FMI a aprobat cea de-a cincea tranşă pentru România în valoare de 900 milioane de euro

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmând să intre cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României.

Boardul Fondului Monetar Internaţional, reunit vineri, a a dat undă verde celei de-a cincea tranşă din creditul contractat de Guvernul de la Bucureşti, în valoare de 900 de milioane de euro. Tranşa a fost eliberată în condiţiile în care Consiliul Executiv al FMI a aprobat cea de-a patra revizuire a acordului stand-by cu România.

„Consiliul Director a votat în unanimitate aprobarea celei de-a cincea tranşe pentru România. Semnalul este unul puternic de susţinere a reformelor din România care urmează să fie implementate şi de încredere în modul în care lucrurile se desfăşoară. Board-ul a aprobat şi derogarea cerută de România privind ţinta de arierate”, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, citat de MEDIAFAX.

El a arătat că tranşa va fi eliberată cel mai probabil luni sau cel târziu marţi.

Toţi banii vor ajunge la BNR, pentru acoperirea deficitului de balanţă, ceea ce reprezintă un alt semn de normalitate, pentru că fondurile de la FMI de regulă acolo merg, a adăugat Tănăsescu.

O misiune a FMI va sosi în România după data de 20 iulie pentru a evalua performanţele economice ale autorităţilor române pe primul semestru, dar şi pentru a analiza noile prognoze pentru acest an şi anii viitori. Printre indicatorii care vor fi analizaţi se regăseşte şi ţinta privind reducerea arieratele statului către companii.

România a bătut palma în aprilie anul trecut cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială pentru un împrumut în cuantum de 20 de miliarde de dolari.

Până acum, România a primit patru tranşe de la FMI, însumând 9,3 miliarde de euro, de la UE au venit 2,5 miliarde, iar de la Banca Mondială, 300 de milioane.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Caroline Arkinson, a declarat la începutul săptămânii că guvernul României a reuşit să găsească măsuri alternative ca să compenseze rapid veniturile ce nu vor mai intra la buget în urma deciziei Curţii Constituţionale de a califica drept neconsituţională măsura reducerii pensiilor cu 15%. După respingerea micşorării pensiilor, guvernul a păstrat reducerea salariilor în sectorul public cu 25% şi, în plus, a mărit TVA de la 19 la 24%.

Şi Tonny Lybek, reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria al FMI,  a lăudat Executivul pentru măsurile luate. „Autorităţile române şi-au demonstrat angajamentul ferm faţă de programul lor economic, care este sprijinit de acordul stand-by – prin identificarea rapidă a unor măsuri compensatorii, după hotărârea Curţii Constituţionale„, a precizat Lybek într-un comunicat.

Sursa REALITATEA.NET

Adauga un comentariu

*