Bucurii pe calea credintei

Evenimentele religioase din ultimele zile de la Biserica Romano-Catolica “Sfintii Apostoli Petru si Paul” din Onesti (celebrarea sacramentului Mirului si slujba religioasa de ramas bun a parintelui paroh Iosif Paulet, dupa aproape 15 ani de pastorire pe meleagurile onestene), la care au fost partasi sute de credinciosi ortodocsi si catolici, s-au constituit in momente de neuitat. Participarea in numar atât de mare a onestenilor si trairea vajnica a fiecarui moment al acestor slujbe religioase au aratat magnifica frumusete a credintei, despre care o vorba din antichitate mentioneaza ca “este radacina pe care cresc tulpinile, florile si fructele faptelor bune” iar A. Toze arata ca e “o neintrerupta privire aruncata din inima spre Dumnezeu”.
Duminica, 5 septembrie , pe o vreme insorita de vara târzie, un numar de 157 de copii, insotiti de parinti si de nasi au mers in intâmpinarea PS Petru Gherghel, Episcop de Iasi caruia i-au facut o primire deosebita la intrarea in cartierul catolic al Onestiului, cu prilejul celebrarii sacramentului Mirului. Acest sacrament este o revarsare totala a Duhului Sfânt, ce sta la originea tuturor sacramentelor si este prezent in toate cu actiunea sa. Procesiunea a urmat drumul pâna la grota aflata in apropierea Parohiei Romano-Catolice “Sfintii Apostoli Petru si Paul”, unde, dupa savârsirea Sfintei Liturghii, la conferirea sacramentului Mirului PS Petru Gherghel a fost ajutat de parintele paroh Iosif Paulet. Toti copiii au primit ca un suvenir de la acest eveniment religios existential o hârtie semnata de PS Petru Gherghel, pe care ca intr-un arc de cerc erau inscrise calitatile omului patruns de credinta: intelepciunea, intelegerea, stiinta, evlavia, sfatul, taria si frica de Dumnezeu. Daca nasii sunt exemplul de conduita si comportament pentru a fi adevarat reper in viata, mesajul Episcopului de Iasi, PS Petru Gherghel pentru copiii care s-au bucurat de sacramentul Mirului a fost “de a ramâne mereu niste flori frumoase ale vietii”. Mentionam ca la reusita acestui moment religios deosebit si-a adus contributia si parintele vicar Florin Petru Sescu, ce s-a implicat in pregatirea candidatilor.

Un omagiu din inima

Felicitarea preotului paroh Iosif Paulet de catre episcopul Petru Gherghel pentru modul cum a pastorit credinciosii onesteni timp de aproape 15 ani a facut trecerea spre al doilea eveniment religios de la Parohia Romano – Catolica “Sfintii Petru si Paul” din Onesti. MartI, 7 septembrie, in ajunul marii sarbatori religioase “Nasterea Sfintei Fecioare Maria” traind credinta ca pe libera consimtire a sufletului, mai multe sute de credinciosi catolici si ortodocsi au participat la slujba religioasa de ramas bun a parintelui paroh Iosif Paulet. Ca din marile departari ale cerului intâi s-au auzit bataile clopotelor electronice ale parohiei iar orga si Corul “Caelestis” (dirijat de prof. Laurentiu Caitar), prin interpretarea unor lucrari muzicale deosebite, au marit fastul ceremoniei. Organistul Narcis Nicolau, prim-solistii Ionel Lajos si Brigitta Nicolau si Corul “Caelestis” au dat rezonanta acestei celebrari prin interpretarea compozitiei „Gloria In Excelsis Deo” (de Antonio Vivaldi), a unei creatii semnate de Haendel, a cântecelor religioase compuse de Gavriil Muzicescu. Traind firesc frumusetea acestui moment, preotul paroh Iosif Paulet a declarat: ”Orice inceput are si un sfârsit atâta vreme cât traim pe pamânt. Au trecut 14 ani si jumatate de când am inceput slujirea preoteasca aici la Onesti, la doua luni de la moartea subita a preotului Eduard Sechel, a carui stafeta am dus-o mai departe. Vreau sa va imbratisez pe toti si in aceasta slujba dedicata Sfântului Anton de Padova si in mod deosebit Sfintei Fecioare Maria, a carei sarbatoare religioasa o praznuim, sa fiti alaturi in rugaciune. Sa cerem iertare pentru toate nepotrivirile noastre rugându-l staruitor pe Dumnezeu. Eu care trec (asteptându-ma o noua slujire preoteasca in Bucovina, la Suceava) si cei care ramân, sa fie in iubirea lui Dumnezeu”. La Onesti parintele paroh Iosif Paulet a celebrat in timpul pastoririi sale 705 botezuri, 399 cununii si 672 inmormântari.

Bucuria traita de credinciosi la aceasta slujba religioasa a fost una fara seaman, ei daruind zeci de buchete de flori parohului Iosif Paulet, ce i-a pastorit cu mare devotament. Prezent la acest eveniment, primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru a tinut sa remarce ca pentru pretuirea preotului paroh au fost alese florile recunostintei. Parintele protopop Constantin Alupei, de la Protoieria Onesti a mentionat ca “pe aceste meleaguri a fost o armonie intre confesiunea ortodoxa si cea romano-catolica asa cum rar se intâmpla pe planeta”. La rândul sau, parohul Iosif Paulet (caruia i-a fost cântata o creatiune pe 4 voci a compozitorului R. Nattinchaus numita “Fii slavit Iosife sfinte”) a mentionat ca “fie catolici, fie ortodocsi, suntem copiii lui Dumnezeu”. Celebrarea s-a incheiat cu o agapa frateasca ce a avut loc la Casa Tineretului din cartierul catolic al Onestiului, credinciosii exprimându-si, la unison, pretuirea fata de preotul paroh Iosif Paulet, ce a creat in timp aceasta frumoasa “oaza a credintei din inima”.

Sursa ONESTIEXPRES.RO

Comentarii

  1. Nu am avut intentia unui comentariu si nu eu sunt cel care mi-am inscris numele si adresa aici.Ce se intampla domnule redactor sef ? Astept explicatii la adresa de mai sus.
    S-ar putea sa existe o explicatie: comentatorii d-voastra sunt selectati, au aprobare de undeva, sunt pe lista agreata. Cei necuprinsi in lista nu sunt tolerati. Eu nu sunt ” in carti ” si mi se arata pisica in acest mod.

Adauga un comentariu

*