Preţul unei locuinţe ANL, de 347 de euro pe metru patrat, fara TVA

Agenţia Naţionala pentru Locuinţe (ANL) ar urma sa scoata la vanzare in acest an cel puţin 22 mii de locuinţe ieftine, la preţuri fara concurenţa. Conform normelor adoptate, beneficiarii vor fi doar chiriaşii ANL cu o vechime de cel puţin un an, iar imobilul cumparat poate fi vandut de noii proprietari doar dupa expirarea unui termen de 5 ani.

Pentru acest an, preţul unei locuinţe ANL este de 347 de euro pe metru patrat, fara TVA, urmand ca anul viitor preţul sa fie din nou calculat, au anunţat oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului. „Primariile au trimis catre toţi beneficiarii şi chiriaşii ANL adrese prin care aceştia pot sa faca solicitari, iar noi am comunicat primariilor ca pot sa vanda locuinţele”, a declarat recent ministrul Dezvoltarii Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Astfel, cel puţin teoretic, preţurile locuinţelor ANL vor fi de circa 19 mii de euro pentru o garsoniera, 27 de mii de euro pentru un apartament cu doua camere şi 34 de mii de euro pentru apartamentele cu trei camere. Preţurile sunt ajustate cu 2% pentru fiecare an in care locuinţa a fost folosita şi nu includ şi valoarea terenului.

Sase mii de chiriaşi au depus deja cereri de cumparare

Cel puţin la prima vedere, condiţiile pe care un solicitant trebuie sa le indeplineasca pentru a putea cumpara o locuinţa ANL par foarte simple: sa stea in ea de minimum un an de zile neintrerupt şi sa aiba banii necesari pentru cumparare, aspect pe care Executivul incearca sa-l rezolve prin Programul guvernamental „Prima Casa”. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului, circa şase mii de chiriaşi au depus pana in prezent cereri in acest sens. Fondurile obţinute in urma vanzarii locuinţelor vor constitui o sursa suplimentara de finanţare pentru derularea in continuare a programului ANL. Conducerea ministerului susţine ca, de acum incolo, peste 80% din cele 26.481 de locuinte ANL din ţara ar putea fi vandute catre chiriaşi. La cinci ani dupa cumparare, noii proprietari pot vinde casa cumparata de la ANL.

Guvernul a modificat normele de funcţionare a ANL

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului, o hotarare prin care se modifica şi completeaza normele metodologice de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Actualizarea acestor norme va permite punerea in aplicare a noilor modificari ale Legii 152/1998, aduse prin Ordonanţa de urgenţa 14/2010 şi respectiv Ordonanţa de urgenţa 33/2010. Prin OUG 14/2010, locuinţele pentru tineri, destinate inchirierii, se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta catre acelaşi titular şi/sau catre persoana in beneficiul careia s-a continuat inchirierea in condiţiile legii, fara ca vanzarea sa fie condiţionata de varsta solicitantului. Ordonanţa 33/2010 prevede ca valoarea de vanzare a locuinţei se calculeaza de catre autoritaţile administraţiei publice locale sau de catre operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, potrivit legii, şi reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat, multiplicata cu suprafaţa construita efectiva, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in funcţiune a locuinţei pana la data vanzarii acesteia. De asemenea, prin actualizarea normelor metodologice, se stabileşte ca valoarea de inlocuire reprezinta valoarea medie ponderata pe metru patrat, calculata pe baza valorii contractelor de antrepriza incheiate, in condiţiile legii, in cursul anului anterior de catre Agenţia Naţionala pentru Locuinţe cu antreprenorii, care se majoreaza cu un coeficient rezultat din raportul intre valoarea medie ponderata pe metru patrat a locuinţelor puse in funcţiune in anul anterior şi valoarea medie ponderata pe metru patrat contractata la momentul inceperii lucrarilor acestor locuinţe. Totodata, pentru stabilirea preţului de vanzare a locuinţei, la valoarea de vanzare calculata se adauga comisionul de pana la 1% al unitaţii prin care se efectueaza vanzarea. In acelaşi timp, valoarea de inlocuire pe metru patrat se stabileşte anual prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale şi Turismului.

Comentarii

  1. BULZAN PAULA RAMONA a zis:

    Buna ziua,
    Sunt din Arad si locuiesc in blocurile ANL din anul 2006.
    Locuintele ANL conform contractului de inchiriere au o suprafata totala de 64 mp.O mare parte din chiriasii care locuiesc in blocurile ANL din 2003 au depus la Primariei in anul 2009 o cerere prin care isi spun dorinta lor de a cumpara ANL.In aceea cerere doresc sa li se spuna conditiile si pretul de cumparare.
    La aceea cerere din 2009 au primit raspuns in mai 2010 si li se comunica urmatoarele:

    APARTAMENTUL PE CARE IL DETINETI CU CONTRACT DE INCHIRIERE ARE O SUPRAFATA CONSTRUITA EFECTIVA (inclusiv cotele indivize aferente) DE 108.09 MP,REZULTAND PRETUL TOTAL DE 43.993 EUR( inclusiv comision de 1%)
    Intrebarea si nelamurirea mea este:
    Cum au calculat ei de la 64mp suprafata construita in apartament cu 2 camere sa cumpar 108,09 mp ?
    Iar daca intradevar trebuie sa cumpar si cotele comune cum se poate sa ne vanda acele cote la preturile de suprafata din apartament?
    Adica vreau sa fac o precizare la pretul pe care la-ti comunicat nu este de 347 eur/mp ci de 407 eur mp asa cum reiasa din ” ORDINUL 1298/2010 ART 2.
    Iar din calcul meu a iesit 407 eur x 108.09 mp =43.992,63 eur.

Adauga un comentariu

*