Obezitatea la copii

In urma studiilor efectuate, se pare ca obezitatea in copilarie sau in adolescenta mareste riscul imbolnavirilor la varsta adulta, indiferent daca adultul este obez sau nu.

A fi obez inseamna a fi cu mult peste greutatea normala. Cand se atinge pragul obezitatii, sanatatea este serios afectata. In cazul in care este tratata cu prea putina atentie, greutatea excesiva a copiilor trebuie sa fie un prim semnal de alarma pentru parintii acestora. Prezenta obezitatii in copilarie ne prezice daca un copil va fi obez in viata adulta. Obezitatea este cauzata de doi factori simpli:

– o dieta nesanatoasa (prea bogata in zaharuri si grasimi);

– lipsa exercitiului fizic.  Cele mai frecvente cauze ale obezitatii, dar nu singurele, sunt functionarea anormala a glandei endocrine si factorii genetici.

Riscul cel mai mare pe termen lung pentru obezitatea din copilarie este continuarea sa si la varsta adulta, asociata cu numeroase riscuri asupra sanatatii si calitatii vietii. De aceea este foarte importanta identificarea din timp a obezitatii si inlaturarea ei cat mai repede cu putinta. Dintre problemele de sanatate care pot aparea la copiii obezi amintim doar cateva: diabet, pancreatita, cardiopatie, probleme ale ficatului, probleme ortopedice, probleme respiratorii, reflux esofagian, calculi biliari, disfunctii in alimentatie, bulimie. Atunci cand excesul de greutate se acumuleaza in jurul taliei la copiii si la adolescentii obezi, creste riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare si a hipertensiunii, toleranta anormala a glucozei (crescand riscul aparitiei diabetului) si cresterea colesterolului.  Copiii supraponderali nu au incredere in sine si sunt foarte nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic. Exista riscul ca acesti copii sa aiba rezultate slabe la invatatura si sa fie izolati social. Aparitia obezitatii se datoreaza faptului ca nivelul de activitate fizica este in continua scadere. Foarte multi copii prefera sa petreaca ore intregi in fata televizorului sau in fata calculatorului, in defavoarea practicarii unui sport. Solutiile propuse de specialisti se refera in principal la reducerea semnificativa a numarului de calorii consumate de copii, precum si la determinarea copiilor sa duca o viata mai activa din punct de vedere fizic. Pentru a va ajuta copiii, nu trebuie sa le impuneti o alimentatie riguroasa. Trebuie sa combinati intr-un mod practic o alimentatie sanatoasa si practicarea unui sport. Rezultatele nu se vor lasa asteptate.

Lavanda si proprietatile terapeutice

Atat uleilul volativ cat si florile uscate sunt recomandate in diferite afectiuni: iritabilitate nervoasa, spasme, epilepsie, migrene, vertij, ameteli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, stres si depresie psihica, anxietate si stari de melancolie.

Tratamentul cu lavanda este considerat cel mai eficient pentru tratarea insomniei cronice si a paraliziei limbii. In cazul tulburarilor de somn se recomanda o baie inainte de culcare in care se toarna esenta de lavanda concentrata avand efect de relaxare. Tot pentru un somn linistit se poate aseza sub perna un saculet cu flori de lavanda sau se prepara un ceai in amestec cu flori de sunatoare.

Tinctura de lavanda poate face minuni in tratamente naturiste. Pentru prepararea acestei tincturi aveti nevoie de flori de lavanda care se amesteca cu alcool si se lasa la macerat 1-2 saptamani. Aceast amestec se dilueaza cu apa fiarta si racita si se foloseste in combaterea bolilor pulmonare si a cailor respiratorii, in reglarea functiilor ficatului si cardiace, precum si in reglarea aparatului digestiv. Infuzia concentrata are efecte benefice in tratarea colicii renale, infectiilor renale, uremiei si cistitei. Uleiul de lavanda se foloseste la masarea abdomenului inferior si in zona lombara (de 2 ori pe zi) pentru tratarea durerilor menstruale. Pentru caderea parului, se recomnada clatirea dupa spalare cu un extract din 100 g flori uscate lasate la macerat in 500 ml alcool timp de 1-2 saptamani.

Esenta de lavanda este atat de puternica incat doar cateva picaturi presarate pe o sursa de caldura va face sa se simta un miros placut si discret. De aceea ea este folosita si in industria parfumurilor in formulele prepararii apei de colonie, lotiunilor si deodorantelor. Pana si medicina veterinara se bucura de efectele terapeutice ale aceste flori de gradina. Ea stimuleaza pofta de mancare a animaleleor si este buna in tratarea articulatiilor dureroase la animale.

Adauga un comentariu

*