Ce tăieri şi scumpiri vă aşteaptă de astăzi. PRINCIPALELE MĂSURI

Măsurile de ieşire din criză vor începe să fie resimţite de la 1 iulie. Reduceri salariale, creşterea preţurilor ca urmare a majorării TVA, taxe şi impozite mai mari, disponibilizări în sectorul bugetar, toate vor afecta în mod direct buzunarele românilor.

De la 1 iulie, scad salariile bugetarilor, se diminuează ajutoarele de şomaj, dispar subvenţii, dar cresc şi preţurile, ca urmare a măririi TVA la 24% şi a scăderii leului în raport cu principalele valute.

Cele mai multe schimbări vin din sectorul fiscal, după ce Guvernul a adoptat modificări esenţiale  la Codul Fiscal. REALITATEA. NET vă prezintă cele mai importante schimbări care vor afecta bugetul fiecăruia începând de la 1 iulie.

Impozite pe dobânzi, tichete de masă şi drepturi de autor

Tichetele de masă cadou, creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începând 1 iulie, potrivit noului Cod Fiscal. De la aceeaşi dată, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% în prezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent.

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor. În prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului net care nu depăşeşte cuantumul de 10.000 lei şi cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net care depăşeşte cuantumul de 10.000 lei inclusiv.

Persoanele care au venituri din activităţi independente vor răspunde în solidar cu firmele cu care lucrează pentru contribuţiile sociale şi impozitele datorate dacă banii încasaţi vor fi asimilaţi câştigurilor salariale.

Astfel, în cazul firme plătitoare aflată în insolvenţă sau care nu achită contribuţiile şi al cărei patrimoniu nu acoperă sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activităţi independente, în care sunt incluse şi drepturile de proprietate intelectuală, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contribuţiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile încasate. La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului în jur de 25.000 de lei.

Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost redusă cu 15%

Indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost redusă cu 15%, dar nu mai puţin de 600 de lei.  Ministrul de Finanţe spune că pentru indemnizaţiile pentru mame ar trebui luat în calcul salariul mediu pe ultimii doi ani şi nu pe doar 12 luni ca în prezent.

Guvernul va dubla impozitul pentru prima şi a doua clădire deţinută în proprietate

Proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligaţi să achite, până la 30 septembrie, „o taxă de solidaritate” la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

Taxarea suplimentară a proprietăţilor a fost adoptată, miercuri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Ministrul Sebastian Vlădescu a menţionat că persoanele cu venituri mici nu vor plăti acest impozit suplimentar, ci vor rămâne „în continuare protejate”.

Salarii mai mici cu 25% de la 1 iulie

Tăierile de salarii sunt bune de pus în aplicare de la 1 iulie. Şi tot de atunci,pensiile speciale vor fi recalculate. Parlamentul a votat, marţi, micşorarea cu 25% a salariilor, dar a eliminat prevederea care diminua pensiile cu 15 procente, aşa cum a cerut Curtea Constituţională.

Guvernul pregăteşte noi concedieri în sistemul public

După o şedinţă maraton de 9 ore, Guvernul Boc a aprobat, miercuri, restructurarea a aproape 60.000 de bugetari. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţa, cu ceva timp în urmă, că este nevoie de 100.000 de disponibilizări pentru a se putea plăti salariile în 2011.

TVA de 24% de la 1 iulie

Guvernul a decis să majorere TVA-ul de la 19 la 24%. Majorarea cu 5 procente ar trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1,3-1,5 % din PIB. Deocamdată, cota unică de impozitare rămâne neschimbată.

Alimente se vor scumpi cu cel puţin 5%

Creşterea TVA-ului la 24% îi va arde pe români la buzunare. Alimentele, bunurile de larg consum şi serviciile se vor scumpi cu mai mult de 5 procente. Producătorii spun că scumpirea reală va ajunge lejer la 8 procente. 

Medicamentele vor fi mai scumpe de la 1 iulie

Românii vor plăti mai mult pentru medicamente, începând cu 1 iulie, când se va modifica sistemul de compensare. Cei mai afectaţi de scumpiri vor fi cei care suferă de boli cardiovasculare, cei cu diabet, afecţiuni respiratorii sau cu boli ale sistemului nervos. Prin noua formulă de calcul a preţului la produsele farmaceutice compensate, pacienţii vor fi obligaţi să plătească mai mult dacă vor să se trateze cu medicamentele originale, cu care s-au obişnuit şi se simt bine şi nu cu variantele mai ieftine, ale căror efecte ar putea să nu mai fie aceleaşi.

Şi asta pentru că viitorul sistem de compensare presupune existenţa unui singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum este în prezent.

Românii vor scoate mai mult din buzunar, de la 1 iulie, pentru a-şi cumpăra vitamine, calciu, magneziu, lecitină sau ceaiuri. Majorarea preţului vine în urma creşterii TVA-ului la 24%.

Ţigări mai scumpe de la 1 iulie

De la 1 iulie, unul dintre producători scumpeşte ţigările cu 30 de bani pe pachet. Următoarele majorări de accize pentru tutun ar fi trebuit să aibă loc în septembrie, dar unii producători au decis să devanseze termenul.

Un TVA de 24% aplicat pe viitor înseamnă o scumpire de 5% aplicată tuturor produselor care sunt taxate, în prezent, cu 19%.

Românii vor fi afectaţi cel mai mult, însă, de creşterea preţului alimentelor.

Benzina şi motorina se scumpesc şi ele

OMV Petrom, compania petrolieră controlată de Grupul OMV din Austria, va creşte, de la 1 iulie, pretul de referinţă pentru motorină şi benzină, ca urmare a schimbarii cotei TVA de la 19 la 24%, a anunţat, miercuri, compania.

Astfel, benzina Premium fără plumb 10 ppm va fi 4,60 lei/litru, benzina Top Premium fără plumb 99+, 4,98 lei/litru, în timp ce litrul de benzină OMV Carrera 95 va costa 4,74 lei, iar cel de OMV Carrera 100, 5,40 lei.

Totodată, motorina OMV  Premium Diesel va fi, începând de la 1 iulie, 5,00 lei/litru, sortimentul de motorină OMV Sprint Diesel va costa 4,70 lei/litru, litrul de motorină Euro Diesel 5, 4,48 lei, iar motorina Top Euro Diesel 5 va ajunge la 4,66 lei.

Sursa REALITATEA.NET

Adauga un comentariu

*