TVA de 25% şi cotă unică de 10% – propunerile Guvernului Boc pentru FMI

Pentru a compensa pierderile din reducerea cotei unice cu 6%, finanţiştii se gândesc la impozitarea terenului agricol, creşterea TVA şi alte taxe suplimentare pe proprietate.

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional va fi prezentă în România de luni  până pe 4 august şi va decide dacă Fondul va elibera sau nu cea de-a şasea tranşă a împrumutului către ţara noastră, în valoarea de 900 de milioane de euro.
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional care va ajunge lunila Bucureşti va fi condusă de Jeffrey Franks şi va stabili împreună cu Ministerul de Finanţe rectificarea bugetară şi noile ţinte macroeconomice ale României.

Guvernul Boc va merge la negoiceri, conform Evenimentului zilei, cu un plan deosebit de îndrăzneţ: reducerea cotei unice la 10% începând cu 1 ianuarie 2011. „Avem în vedere reducerea cotei unice atât pe venituri, cât şi pe profit, la 10%”, au menţionat sursele citate de EVZ. Pentru a compensa pierderile de la buget, ar urma să fie crescută TVA la 25%. De asemenea, vor fi introduse noi impozite, de la cel suplimentar pe proprietate până la cel pe terenul agricol, anticipat de declaraţii în acest sens ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

În favoarea diminuării cotei unice la 10 % s-a pronunţat şi ministrul Adriean Videanu, important lider al PDL, în timp ce preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat TVR, a spus  că „nu cred că trebuie să fie nici scăzută, nici crescută cota unică”.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Sebastian Vlădescu,  declarase vineri că nu ia în considerare, în acest moment, modificarea sistemului de taxe şi impozite, dar întotdeauna lucrează cu multe scenarii, iar varianta finală pentru anul viitor va fi decisă de către puterea politică, împreună cu partenerii internaţionali.

Premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că Guvernul nu a discutat despre majorarea sau reducerea cotei unice, care va rămâne la nivelul actual, de 16%, deşi, după cum a precizat, „există în prezent în discuţie mai multe „scenarii”. Boc a făcut această precizare, acordându-i un „cartonaş galben” minsitrului Sebastian Vlădescu, după ce acesta afirmase că se analizează în coaliţie renunţarea la cota unică în favoarea unei impozitări progresive, de la 1 ianuarie 2011.

Andreea Paul Vass, consilerul premierului, a postat recent pe blogul propriu o analiză în care arată că o cotă unică redusă la 10% începând cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la încasările bugetare de 9,1 miliarde de lei.

Negocierile se anunţă dificile mai ales că  FMI a averizat că recesiunea nu ne va părăsi nici în 2011. Şi analiştii casei de brokeraj X-Trade Brokers au spus că decalajul dintre România şi restul statelor din Uniunea Europeană se va adânci în perioada următoare.

Sursa REALITATEA.NET

Adauga un comentariu

*