S-au nascut talente, au murit sperante!

10 jucatori au intrat cu fast in fotbalul mare, dar nu au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor. Fotbalisti vazuti la un moment dat de antrenorii lor drept adevarate „mine de aur” sau inlocuitori perfecti pentru piesele grele ale „Generatiei de Aur”, dar care ne-au aratat insa cat de scurt e drumul de la glorie la anonimat si ne fac acum sa ne intrebam „ce-ar fi fost daca…”

Tibi Lung, fiul cel mare al celebrului Silviu Lung a debutat in Liga I la doar 18 ani (Dinamo – Craiova 3-0) si a fost vazut instantaneu drept un demn urmas al celui care a strans 77 de selectii in prima reprezentativa.La 20 de ani a fost transferat de Steaua, insa asccensiunea sa s-a oprit aici. A devenit celebru mai degraba pentru gafa imensa din partida Dinamo – Steaua 3-2, din 2000, cand trupa din „Stefan cel Mare” a cucerit titlul chiar in fata rivalilor „de moarte”.

Radu Niculescu a debutat in Divizia a la doar 16 ani si era vazut de majoritatea specialistilor drept cel mai promitator atacant roman al momentului. A „bifat” de-a lungul carierei toti granzii Capitalei (inclusiv FC National, in perioada in care „bancarii” se luptau pentru titlu cu Steaua). A facut pasul spre fotbalul cu adevarat mare cand se apropia de 30 de ani, fiind luat de Mircea Lucescu la Galatasaray. Momentul de varf al carierei e reprezentant de golul marcat de acesta lui Liverpool, in grupele Champions League.  Desi a primit numeroase sanse, Radu Niculescu a dat intotdeauna seznatia ca nu si-a atins potentialul maxim, viata extrasportiva dezechilibrata fiind principala piedica.

Dennis Serban, lansat la Farul Constanţa, a ajuns la Steaua la doar 20 de ani, in 1996, an in care a debutat si la nationala, si in mai putin de un sezon ii avea deja la picioare pe fanii formatiei din Ghencea. Tehnica sa in regim de viteza si executiile surprinzatoare au atras imediat atentia marilor cluburi din Europa, iar Valencia a reusit sa obtina semnatura mijlocasului stelist. Desi toata lumea astepta ca jucatorul sa explodeze sub comanda lui Claudio Ranieri, acesta s-a stins in mod inexplicabil. Neobisnuit cu statutul de rezerva, Dennis a fost imprumutat la Villarreal si apoi la Elche, insa nu si-a regasit forma.

Ionut Luţu, poreclit „HagiLutu” a debutat in primul esalon in 1994 la FC National si a fost transferat de Universitatea Craiova in 1996, unde a inscris 23 de goluri in doua sezoane. A fost cel mai bun jucator al nationalei U21 in preliminariile pentru CE 1998, fiind golgheterul grupei de calificare. In 1997 a ajuns la Galatasaray, unde mai jucau Hagi, Gica Popescu si Adrian Ilie, insa nu a reusit sa confirme. Dupa inca un sezon petrecut la Craiova, Lutu a fost cumparat de Steaua, unde nu a reusit sa se impuna desi a primit numeroase sanse. In 2000 a plecat in Coreea, unde a reusit „performanta” de a gasi lautari romani, pe care i-a si luat acasa pentru o petrecere ad-hoc.

Sabin Ilie. Mai mic cu un an decat Adrian „Cobra” Ilie, Sabin a explodat la 20 de ani, cand a ajuns la Steaua. A castigat titlul de golgheter in sezonul 1996-1997 cu un total de 31 de goluri in 31 de meciuri si toata lumea era convinsa ca Sabin va deveni un fobalist mai mare decat fratele sau. A urmat transferul la Fenerbahche si… atat! Sabin a schimbat de-a lungul carierei 21 de cluburi si a avut multe momente (FC National – 2000, Dinamo – 2001, Rapid – 2003) in care parea ca are forta sa renasca, insa a fost implicat in diverse scandaluri si nu a „prins radacini” la nicio formatie pe la care a trecut.

Catalin Cursaru a fost adus la Bacau in 2000 si a devenit aproape instantaneu un atacant de temut in Liga I, desi numele sau nu spunea nimic. Dupa doar un sezon a castigat titlul de golgheter, cu 17 reusite. In 2002, Steaua, Dinamo si Hertha Berlin au insistat pentru transferul atacantului, insa bacauanii au refuzat atunci toate ofertele. „Atunci eram pe val. Aveam salariu foarte bun la Bacau. Daca ma transferam in Germania, sigur altul imi era destinul. Poate am fost prea orgolios. Nu prea am lasat de la mine, dar nu am ce sa fac. Asta sunt eu”, spunea Cursaru in urma cu doi ani.Timpul a trecut, transferul nu a mai venit, iar Cursaru s-a cufundat in anonimat.

Marius Sava. Coleg de generatie si de „apucaturi” cu Ionut Lutu, Marius Sava a debutat in Divizia A in tricoul Universitatii Craiova, la 17 ani. Vazut drept unul din cei mai talentati mijlocasi ai generatiei sale, Sava nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor. Desi a fost curtat aproape in fiecare pauza competitionala de marile echipe din Capitala, „Savarina” a ramas la Craiova, unde s-a plafonat. In 2001 s-a transferat la Genoa, in Serie B, dar nu a confirmat si a facut cale intoarsa.

Adrian Pitu, unul din cei mai talentati jucatori lansati de Farul Constanta a debutat cu gol in Divizia A, la putin timp dupa ce implinise 19 ani. In ciuda calitatilor sale incontestabile, Pitu nu a reusit insa sa confirme, fie ca a jucat la Sportul Studentesc, Dinamo, Rocar sau Steaua.

Nicolae Mitea, la 25 de ani, e cel mai tanar jucator din acest top si are sansa de a ne demonstra ca am gresit in ceea ce il priveste. La 15 ani a dat probe de joc pentru Barcelona, iar la 17 a debutat in Liga I pentru Dinamo. Fost coleg cu Ciprian Marica la juniorii lui Dinamo, Mitea a hotarat sa plece la Ajax inainte de a realiza ceva notabil in fotbalul romanesc si se parea ca a ales corect. La doar 18 ani avea deja 23 de meciuri in prima echipa a olandezilor si 7 goluri in prima liga. Debutul in nationala a venit firesc, tot in 2003. Declinul lui „Nicki” a inceput in 2005, cand a suferit o accidentare la genunchi care l-a tinut departe de gazon. De atunci, Mitea nu a mai prins aproape deloc prima echipa a lui Ajax, iar Marco van Basten a decis in 2008 sa renunte definitiv la jucator. A ajuns la Dinamo, unde nu a reusit sa confirme, iar acum e liber de contract de peste sase luni. „Fara accidentari, acum jucam la Barcelona sau la Real Madrid. La Ajax am jucat cu Sneijder, cu Van der Vaart, care sunt acum la Real Madrid, cu Ibrahimovici si Maxwell, de la Inter…”, spune Nicolae Mitea.

Adauga un comentariu

*