Prapadul apelor, 22 de morti, peste 10.000 de sinistrati, iar potopul continua

Meteorologii au prelungit codul galben pentru 18 judete din nordul si estul tarii. Atentionarea este valabila in perioada 1 iulie, ora 9:00 – 2 iulie, ora 9:00. In plus, inundatiile fac ravagii in Moldova, peste 10.000 de oameni fiind evacuati din calea puhoaielor.

Debitul Siretului a crescut in urma ploilor de miercuri, ajungand la peste 2000 de metri cubi/secunda. In judetul Iasi este stare de urgenta. Peste 10.000 de oameni au fost deja evacuati,, dupa ce casele lor au fost inundate. Oamenii au fost transportati in scoli, camine si biserici. Autoritatile au inaltat diguri pe malul Siretului din peste 400.000 de saci cu nisip. Iar problemele se vor agrava, deoarece  meteorologii au prelungit codul galben pentru 18 judete din nordul si estul tarii. Acestea sunt Bacau, Brasov, Braila, Botosani, Buzau, Bistrita-Nasaud, Covasna, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea. Astfel, incepand cu 1 iulie, ora 9.00, pana in 2 iulie, ora 9.00, vor fi ploi insemnate cantitativ in Moldova, in nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si in zona Carpatilor Orientali, iar cantitatile de apa vor continua sa fie insemnate, depasind local 20 l/mp si izolat 40 l/mp. In urma inundatiilor, in ultimele sapte zile au decedat 19 persoane, din care sapte din judetul Suceava, sase din Botosani, doua din Cluj si cate una din judetele Alba, Bacau, Iasi si Vrancea, alte doua persoane fiind date disparute.

Potop peste judet

In ultimele zile, in urma inundatiilor si a cresterii debitelor raurilor de pe teritoriul judetului Bacau, au fost afectate 36 de localitati si 1.135 de gospodarii. Pentru a veni in sprijinul populatiei, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Bacau a luat masura intensificarii masurilor de siguranta si ordine publica in zonele afectate, inclusiv asigurarea securitatii bunurilor sau a altor valori cu caracter public sau privat prin comasarea a 42 de echipaje de ordine publica alaturi de 8 echipaje de la Politia Rutiera care se ocupa permanent de dirijarea circulatiei. De asemenea, pentru cunoasterea cat mai exacta a situatiilor din teritoriu s-a luat masura intensificarii schimbului de date si informatii cu celelalte structuri cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice (jandarmi, pompieri), in vederea asigurarii interventiei specifice in zonele in care se inregistreaza situatii generatoare de riscuri. Nu in ultimul rand s-a avut in vedere suplimentarea, in functie de evolutia situatiei operative, a dispozitivelor de ordine si siguranta publica in zona acestora, concomitent cu aplicarea masurilor de interzicere a accesului in zona si de deviere a circulatiei din zonele afectate.

Au fost suprainaltate digurile

Miercuri, 30 iunie, la ora 6.30, un ofiter si 26 subofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau s-au deplasat in satul Furnicari, din comuna Tamasi, pentru consolidarea si suprainaltarea unui dig de pamant pe malul stang al raului Siret. In sprijin au actionat 2 ofiteri si 14 subofiteri de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau;  3 ofiteri si 32 subofiteri de la Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau;  20 voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tamasi; 3 membri ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Tamasi; 9 specialisti din cadrul Serviciului de Gospodarire a Apelor Bacau; 8 specialisti din cadrul Administratiei Bazinale de Apa  Arges cu un hidrobaraj; un buldoexcavator, un autogreder,  2 autobasculante – CLSU Tamasi. In urma actiunilor, s-a consolidat si suprainaltat digul de pamant pe malul stang al raului Siret pe o lungime de 800 m. In aceeasi zi ce miercuri, 30 iunie, 4 ofiteri si 34 subofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau s-au deplasat in comuna Saucesti, pentru consolidarea si suprainaltarea unui dig de pamant pe malul drept al raului Siret. Au actionat 2 ofiteri ,15 subofiteri, de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau; 3 ofiteri, 34 subofiteri de la Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau; 86 militari din Unitatile militare ale Ministerului Apararii Nationale din Garnizoana Bacau; 6 specialisti din cadrul S.G.A., 4 membri S.V.S.U., 2 buldoexcavatoare, un utilaj Wolla, 2 autobasculante (puse la dispozitie in baza protocoalelor incheiate de C.L.S.U. Saucesti cu S.C. SCUT S.A. Bacau si S.C. MUV SRL). In urma actiunilor concentrate ale fortelor implicate in actiune, s-au consolidat cei 600 m de dig construiti marti, 29 iunie si s-a prelungit digul cu inca 200 m. In cursul noptii, efective ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau au ramas in zona pentru monitorizarea situatiei. Miercuri, 30 iunie, la ora 22.58, un ofiter si 26 subofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau s-au deplasat in satul  Holt, din comuna Letea Veche, pentru suprainaltarea unui dig de pamant pe malul drept al raului Siret. La actiune a participat si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Letea Veche cu 20 de voluntari. Au fost folositi 1000 de saci cu nisip. In cursul zilei, in comuna Letea Veche, au mai actionat pentru suprainaltarea cu saci cu nisip a digului de pe malul drept al raului Siret, 6 ofiteri si 19 subofiteri de la Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau cu un autobuz; 6 voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Letea Veche;

4 membri ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Letea Veche; 2 autobasculante, un utilaj Wolla – C.L.S.U. Letea Veche. Au fost consolidatt si suprainaltat digul de pamant pe malul drept al raului Siret pe o lungime de 200 m.

