Ceea ce nu vede Guvernul Boc – Tigarile, benzina si painea, in topul evaziunii fiscale!

Domeniile unde are loc cea mai mare evaziune fiscala in Romania sunt, potrivit datelor Garzii Financiare, achizitiile intracomunitare, importul, productia si vanzarea petrolului si a carburantilor, dar si tigaretele ilegale. Alte domenii aflate sub vizor sunt comertul cu cereale si produse de panificatie, jocurile de noroc, alimentatie publica si vanzarea alcoolului.

Premierul Emil Boc a cerut ministrilor de finante si de interne sa elaboreze si sa promoveze de urgenta un plan de combatere a evaziunii fiscale, convenit cu Fondul Monetar International. Desi opozitia considera aceasta masura una dintre solutiile pentru a iesi din criza, si nu taierea pensiilor sau a salariilor, guvernantii au dat de multe ori cu flit acestei propuneri. „Evaziunea fiscala ar putea fi eliminata daca ar exista vointa politica, fara sa fie necesare planuri speciale sau comisii”, sustine Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR – 1903.  Acesta a declarat, dupa intalnirea cu liderii PNL, ca UGIR va lansa un program de masuri anticriza bazat pe reducerea evaziunii fiscale si lichidarea contrabandei, precizand insa ca rezolvarea acestei chestiune tine de vointa politica a guvernantilor. Programul patronatelor se bazeaza pe ideea de lichidare a contrabandei si reducerii evaziunii fiscale. Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, este de parere ca autoritatile trebuie sa se concentreze in zone precum vamile si constructiile. „Autoritatile care lupta cu evaziunea trebuie sa aiba autonomie sau acest serviciu trebuie externalizat catre o companie privata, platita in functie de performante”, sustine Nicolescu.

Egalizarea pedepselor pentru contrabanda cu tigari

In ceea ce priveste lupta cu comertul ilegal de tigarete s-au facut mai multe propuneri. In primul rand, trebuie sa existe aceleasi pedepse pentru contrabanda si pentru vanzarea de tigari pe teritoriul Romaniei, inchisoare de la doi la sapte ani in cazul in care cineva detine tigari ilegale in valoare de cel putin 20.000 lei. Politistii, jandarmii sau politistii de frontiera organizeaza zilnic actiuni pentru depistarea contrabandistilor de tigari, dar capturile nu sunt spectaculoase, iar marfa nu lipseste de pe piata neagra. In februarie, pentru a stavili contrabanda, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Public si Ministerul Finantelor Publice au pus la punct o strategie comuna. Astfel, Politia, Politia de Frontiera, Jandarmeria, sprijinite de Garda Financiara si Vama, au organizat controale in trafic. In plus, verificarile la intrarea in tara au inceput sa se faca amanuntit, iar Politia de Frontiera si-a intensificat actiunile pe drumurile din apropierea vamilor si in zonele frecventate de traficanti. Asa se face ca aproape orice masina care trece pe soselele spre sau dinspre Siret (Suceava), Radauti Prut sau Stanca-Stefanesti trec prin filtre. Reactiile la aceste actiuni nu au intarziat sa apara. Unii dintre cei care alimentau piata neagra au inceput sa nu mai opreasca la semnalele politistilor, in timp ce altii folosesc antemergatori. Din acest motiv, in unele zile politistii isi muta controalele pe drumurile mai putin circulate.

Si in Bacau se face contrabanda cu tigari

Echipajele mobile din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi si Bacau si-au concentrat toata atentia in trafic, in zonele predispuse la contrabanda cu tigari. Numai in 24 de ore, politistii au efectuat trei actiuni de control in trafic, concretizate cu retinerea in vederea confiscarii a 377.400 tigarete (18.870 pachete), avand valoarea de 78.692 lei (19.193 euro). Pe DN 2, inspectorii vamali ai Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau au sanctionat doua persoane cu cetatenie romana pentru detinerea a 129.400 tigarete cu marcaje fiscale Ucraina si fara marcaje, ascunse in autoturismele personale, amenzile aplicate insumand 40.000 lei. Un vrancean si un ilfovean au fost depistati in municipiul Bacau in timp ce transportau 6.470 pachete cu tigari. Sandel P., de 39 ani, din judetul Vrancea, avea in masina 1.650 pachete cu tigari netimbrate. Politistii au solicitat sprijinul inspectorilor vamali, acestia din urma amendandu-l pe Sandel P. cu  20.000 lei. Valoarea de piata a marfii a fost estimata la 13.200 lei. Cel de-al doilea contrabandist prins in flagrant de politisti,  Florin P., de 22 ani, din judetul Ilfov transporta 4.820 pachete cu tigari. In autoturism a fost identificat si Gheorghe M., 40 ani, din judetul Ilfov, care a declarat ca tigaretele ii apartineau. Pentru ca nu avea documente de provenienta a marfii, Gheorghe M. a fost sanctionat contraventional cu 20.000 lei, iar tigarile au fost confiscate in vederea distrugerii.

Pierderi de un miliard de euro provocate statului

In primul trimestru al acestui an, Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara au confiscat 3,25 milioane de pachete de tigari. In schimb, un studiu al British American Tobacco (BAT) a demonstrat ca tigarile de contrabanda au ajuns sa depaseasca 36 la suta din piata produselor din tutun. La un consum total de 37,5 milioane de tigarete, pierderea anuala suportata de stat de pe urma contrabandei ar fi de un miliard de euro. In 2009, contrabanda a ajuns sa controleze piata produselor din tutun. Anual, din cauza contrabandei cu tigari, statul roman pierde circa un miliard de euro. Altfel spus, una dintre trei tigari este de contrabanda.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*