RAFO va deveni bijuteria economiei romanesti

Investitii de peste 800 de milioane de euro la Onesti

Rafo Onesti va deveni bijuteria industriei petrochimice din Romania, afirma reprezentantii societatii, care ne-au dezvaluit rolul pe care il va juca rafinaria in economia nationala. In urmatoarele 18 luni, la Rafo se vor efectua investitii de peste 330 milioane de euro, in cadrul proiectului de modernizare, care va conduce la producerea, cu un grad inalt de eficienta, a hidrocarburilor aromate si motorinei. Dupa finalizarea investitiei, in continuare vor fi realizate alte doua proiecte, cu aplicabilitate in industria petrochimica si nu numai, care presupun o alta investitie de peste 500 de milioane de euro. La finalul tuturor investitiilor, Rafo Onesti va fi capabila sa proceseze peste 3 milioane de tone de titei anual, iar aportul societatii (pe verticala, in relatia directa cu statul) la Produsul Intern Brut va depasi 3,5%. In urmatorii trei ani, investitiile vor duce la crearea a peste 4000 de locuri de munca pentru onesteni si nu numai. Totodata vor rezulta si sume importante in contul firmelor care vor efectua lucrarile.

Investitie amortizata in 10 ani

Rafo se reorienteaza catre piata, in urma unor importante studii realizate si integrate in proiectul de modernizare. Argumentele modernizarii si schimbarii gamei de productie au convins autoritatile centrale ale statului (Presedintie, Guvern s.a), care au acordat in toamna anului trecut garantia de stat, in vederea obtinerii imprumutului necesar investitiei. Bunele intentii ale actionarului majoritar, care a achitat in termen datoriile istorice ale societatii fata de stat, reprezinta o asigurare in plus vizavi de ducerea la bun sfarsit a proiectului de modernizare.
Reprezentantiii Rafo Onesti au decis sa renunte la producerea benzinei, din cauza excedentului de pe piata. Din titeiul prelucrat, 50% va fi transformat in cantitati importante de hidrocarburi aromate iar restul, in motorina. “Daca motorina inca mai are desfacere pe piata, la capitolul benzina exista un excedent, astfel incat produsul ajunge la pompe sub pretul de productie. Realizarea produselor aromate va aduce un profit important actionarului, care spera sa-si amortizeze investitiile in 10 ani. Proiectul de la Rafo, de importanta strategica nationala, va fi viabil, conform studiilor, cel putin 30 de ani”, ne-a precizat Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul si purtator de cuvant al rafinariei.

Grupurile financiare au gasit Onestiul pe harta

Zilele acestea, la Rafo Onesti va avea loc Adunarea Generala a Actionarilor AGA in urma careia va fi desemnata noua formula de conducere a rafinariei. Va urma numirea noilor directori, membri ai Consiliului de Administratie si a sefilor de sectie. Odata cu inchiderea programului de reorganizare si iesirea de sub incidenta Legii 85/2006, privind insolventa, societatea revine acum la statutul de societate comerciala pe actiuni, in conformitate cu Legea 31/1990, a societatilor comerciale. Actionarii Rafo, impreuna cu specialistii care vor implementa proiectul de modernizare vor stabili pasii concreti care vor fi urmati in urmatoarele 18 luni. “Proiectul in baza caruia se va realiza programul de investitii si modernizare a devenit un proiect strategic pentru Rafo si pentru Romania. Este un proiect viabil, care este luat in calcul de foarte multe firme externe, grupuri financiare si banci”, a mai precizat Ion Marian. In ultima perioada, mai multi investitori importanti s-au aratat interesati de colaborari durabile cu rafinaria. Liderul onestean ne-a prezentat mai multe argumente pentru care Rafo a devenit de importanta strategica pentru Romania: “Proiectul care relanseaza Rafo este al patrulea, ca importanta si dimensiune, la nivel mondial. Prin aceasta modernizare se va realiza o noua structura de materii prime, care va crea relatii comerciale importante cu firme din Romania si strainatate. Investitia a devenit foarte interesanta si pentru faptul ca, pe locatia Rafo si in continuarea acestui proiect, vor fi implementate cel putin alte doua proiecte, intr-o investitie de peste 500 de milioane de euro. Investitiile de la Rafo au atras deja marile grupuri financiare”, ne-a explicat Ion Marian.

Peste 4000 de locuri de munca

Creditul de 330 de milioane de euro va fi acordat rafinariei esalonat, in functie de etapele realizarii investitiei. La acest credit, dobanda va fi de 3,5%. “Banca nu va vira banii in conturile Rafo, ci in conturile firmelor care vor realiza lucrarile. Pentru implementarea acestui proiect, va fi nevoie sa lucreze zilnic 4400 de salariati. Avem resursa umana necesara in Onesti pentru lucrarile de la rafinarie”, ne-a declarat Ion Marian. Rafinaria, dupa angajarea structurilor de conducere, va avea nevoie de categorii de personal din randul munictorilor supercalificati, a operatorilor, maistrilor, laborantilor si mecanicilor. Deoarece rafinaria va capata o tehnologie avansata, computerizata, la final, pe sistemul de operare vor lucra aproximativ 700 de salariati, la care se vor adauga persoanele care asigura paza, siguranta la incendii, mentenanta. Investitiile vor fi continuate prin alte proiecte de peste 500 de milioane de euro, care vor aduce alte mii de locuri de munca stabile, pentru o durata de inca doi ani.

Rafinaria, o fabrica de bani

Investitiile de la Onesti vor aduce bani buni la bugetul tarii. Conform legislatiei fiscale, de pe urma tranzactiilor in care va fi implicata rafinaria, vor avea de castigat atat judetul Bacau (care va primi cota din TVA), cat si municipiul Onesti (impozitul pe salarii). Numai activitatea Rafo va contribui cu 3,5% din PIB. “Aportul rafinariei noastre va fi unul semnificativ. Trebuie luate in calcul si implicatiile pe orizontala. Comercializarea hidrocarburilor aromate vor aduce noi locuri de munca in industria petrochimica din Romania, alte taxe pentru stat dar si cresterea volumului de activitate pentru societatile Terminal Oil sau Conpet”, a mai declarat Ion Marian.
Mircea Merticariu

Sursa ONESTIEXPRES.RO

Adauga un comentariu

*