Pericolul persista

Reprezentantii Administratiei Nationale “Apele Romane” anuntau ca debitul rtului in sectiunea Dragesti, judetul Bacau, era de 2035 mc/s, cu tendinta de stationare, cu 65 cm peste cota de inundatie. In urma unui comunicat primit din partea Apelor Romane, situatia s-a schimbat din nou, viitura fiind asteptata in aceasta sectiune in cursul zilei de joi. S-au luat masuri de prevenire si limitare a efectelor. Astfel, in comuna Saucesti,pentru realizarea continuitatii liniei de  aparare Dig mal drept rau Sirect, s-a executat amonte un dig de pamant  pe o lungime de 450 metri, acdoperit cu fol;ie si saci de nisip pe c oronament si la baza. Personalul ABA Siret actioneaza cu utilajke proprii (un excavator, un buldoexcavator, un UNIMOG) si doua autobascxuilante. S-a actionat cu saci de nisip pentru stoparea eroziunilor in satele Dosspinesti, Coteni si Buhocel, din comun a Buhoci.

Ultima ora: Ordin de evacuare pentru locuitorii din Schineni

In urma cedarii digului din dreptul localitatii Schineni, din comuna Saucesti, apa a intrat in sat, in locuintele oamenilor. De asemenea, apele Siretului sunt pe cale sa depaseasca digul provizoriu construit intre Schineni si Siretu. Ieri, lin jurul orei 10, oamenii incepusera sa evacueze animalele si bunurile din gospodarii. Autoritatile locale au dat ordin de evacuare a populatiei din satul Schineni. Camioane ale Armatei asteptau sa preia oamenii si bunurile si incepuse  evacuarea a 75 de familii, circa 100 de persoane, din satul Schineni. Se pare ca ar fi vorba despre 1.500 de persoane din comuna Saucesti care vor fi evacuate, urmand a fi cazate la internatele liceelor din Bacau. Pentru orice eventualitate, au fost pregatite locuri de cazare si la liceele din Onesti. In Saucesti, apa a patruns in mai multe case. In jurul orei 10, debitul Siretului era de 2460 mc/s si continua sa creasca. Inundatiile s-au produs in zone unde autoritatile se asteptau mai putin.

Ultimul bilant al  inundatiilor

Peste 160 de localitati din 22 de judete au fost inundate, in ultimele 24 de ore, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate din case, in vreme ce peste 2.800 de angajati ai MAI si ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor si limitarea pagubelor, informeaza IGSU.

Judetele afectate in ultimele 24 de ore de inundatii au fost Alba, Bacau, Botosani, Brasov, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea, se arata intr-un comunicat de presa al  Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Echipele de interventie au evacuat aproape 900 de persoane,  in intervalul mentionat, apele distrugand si o locuinta si afectand alte aproape 300. Peste 3.200 de gospodarii, anexe, curti si gradini au fost inundate, precum si aproape 18.000 de hectare de pasuni si fanete, aproape 15.000 de hectare de teren arabil, aproape 5.000 de hectare de paduri, 16 obiective socio-economice, sase drumuri nationale, opt drumuri judetene si noua drumuri comunale. In plus, viitura a facut ca sase poduri si 78 de podete sa devina impracticabile, iar peste 300 de fantani au fost colmatate. Pentru limitarea pagubelor si salvarea vietilor omenesti au intervenit peste 2.800 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), ai Ministerului Apararii Nationale (MApN) si ai altor structuri. Acestia au actionat cu peste 400 de mijloace de interventie, dintre care 216 din dotarea inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta. Raul Siret a atins in cursul diminetii de joi debite maxime in zona localitatii Pascani, iar viitura se indreapta spre localitatea Nicolae Balcescu, unde hidrologii estimeaza ca va ajunge vineri dimineata.

Gabriel Vlase, deputat: „Din nou salutare interventiile celor de la Inspectoratul pentru Situatii de urgenta si de la Jandarmerie. Din nefericire, din alte zone nu se manifesta aceeasi solicitudine. Dupa ce natura le-a luat acestor oameni casele, avutia si munca de-o viata, guvernul Boc gaseste potrivit sa le taie din pensii si salarii si sa majoreze TVA. Premierul i-a trimis pe ministri in zonele inundate pentru a nu fi singurul membru al guvernului care este huiduit, criticat si apostrofat. De remarcat este ca ministrii se duc in teritoriu nu pentru ca au simtit nevoia sa se solidarizeze cu cei afectati, nu pentru ca vor sa ajute de la fata locului, ci pentru ca au primit ordin de al Boc. Gestul ministrilor este unul nesincer si populist.”

Adauga un comentariu

*