FIFA îl avertizează pe Sarkozy. Franţa, la un pas să fie exclusă din competiţiile internaţionale

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a trimis un semnal clar spre Elysee, după evenimentele din tabăra Franţei care au urmat parcursului dezastruos al „cocoşilor galici” la Mondialul din Africa de Sud. În cazul în care Sarkozy va mai interveni în problemele fotbalului din Hexagon, naţionala Franţei va fi exclusă de la competiţiile internaţionale.

Eşecul lamentabil al actualei vice-campioane mondiale la turneul final din Africa de Sud nu le-a căzut bine oficialilor francezi. Nu celor ai federaţiei de specialitate, ci principalilor actori de pe scena politică din Hexagon.

Imediat după întoarcerea „cocoşilor galici” din Africa de Sud, căpitanul Henry a fost chemat de preşedintele Franţei, Sarkozy, pentru explicaţii la Elysee. Sarkozy a anunţat de altfel că va conduce personal o anchetă pentru a elucida cauzele eşecului naţionalei.

Preşedintele francez luase atitudine încă din momentul în care problemele din lotul lui Domenech au explodat în presa din Hexagon, când Henry&Co. erau în Africa de Sud. A cerut schimbări la nivelul federaţiei şi l-a trimis pe ministul responsabil cu sportul să discute cu fotbaliştii.

Curios, luni, deşi anunţase iniţial că nu există motive să se retragă după eşecul din Africa de Sud, preşedintele Federaţiei Franceze, Jean-Pierre Escalettes, şi-a schimbat atitudinea cu 180 de grade şi a demisionat.

Nici Domenech, antrenorul care i-a condus pe francezi spre dezastru în Africa de Sud, nu a scăpat. Astăzi va răspunde interpelărilor parlamentarilor francezi, membri ai Comisiei pentru Afaceri Culturale.

Ingerinţele politicului în fotbal sunt însă ultimele lucruri pe care fondul mondiale de specialitate le acceptă. Prin vocea preşedintelui Sepp Blatter, FIFA a trimis un mesaj clar administraţiei de la Elysee. „Lăsaţi fotbalul în pace sau echipa naţională va fi exclusă”.

În Franţa, fotbalul a devenit o „afacere de stat”, dar fotbalul rămâne în mâinile Federaţiei. O să-i ajutăm, dar, dacă lucrurile nu pot fi rezolvate prin consultări, vom fi obligaţi să suspendăm Federaţia. În mod clar, vă pot spune că nicio interferenţă politică nu va fi acceptată de FIFA,  indiferent de nivelul acesteia sau de cel al ţării în cauză„, a declarat Blatter.

FIFA stipulează clar în regulamentul de organizare că federaţiile naţionale sunt singurele în măsură să-şi reglementeze problemele interne şi interzice ingerinţele politice de orice fel. În caz contrar, dacă o astfel de influenţă este demonstrată, echipele de club şi naţionala ţării respective sunt excluse din competiţiile internaţionale.

Franţa, vicecampioană mondială în 2006, a părăsit actulul Mondial încă din faza grupelor. Elevii lui Domenech au încheiat grupa A pe ultimul loc.

În plus, naţionala „cocoşilor galici” a fost decimată de numeroase probleme interne în Africa de Sud. Atacantul Anelka a fost trimis mai devreme acasă, după ce l-a înjurat pe selecţionerul Domenech, fundaşul Evra s-a bătut cu preparatorul fizic, iar Gourcuff a acuzat că a fost sărit la alcătuirea echipei în al doilea meci din cauză că nu e agreat de axa Ribery&veteranii naţionalei.

Sursa REALITATEA.NET

Adauga un comentariu

*