ComisiaEuropeana da de pamant cu justitia din Romania

Raportul Comisiei Europene privind justitia in Romania arata ca tara nu a fost capabila sa mentina ritmul reformei.”In ultimele sase luni, Romania nu a fost capabila sa mentina ritmul reformei inregistrat la jumatatea anului 2009 si nici ritmul angajamentelor luate”, arata un proiect al raportului CE.Textul indica intarzieri in discutiile parlamentare interne privind cele doua Coduri de procedura civila si penala, asupra carora Bruxelles-ul se pronunta anual. Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat pentru MEDIAFAX, comentand raportul publicat de Comisia Europeana, ca de sase ani, de cand presedintele Traian Basescu este in fruntea statului si „lupta cu coruptia”, Romania inregistreaza numai rapoarte negative pe acest domeniu. El a subliniat ca aceste rapoarte negative sunt date in contextul in care aceiasi oameni, respectiv Catalin Predoiu si Daniel Morar, sunt „tinuti”, in toate Guvenele, la Ministerul Justitiei si, respectiv, la DNA. Seful statului, Traian Basescu,  a spus ca „formularea Comisiei Europene mi se pare extrem de grava, pe buna dreptate”. Traian Basescu a citat in continuare din raport: „Noua lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angajamentele luate de Romania in momentul aderarii”. Aici, Basescu a spus: „Poate afla si domnul Frunda”.

Gabriel Vlase, deputat PSD: „Raportul Comisiei cere in mod insistent ca in spatele oricarui proiect de reforma sau de dezvoltare a legislatiei nationale sa existe consens politic si dezbateri reale in Parlament si la nivelul societatii. Din pacate, actuala putere a respins orice dialog si a compromis ideea de dezbatere. Orice decizie este impusa in stil autoritar, fara consultari cu partenerii sociali si cu factorii interesati. Niciuna dintre recomandarile Comisiei nu a constituit obiectul unor actiuni guvernamentale in lunile care s-au scurs de la reinvestirea Cabinetului Boc. Guvernul a ignorat ostentativ problema reformei in Justitie, desi o mare parte dintre recomandarile explicite ale Comisiei sunt de fapt sugestii facute si de PSD.”

Viorel Hrebenciuc: „Este un Raport dur, dar corect, care arata esecul lui Traian Basescu si a guvernarilor de dreapta de a reforma Justitia. Presedintele Basescu, guvernul pe care il conduce, PDL si majoritatea parlamentara trebuie sa raspunda pentru criticile formulate de CE.Ministrul Justitiei este condus de ani de zile de oameni fideli presedintelui Basescu. Acesta controleaza in prezent si guvernul si majoritatea parlamentara. Prin urmare, incercarea de a acuza parlamentul in general si opozitia in special pentru propriile esecuri este nu doar un demers mincinos si incorect, ci si o fuga de responsabilitate. PSD respinge invinovatirea opozitiei pentru probleme ce tin de actul de guvernare.

Tudor Chiuariu, deputat PNL: „Prin aceasta, Comisia Europeana pune semnul egal intre Guvernul Boc si Guvernul Nastase in ceea ce priveste tolerarea coruptiei, a conflictelor de interese, a fraudei fondurilor europene. Raportul subliniaza esecul Guvernului in a asigura un cadru adecvat de functionare a ANI si de control al averilor si conflictelor de interese, de asemenea, regrese in controlul fondurilor europene, prin instabilitatea legislativa privind DLAF, si ineficienta in evitarea conflictelor de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice„, a mai spus Chiuariu.

Adauga un comentariu

*