“Traficul de persoane nu iarta”

In cadrul proiectului “Reducerea numarului de victime romane si bulgare traficate in Spania si Italia”, cofinantat de Comisia Europeana, Inspectoratul General al Politiei Romane prin Agentia Impotriva Traficului de Persoane a lansat campania de prevenire a traficului de persoane cu mesajul “Traficul de persoane nu iarta”. Proiectul urmareste implementarea obiectivului nr. 3.2. al Planului UE pentru bune practici, standarde si proceduri de combatere si prevenire a traficului de fiinte umane, “in scopul prevenirii traficului in tarile de origine, tranzit si destinatie, prin constientizarea riscurilor pe care le implica, precum si mediatizarea in Uniunea Europeana, a activitatilor de prevenire si justitie penala, inclusiv condamnarile definittive, pentru stoparea traficantilor”.

Campania de prevenire este implementata intre 16 februarie si 15 octombrie, prin intermediul celor 15 Centre Regionale ale ANITP. Proiectul este implementat impreuna cu Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane din cadrul IGPR, Comisia Nationala Antitrafic din Bulgaria, Directia Generala a Politiei si Garzii Civile din Spania, Departamentul pentru Drepturi si Egalitate de Sanse din Italia si Centrul privind traficul de persoane din Marea Britanie. In judetul Bacau, campania a fost lansata in martie, printr-o conferinta de presa organizata la sediul IJJ Bacau. ANITP – Centrul Regional Bacau, in colaborare cu partenerii locali in lupta antitrafic, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, DGASPC, IPJ Bacau, IJJ Bacau, DIICOT, BCCO, Serviciul pentru Imigrari Bacau, Politia de Frontiera Aeroport Bacau, precum si administratiile publice locale au desfasurat 24 actiuni de informare cu privire la fenomenul traficului de persoane al elevilor la Grupul Scolar “Alexandru Vlahuta” Podu Turcului, Colegiul Tehnic de Comunicatii “NV Karpen”, Grup Scolar “Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic “Grigore Cobalcescu” Moinesti, Liceul Teoretic “Spiru Haret” Lucacesti, scoala Tisa Silvestri, comuna Odobesti, Colegiul “Henri Coanda” Bacau, Colegiul “Gh. Asachi” Onesti, scoala nr. 5 Buhusi, Liceul cu program Sportiv Bacau, Centrul Scolar de Educatie Incluziva nr. 1 Bacau, scoala cu clasele I – X  Slobozia, comuna Stanisesti, Scoala de Arte si Meserii Stanisesti, Colegiul Tehnic “Ion Borcea” Buhusi, scoala “Mihail Andrei” Buhusi, Grupul Scolar Agricol Hemeius, scoala Lespezi, scoala nr. 1 Slanic Moldova, Grupul Scolar Constructii Masini Darmanesti, scoala nr. 1 Comanesti, scoala “George Enescu” Moinesti, scoala nr. 1 Tg. Ocna, Centrul de Agrement “Valea Budului”. De asemenea, au avut loc 24 actiuni de instruire a cadrelor didactice din unitatile de invatamant din judetul Bacau, doua actiuni de instruire a membrilor echipei interinstitutionale judetene antitrafic, 37 actiuni de instruire pe tema traficului de persoane si a riscurilor asociate acestuti fenomen + diseminare materiale campanie, cu lucratorii din Serviciile publice Comunitare Locale de Evidenta a Persoanelor din Bacau, Onesti, Buhusi, Comanesti, Moinesti, Slanic Moldova, Tg. Ocna, Darmanesti, Podu Turcului, Dofteana, Sascut, Serviciul Public Comunitar Local pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bacau, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Bacau, Serviciul pentru Imigrari al judetului Bacau, AJOFM, ITM, ASP, ISJ, IJJ, DGSAPC, Politia Transporturi Feroviare Bacau. Au beneficiat de aceste activitati 52 de membri ai echipei interinstitutionale antitrafic, 392 profesori, 5.500 elevi, 172 lucratori relatii cu publicul si 16 reprezentanti mass-media.

“Situatia operativa cunoaste un aspect pozitiv, in sensul ca, in primul semestru al lui 2010, s-a redus numarul victimelor identificate, 4, din care 3 femei si un barbat. Din cele trei femei, doua erau minore si au fost silite sa se prostituieze, iar barbatul, de 65 de ani, obligat sa cerseasca in Germania, fiind gasit de politisti dormind la un container de gunoi”, spune subcomisar Ion Munteanu, coordonatorul Centrului Regional Bacau al ANITP. Centrul Regional Bacau va continua activitatile de informare sau prevenire si in perioada vacantei de vara a elevilor in tabara scolara “Valea Budului”, precum si la sediul agentiilor ori societatilor de turism din judet.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*