Ziua Centrului de Cultura „George Apostu”

Centrul Internaţional de Cultura şi Arte “George Apostu” Bacau a organizat cea de a XV-a ediţie a programului „Ziua Centrului de Cultura Apostu”, eveniment cultural prilejuit, an de an, de praznuirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe – Purtatorul de biruinţa, patronul spiritual al Centrului.

Ion Grecu, „un sculptor al conceptelor”

Manifestarile au debutat cu vernisajul expoziţiei “Meandrele existenţei”, a artistului plastic Ioan Grecu – U.A.P. Chişinau, lucrarile expuse fiind prezentate de de prof.univ.dr. Petru Bejan, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi si de criticul de arta Valentin Ciuca. „Admir de multi ani activitatea Centrului „George Apostu”, calitatea deosebita a fiecarei manifestari culturale organizate aici si-l felicit calduros pe directorul Centrului si pentru manifestarile de azi” – a spus universitarul Petru Bejan. Si a continuat: „Ion Grecu este un artist de vocatie si artistii de vocatie sunt rari, este un artist complex, un sculptor al conceptelor, al proiectelor cu miez si profunzime. Ii multumim ca ne-a facilitat contactul cu operele sale, permitandu-ne astfel sa ne bucuram de aceasta superba galerie”. La randul sau, Valentin Ciuca a opinat ca „asistam la o noua manifestare de exceptie organizata de Centrul „George Apostu”, sculptorul Ioan Grecu incantandu-ne cu lucrarile sale, care socheaza prin plasticitatea formei, prin profunzimea si originaliatea mesajului fiecarei lucrari, indiferent daca e vorba de bronz, de lemn, sau de metal polisat”. Scultorul Ioan grecu a fost foarte scurt: „Vin cu placere la casa lui George Apostu, care pentru noi, sculptorii, inseamna mai mult decat un model. Sunt aici, in aceasta expozitie, teme la care lucrez de ani de zile si pe care le-am legat intr-un lant ideatic: capriciile, pasarea din noi, cheia de bolta … Ma preocupa mereu spiritualizarea materiei. Va las in starea de contemplare”.

Gheorghe Zarnescu s-a reinventat pe el insusi

A urmat, afara, in curtea generoasa a Centrului, vernisarea unei alte expozitii de sculptura, “Patru sculpturi fara nume cu frantura circulara”, a artistului bacauan Gheorghe Zarnescu, donatie a familiei Corneliu şi Viorica Filimon. „Acum cativa ani, la Suceava, Gheorghe Zarnescu ne soca pe toti cu unicii sai Cristi, acele superbe simboluri ale sacrificiului. Aici, in aceasta expozitie in aer liber, Gheorghe Zarnescu se reinventeaza pe el insusi, asa cum a facut de altfel intotdeauna, de la o expozitie al alta”, a spus Valentin Ciuca.

„Vitraliu”, o victorie a tenacitatii si a profesionalismului

Lansarea numarului 34 al revistei de cultura VITRALIU, editata de Centrul Internaţional de Cultura şi Arte “George Apostu”, a fost un prilej pentru Geo Popa de a le multumi tuturor celor care au sprijinit si continua sa sprijine activitatile Centrului International de cultura si Arte „George Apostu”, dar si de a atrage inca o data atentia asupra pericolului care planeaza asupra Centrului, amenintandu-i chiar existenta.

„Centrul ar putea fi instrainat, chiar vandut!”

Geo Popa s-a referit direct la initiativa actualului ministru al Culturii de a desfiinta cele trei Centre de Cultura care au mai ramas, cel de la bacau, cel de la Arcus – judetul Covasna si cel de la Toplita. „Scenariul e cat se poate de clar, a spus Geo Popa. Orice entitate administrativ-locala ar putea spune ca nu are bani pentru Centru iar urmatorul pas este acela de a ceda Centrul cultural unui intreprinzator favorit, care ar putea, in lipsa unei legi bine puse la punct, sa il vanda, sa il instraineze. Pastrarea unei asemenea institutii culturale, a unui asemenea patrimoniu trebuie impusa printr-un act normativ foarte bine elaborat si pus la punct”. Prezent la manifestare, deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a recunoscut ca descentralizarea a avut si efecte dezastruoase, nominalizand Teatrul din Tg. Mures si Palatul Mogosoaia. „Centrele culturale care au mai ramas trebuie sa ramana sub directa indrumare a Ministerului Culturii si Centrul din Bacau se inscrie in fruntea listei, a spus Theodor Paleologu. Ca deputat voi lupta pentru ramanerea sub umbrela Ministerului Culturii a centrelor de la bacau, Arcus si Toplita”.

Consonante … pentru relaxare si deliciu spiritual

In finalul manifestarii, un Concert de seara, susţinut de Cvartetul CONSONANŢE: Ştefan Epuran – vioara, Andrei Onofrei – vioara, Iulian Bolog – viola si Vanda Mülthaler – violoncel. Intre numeroasele reprize muzicale. Geo Popa n-a uitat sa-i „vaneze” in sala de festivitati pe toti cei care i-au fost mereu alaturi in organizarea manifestariolor de exceptie organizate si gazduite de Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” de-a lungul celor 20 de ani de existenta, multumindu-le din nou, public, pentru generozitatea lor. „Fara dumneavoastra, toate aceste manifestari care au facut cinste Bacaului n-ar fi fost posibile. Cu dumneavoastra alaturi, Centrul va ramane si va continua sa militeze pentru conceperea si realizarea unor manifestari nationale si internationale de exceptie, care sa mentina cultura bacauana pe orbite europene”, a spsu in incheiere Geo Popa.

Adauga un comentariu

*