Directorul Penitenciarului dat in judecata de un detinut care vroia sa intre in Cartea Recordurilor

Observator de Bacau: De ce director de Penitenciar de la Botosani la Bacau?

Victor Cuzic: Aceasta decizie a fost luata de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) pentru a finaliza si a schimba o stare de lucru din Penitenciarul Bacau. Directorul de aici era foarte tanar si nu avea o foarte mare experienta. De fapt, multi oameni de aici au fost trecuti prin functii de conducere, insa erau prea tineri.

Observator de Bacau: Cum trebuie sa fie un director de Penitenciar?

Victor Cuzic: Nici foarte flexibil, nici foarte rigid sau militaros. Trebuie sa comunice foarte mult. Sa stai foarte mult si in mijlocul detinutilor si al cadrelor din Penitenciar. Trebuie sa faci tot posibilul ca sa nu ai evenimente negative, cum ar fi evadatile sau razvratirile in masa. Astea sunt buline negre.

Observator de Bacau: Acum, care e cea mai mare problema a Penitenciarului din Bacau?

Victor Cuzic: Lipsa cadrelor de Penitenciar. Practic as avea nevoie de 70 de angajati, ofiteri si subofiteri, ca sa fie schema completa. A inceput acum profilarea penitenciarelor. Bacaul va ramane profilat pe femei, tineri si minori. Nu va fi simplu. Sunt categorii vulnerabile. Tinerii sunt razvratiti. Multi dintre ei n-au nicio pregatire. Multi dintre ei sunt copii abandonati si se trezesc aici.

Observator de Bacau: Cum gasiti Penitenciarul din Bacau, comparativ cu cel din Botosani?

Victor Cuzic: Mult mai mic din punct de vedere al suprafetei. Acolo e mult mai intins, mai luminat, mai multa verdeata. Curtea e mai mare. In rest, oamenii sunt la fel.

Observator de Bacau: Un detinut pe care l-ati cunoscut si pe care nu il puteti uita?

Victor Cuzic: Da, imi amintesc ca, in urma cu ceva timp, la Botosani era un detinut, arestat pentru crima – omorase doi batrani cu premeditate – si omul dorea sa intre in Cartea Recordurilor cu cele mai multe procese. Avea peste 250 de procese zilnic. Si judecatorii si intreg Tribunalul din Botosani era dat peste cap de dosarele lui. Dadea in judecata pe oricine prindea: colegi de camera, detinuti din alte inchisori, cadre din Penitenciar, consateni, rude. Reclama si contesta orice si pe oricine. A afirmat ca vrea sa intre in Cartea Recordurilor. Cand eram director, m-a reclamat si pe mine la Parchetul Militar ca ii dadeam mancarea tocata si amestecata. Asa era regulamentul. El vroia sa sa manance alimentele separat. Insa asa era regulamentul si eu l-am respectat. M-a reclamat pentru asta. Zicea ca vreau sa il extermin. Am avut si controlde la ANP pentru chestiunea asta. M-a dat in judecata. Chiar am avut proces, dar la infatisare am spus exact cum stau lucrurile. In fine, nu s-a intamplat nimic pana la urma. Ma distra ca mereu de sarbatori, el ne trimitea felicitari. De Paste, de Craciun, orice sarbatoare era, el ne felicita pe toti de la mine, care eram comandant si pana la ultimul angajat. Apoi ne zicea ca ii pare rau ca ne-a reclamat si recunostea ca noi n-am facut altceva decat sa respectam legea. Da, da, era un domn! (rade)

Observator de Bacau: Un detinut care v-a impresionat? Care a ajuns din greseala dincolo de gratii?

Victor Cuzic: Da, le-am cunoscut batrana aceea din zona Sucevei arestata pentru poblema cu pamantul. Caz mediatizat la acea vreme. Era linistita in banca ei. Statea cuminte, nu zicea nimic. Na, daca ea stia ca bucata aceea de pamant este al familiei ei dintotdeauna si apoi vine altul cu acte. Batranii a simtul proprietatii, ce sa-i faci? A fost pana la urma gratiata. Apoi vom face cu ei tot felul de programe educationale, sportive si religioase.

Observator de Bacau: Cum va arata Penitenciarul din Bacau cat veti fi director?

Victor Cuzic: Tinerii care ajung la noi si sunt nescolarizati ii vom scolariza noi. Doresc sa fie scosi in comunitate la tot felul de activitati educative, cei care merita vor primi permisiunea sa mearga acasa. Cu ocazia asta fac un apel catre patronii firmelor care au nevoie de forta de munca. Eu imi doresc ca un numar cat mai mare de detinuti sa iasa la munca, ca sa faca zile de libertate si bani. Marea parte a banilor care revin Penitenciarului i-as investi tot aici in unitate.

Victor Cuzic, absolvent al Academia de poliţie “Al.I.Cuza” , Bucureşti. In prezent este Director al Penitenciarului Bacau, din 1 martie 2010. Scopul principal al acestei functii este managementul general al unitaţii de penitenciar in modul cel mai eficient posibil. 2003 – locţiitor comandant pentru regim penitenciar şi siguranţa deţinerii. 2005 – şef birou evidenţa; 01.03.2010 – mutat in interes de serviciu la Penitenciarul Bacau şi numit director al penitenciarului.

(a consemnat Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. Adevar a zis:

    Ce nesimtit ! Culmea tupeului !
    La Botosani a fost director acum cativa ani si a fost dat afara pentru ca s-a rasturnat o masina cu detinuti, unii dintre acestia murind, totul din cauza suficientei sale organizatorice. In niciun caz nu pentru ca este profesionist a fost mutat la Bacau ci pentru ca este SANTAJABIL, ca majoritatea clientelei puterii actuale.
    De cand a venit la Bacau a inchis toate punctele de lucru exterioare mai putin unul la care detinutii ies de 2-3 ori pe saptamana, vezi doamne pentru nereguli. Deci omul este oricum numai interesat de munca la exterior nu, vezi ce-a patit la Botosani cu detinutii de la munca. A renuntat astfel la 15000 lei pe luna pentru siguranta scaunului caldut de director, in vederea unei pensionari apropiate. Mai bine bani de loc decat probleme cu detinutii (majoritatea in sistem deschis, deci care pot pleca si veni neinsotiti la munca). A distrus in 2 luni tot ce fusese cladit in 3 ani de catre cadrele de aici.
    Mai mult, conduce un control de la Administratia Nationala a Penitenciarelor prin care vrea sa decapiteze vechea conducere, a se intelege aici sa-i dea afara pentru incompetenta !
    Oare cineva s-a intrebat de ce despre Penitenciarul Bacau s-a vorbit numai de bine pana acum ? Oare tot ce s-a facut pana cand au venit priceputii din Botosani a fost rau ?
    Incercati sa mai vorbiti si cu alte persoane cand faceti materiale domnilor ziaristi nu numai cu directori de institutii care isi prezinta varianta lor despre „succesurile” functiei.
    Nu vedeti ce limbaj si ce vocabular de comunist are ? Propozitiile folosite au maxim 5 cuvinte si sunt rastite de un invidid semidoct, comod, venit dintr-un sistem demult apus, dar resuscitat spre a conduce institutii publice neocupate de putere pana in prezent.

Adauga un comentariu

*