Corupţia in Romania a înflorit în ultimii cinci ani

75 la suta dintre români cred că în ultimii cinci ani corupţia din ţară a crescut, potrivit unui sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID).

Potrivit sondajului privind percepţia corupţiei din România, numai 6 la suta  din populaţie consideră că în ultimii ani corupţia din ţară s-a redus, în timp ce 13 la suta declară că nu simt nicio modificare a nivelului de corupţie din România. Tinerii şi bucureştenii au declarat, într-un procent mai mare, că în opinia lor nivelul corupţiei nu a crescut simţitor. „Se constată faptul că un procent mai redus de tineri, 68 la suta,  faţă de 75 la suta media eşantionului, apreciază că nivelul corupţiei a crescut. Aceeaşi tendinţă se constată şi pentru locuitorii Bucureştiului, 67 la suta, şi grupurile etnice minoritare principale, 65 la suta pentru romi şi 66 la suta la maghiari. De asemenea, respondenţii cu studii superioare,  11 la suta, şi cei din Bucureşti, 15 la suta, sunt mai numeroşi în a aprecia că a fost redus nivelul corupţiei”, se precizează într-un comunicat transmis de AID.

Valoarea medie a „spagii”:  574 de RON

În ceea ce priveşte „şpaga”, aproape un sfert din populaţia cu vârsta peste 18 ani a recunoscut că a dat mită în ultimele 12 luni. „Procentul celor care au dat mită este mai ridicat în Bucureşti şi mai scăzut în rural precum şi categoriile cu venituri mai reduse şi minorităţi etnice. Valoarea cumulată medie a şpăgilor pe individ este de 574 de RON pe o perioadă de 12 luni”, se arată în documentul citat. Una dintre întrebările sondajului de opinie a vizat instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei. Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi, 51 la suta, au afirmat că instituţia cu gradul cel mai ridicat de încredere este Armata. Aceasta este urmată, din punct de vedere al încrederii populaţiei, de instituţiile de educaţie, 43 la suta, de primării, 39 la suta, instituţiile de sănătate publică, 31 la suta, consiliul judeţean, 26 la sauta, prefectura, 25 la suta. Sondajul de opinie a fost realizat de CSOP la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei. Cercetarea a avut ca obiectiv investigarea populaţiei cu privire la percepţia corupţiei din România. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.122 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 17 ani din România. Perioada de realizare a interviurilor a fost 25 mai – 5 iunie 2010.

Adauga un comentariu

*