Tone de substanţe periculoase, arme si munitii indisponibilizate

În ultimele două săptămâni, poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase au constatat 115 infracţiuni, au indisponibilizat în vederea confiscării aproximativ 5,5 tone de substanţe chimice periculoase, 17 kg. de mercur şi 53 de arme neletale, peste 70 de cartuşe şi 3 rachete de semnalizare.

În perioada 16 – 26 august, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a iniţiat şi coordonat o acţiune în opt judeţe, pentru depistarea şi prevenirea neregulilor la regimul substanţelor periculoase. De asemenea, începând 16 august, a fost demarată o acţiune pentru depistarea celor care au achiziţionat şi introdus ilegal din Bulgaria, arme şi muniţii neletale. Pe linia substanţelor periculoase, acţiunea s-a derulat în judeţele Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Ilfov, Prahova şi Sibiu, vizând agenţii economici înregistraţi sau notificaţi să efectueze operaţiuni cu substanţe chimice periculoase. În ultimele două săptămâni, poliţişti din cadrul structurilor Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cele opt judeţe, împreună cu specialişti ai instituţiilor publice cu responsabilităţi în domeniu (Inspectoratele Teritoriale de Muncă, Agenţiile Judeţene de Protecţie a Mediului şi Comisariatele Judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu), au acţionat pentru depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legislaţiei privind regimul substanţelor periculoase (domeniu reglementat juridic de prevederile Legii nr. 360/2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, ale H.G. nr. 1.408/2008 privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase şi O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului).

Totodată, s-a urmărit prevenirea faptelor de natură penală sau contravenţională şi a riscurilor de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi ecosistemele terestre, prin nerespectarea prevederilor legale. Oamenii legii au acordat o atenţie deosebită depistării situaţiilor de risc, generate de condiţiile necorespunzătoare de depozitare şi folosire a substanţe periculoase toxice şi foarte toxice şi a substanţelor expirate (care, potrivit legii, sunt încadrate în categoria deşeurilor periculoase, ţinând cont de pericolul pe care îl reprezintă accidentele ecologice). Rezultatele activităţilor desfăşurate s-au materializat în constatarea a 29 de infracţiuni, dintre care 10 infracţiuni la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 16 la Legea nr. 360/2003 privind regimul substanţelor periculoase, o infracţiune prevăzută de art. 312 Codul penal – trafic de substanţe toxice, o infracţiune prevăzută de O.U.G. nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor şi una prevăzută de art.208-209 Codul Penal – furt calificat. Au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.000 de lei, pentru alte nereguli constatate.  În urma acţiunii, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 5.487 kg. şi 10.015 litri de substanţe chimice periculoase, precum şi 17 kg. de mercur.

Depistarea armelor din Bulgaria

Poliţiştii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice au demarat, începând cu data de 16 august, o acţiune ce are ca scop depistarea persoanelor care au achiziţionat şi introdus ilegal din Bulgaria, arme şi muniţii neletale. În primele două săptămâni ale acţiunii, au fost constatate 86 de infracţiuni, dintre care 35 de contrabandă calificată, 26 de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi 25 de deţinere sau port de armă neletală fără drept. Pentru comiterea acestor infracţiuni sunt cercetate 62 de persoane. Au fost descoperite şi indisponibilizate, în vederea confiscării, 53 de arme neletale, peste 70 de cartuşe şi 3 rachete de semnalizare. Derularea acţiunii a condus la aplicarea a şapte sancţiuni contravenţionale, în valoare de 4.250 de lei. Totodată au fost aplicate sancţiuni complementare, respectiv 2 suspendări şi 5 anulări ale dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor.

Detinator de substante toxice din Bacau identificat

In urma cercetărilor, miercuri, 25 august, poliţiştii băcăuani de la Arme au identificat o persoană, din judeţul Bacău, care deţinea fără drept, la domiciliu, substanţe şi produse clasificate ca toxice, în vederea confecţionării de recipienţi din fibră de sticlă, precum şi 9.000 litri de Epanol, 100 kg. de răşină poliesterică nesaturată, 60 kg. de Butanox M50 – Peroxid de Metiletilcetonă şi 25 kg. de accelerator NL49P.

A fost  întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului substanţelor toxice, importul, transportul, neasigurarea şi utilizarea unor substanţe şi preparate periculoase fără respectarea prevederilor actelor normative în vigoare, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 360/2003 şi O.U.G. 195/2005. (D.M.)

Întreaga cantitate de substanţe şi produse a fost indisponibilizată. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a activităţii infracţionale.

♦ În baza unor verificări efectuate de poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Braşov, a fost identificată o persoană, care deţinea fără drept la domiciliu, peste 4.600 kg. de mercur metalic.

Cel în cauză este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de substanţe toxice.

♦ În urma unor controale ale poliţiştilor de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Sibiu, au fost identificate 1,7 tone de pesticide pulberi (deşeuri) şi aproximativ jumătate de tonă de pesticide lichide, depozitate şi deţinute cu încălcarea prevederilor legale, la o societate din Cisnădie.

În cauză se efectueză cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nesupraveghere şi neasigurare a depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri

Adauga un comentariu

*