  cu gruparile ce actioneaza in domeniul spalarii banilor si, in ultima perioada mai ales, s-a dezvoltat interesul colaborarii cu grupurile care se axeaza pe criminalitatea informatica.

Mod de operare

In ceea ce priveste modul de operare al infractorilor care sunt implicati in traficul de persoane si modelele sau strategiile de recrutare, traficare si exploatare a victimelor, rezulta o usoara tendinta de renuntare la folosirea violentelor fizice pentru determinarea victimelor la acceptarea unui comportament obedient in relatia cu retelele de traficanti sau exploatatori, optandu-se fie spre constrangerea psihica, fie chiar spre cointeresarea materiala a victimei, prin cedarea unei parti din privilegiul absolut al castigului acumulat catre victima sau determinarea unui consimtamant prin santajul sentimental al victimei, metoda „lover boy“. Cele mai uzitate modele sau strategii de recrutare au ramas in continuare promisiunile false privind angajarea in tarile de destinatie pe diferite pozitii profesionale, in concordanta cu pregatirea posibilei victime, barman, ospatar, animator etc.

Exploatarea sexuala, in fruntea topului…

In 2010, exploatarea sexuala reprezinta principala modalitate de exploatare a victimelor, prin identificarea, in perioada de referinta, a 155 de victime, exploatate intern, in Italia, Germania si Spania, in timp ce traficarea prin munca fortata in agricultura, constructii, servicii hoteliere in tari precum Spania, Italia, Grecia, Cehia sau intern, a avut loc in 128 de cazuri. Cu o pondere mai redusa s-au inregistrat alte forme de exploatare, respectiv 40 victime traficate prin obligarea la practicarea cersetoriei, una obligata la comiterea de furturi si in 13 cazuri a fost tentativa de traficare.

…si traficul de migranti

Statistic, in semestrul I al lui 2010 au fost investigati 72 de suspecti de trafic cu migranti. De asemenea, concertarea activitatilor de combatere atat la nivel national, cat si international pentru anihilarea retelelor criminale din ce in ce mai bine structurate, cu accent pe identificarea tuturor membrilor gruparii infractionale, s-a concretizat in destramarea a cinci grupari organizate de trafic de migranti, pentru care au fost cercetate 42 persoane, dintre care 15 au fost arestate. Majoritatea transfugilor sunt originari din statele Asiei Centrale si de Sud-Est, respectiv Pakistan, Bangladesh, India si Afganistan. Peste 80 la suta din migrantii originari din Orientul Indepartat intentioneaza sa ajunga in Occident, astfel, apeleaza la sprijinul unor retele infractionale pentru facilitarea deplasarii lor clandestine in spatiul Schengen, destinatiile primare fiind in general Germania, Franta, Italia sau Spania.

Prevenirea, componenta de baza

Pentru ca activitatea de prevenire este, alaturi de combaterea si asistenta victimelor, o dimensiune importanta a luptei impotriva traficului de persoane si, implicit, a exploatarii prin munca, politistii au demarat campania „Liber sub soare! Informeaza-te! Traficul de persoane nu iarta!“. Cresterea gradului de constientizare a opiniei publice se poate realiza prin informarea si sensibilizarea cu privire la traficul de fiinte umane, deoarece orice strategie de lupta impotriva fenomenului se bazeaza atat pe corecta intelegere a acestuia, cat si pe motivatia clara de a impiedica acest fenomen. Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane continua sa isi dezvolte strategia de prevenire a traficului de persoane prin initierea si implementarea campaniilor nationale, centrate pe prevenirea primara a victimizarii, in vederea constientizarii opiniei publice asupra fenomenului traficului de persoane si asupra consecintelor acestuia, in vederea reducerii dimensiunilor acestui fenomen si pentru inlaturarea efectelor negative pe care acesta le are asupra cetatenilor si asupra societatii, in general.

Adauga un comentariu

*