Reprezentanta Suediei a castigat marele premiu al festivalului de la Onesti, TI AMO

Trofeul International Apollo Music Onesti (TI AMO), festival care s-a desfasurat pe parcursul intregii saptamani, a fost castigat de reprezentanta Suediei, Moa Lindberg, o fetita de 11 ani, care a fost pregatita de o profesoara romanca, Adriana Stroe, care a fost si membra a juriului. Premiul I, pentru fiecare din cele trei categorii de varsta, a fost cucerit de Razvan Gogan (8 ani, Bucuresti), Ioana Alexandra Rucsanda (11 ani, Brasov) si Rochelle Grech (14 ani, Malta), Premiul II a fost castigat de Adrian Stefan Ivan (6 ani, Brasov) si Marco Vittone Cattaneo (8 ani, Italia), Teodora Manolache (13 ani, Iasi) si Andrada-Ioana Popa (12 ani, Bucuresti), precum si Chelsea Refalo (11 ani, Malta), Premiul III a fost adjudecat de Irena Vlecheva (9 ani, Bulgaria) si Andrada-Luminita Cretu (10 ani, Drobeta Turnu Severin), iar Mentiune a castigat Alexia Urtoi (8 ani, Iasi) si Yanika Galea (7 ani, Malta), Viorela Stoian (10 ani, Piatra Neamt) si Andreea Panaitescu (10 ani, Piatra Neamt), dar si Tetyana Zotova (13 ani, Ucraina) si Horia Serban Onita (12 ani, Oradea). Alte distinctii au mai primit Jennifer Dumitrascu (8 ani, Bucuresti, Premiul simpatiei), Raluca Bogdanescu (11 ani, Onesti, Premiul pentru cel mai bun aranjament muzical), Ingrid Oana Irimia (11 ani, Iasi, Premiul crticii), Anja Veterova (10 ani, Macedonia, Premiul pentru cea mai buna muzica), Diana Brescan (14 ani, Republica Moldova, Premiul pentru prezenta scenica) si Elena Cristina Petcu (12 ani, Bucuresti, Premiul pentru cea mai buna voce feminina). Ceilalti concurenti au primit premii speciale, iar printre acestia s-au numarat sI 4 interprete din judetul nostru, Bianca Alexandra Petcu (7 ani, Moinesti), Isabela Avram (10 ani, Onesti), Alis-Maria Fainita (11 ani, comuna Magiresti) si Andreea Paval (12 ani, din Bacau). Premiile speciale au fost oferite de sponsorii din Italia,  Misericordia di Massoti (Pistoia), Croce Verde (Pistoia), Stroilli Oro (Udine), F.Lli Andreini (Cuarata), Romiti Pietro, Vivai (Pistoia), Vanucci Vivai (Pistoia), Vivai Zelari (Pistoia), Fratres (Pistoia), Feretti Afrisio (Pistoia) si Carozeria Nerozzi (Pistoia), precum si de catre o fundatie din Bulgaria, TVR Iasi si Radio Iasi, dar si de catre organizatia mondiala a festivalurilor artistice, WAFA, cu sediul in Malta. Toate aceste premii au fost inmanate in cadrul spectacolului de gala, la care au mai evoluat, in recital, si ansamblul de dansuri populare “Stejarelul” (Onesti), Giordie de Bono (Malta), Lino Rossi (Italia), Adriana Stroe (Suedia), Miruna Oprea (Onesti, cea care a prezentat si festivalul, alaturi de Horia Gumeni, de la TVR Iasi), si Luigi Harjanu (Onesti), impreuna cu grupul alcatuit din toti membrii juriului.


Castigatoarea trofeului era cat pe ce sa lesine de bucurie

La finalul spectacolului de gala, castigatoarea marelui premiu de la TI AMO, suedeza Moa Lindberg a fost atat de emotionata, incat a izbucnit in lacrimi si a plans chiar si in timp ce interpreta piesa cu care a cucerit trofeul. “Toti copii au fost foarte buni si nu ma asteptam sa castig”, a spus fetita din Suedia, coplesita de emotii. Profesoara ei s-a temut ca eleva ei sa nu lesine acolo, pe scena, de atatea emotii. “A fost o surpriza enorma pentru ea si nici eu nu ma asteptam sa castige, dar nu se astepta nici ea si nici mama ei – ne-a spus profesoara Adriana Stroe. A fost o concurenta foarte mare si multe voci foarte bune. Dar Moa nu este numai vocea ei, ci si imaginea ei, zambetul ei. A cantat foarte bine si are o voce melodioasa. Ne-am pregatit mult pentru acest concurs, la care suntem pentru a doua oara, dupa ce la inceput ea a castigat doar un premiu special”. Puternic impresioanta a fost si mama concurentei. “Sunt foarte fericita si emotionata – ne-a spus Ann Lindberg. Ea a mai castigat premii, dar nu asa de mari ca acesta”. Concurenta din Suedia a reusit sa incante si publicul onestean, dar si pe romanii din juriul international al festivalului, gratie unui efect artistic gandit de profesoara ei, care a introdus un fragment in interiorul piesei interpretate pe scena de la Onesti, vorbit in limba romana, cu textul “Dragi prieteni din Onesti, va multumesc pentru o saptamina minunata cu voi; va iubesc, Onesti, Romania”, in timp ce versurile melodiei au fost in suedeza. “A invatat romaneste foarte repede si foarte bine”, ne-a mai spus profesoara Adriana Stroe.


Emotii si la despartire

Dupa spectacol, a avut loc masa festiva, in Salonul Alb al Hotelului Trotus, unde profesorul Theodor Adobricai, director al Casei de Cultura din Onesti si presedinte al festivalului TI AMO, Zenovia Ilisei, vicepresedinte al festivalului si Ambasador de Pace la ONU, precum si Silvano Calistri, presedinte al guvernului din provincia Pistoia (Italia), au acordat premii si diplome de excelenta, de merit si de colaborare, pentru cei care si-au adus contributia la organizarea manifestarii de la Onesti, inclusiv partenerilor media, printre care s-a numarat si ziarul Observator de Bacau. Participantii au petrecut pana spre miezul noptii, iar oaspetii din strainatate au dovedit ca stiu sa danseze si pe muzica noastra populara, printre cei care au invatat cel mai bine dansurile noastre numarandu-se Lino Rossi (din Italia) si Mariella Pace Aschak (din Malta). Momentele cele mai emotionante au fost la despartire, atunci cand copiii si-au luat ramas bun unii de la altii, s-au imbratisat prelung si au plans minute in sir, in special fetele, care au legat o stransa prietenie in timpul celor 7 zile in care s-au aflat impreuna, la Onesti.

Florin TANASE


Adauga un comentariu

*