Un premiu pentru Scoala „G. M. Cancicov”

Eleva Tarziman Isabela, clasa a VIII-a A, Scoala cu clasele I – VIII „G. M. Cancicov”, a obtinut premiul II la Concursul National „Made for Europe”, pentru produsul final (cartea „Europa – un puzzle de culturi”), festivitatea de premiere avand loc la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, in prezenta reprezentantilor Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ai Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare, ai autoritatilor judetene si ai Inspectoratului Scolar Judetean. Cele 98 de produse finale ale tuturor tipurilor de cooperare europeana din tara au fost prezentate in exclusivitate de catre elevii implicati in realizarea lor si au fost evaluate de catre Comisia Nationala. Iata cum prezinta Isabela Tarziman activitatea de parteneriat in urma careia a fost realizata, ca produs final, cartea „Europa – un puzzle de culturi”, distinsa cu Premiul II: „In scoala noastra se desfasoara parteneriatul multilateral Comenius, “Europa – un puzzle de culturi”, cu scoli din Italia, Spania, Franta, Portugalia si Romania, coordonator de proiect fiind doamna profesoara de limba franceza Marina Rosca. Unul dintre produsele finale este cartea ce poarta acelasi nume “Europa – un puzzle de culturi”. Cartea reuneste creatii literare si creatii plastice ale elevilor din cele 5 tari.  Creatiile literare, de diferite genuri, au urmatoarele teme: imigratia, integrarea si tema imbogatirii prin calatorie (mitul lui Ulysse). Desenele au fost facute in vederea concursului pentru alegerea muralei (un alt produs final). Temele creatiilor literare si plastice au fost incluse in curriculum la limba si comunicare, istorie, geografie, cultura civica si educatie plastica. Ele au fost realizate in timpul orelor de curs dar  si in cadrul activitatilor extracurriculare (traduceri, compozitie electronica, asezare in pagina, negocierea pretului in vederea tiparirii).

Realizarea cartii a fost un prilej prielnic de a ne imbogati cunostintele despre cultura si civilizatia celor 4 tari partenere.

Ne-am lamurit in ce consta mitul lui Ulysse, am invatat cum sa-i cunoastem mai bine pe cei de alte nationalitati, am invatat sa-i acceptam, sa la cunoastem si sa le apreciem valorile, istoria, cultura. Am inteles in ce consta fenomenul de imigratie, care sunt problemele reale si cum trebuie rezolvate, am gasit impreuna solutii pentru integrarea mai usoara a elevilor straini in noile scoli. Am lucrat impreuna cu colegii din cele 4 tari, formand o adevarata echipa a proiectului. La realizarea cartii au contribuit si cativa elevi cu CES, la studiu pe Internet, desene, creatii literare. Cartea este accesibila elevilor, poate fi un auxiliar didactic pentru manualele de limba romana, limbi straine, cultura civica etc dar si un suport de curs pentru un optional de limba si comunicare sau  cultura civica. De asemenea, poate constitui un manual model de traducere in 5 limbi. etc. Cartea, fiind produsul nostru, al elevilor, este mandria noastra. E accesibila, placut colorata, atractiva. Fiind format A5, este usor manevrabila”. De adaugat ca realizarea acestei carti a facilitat  realizarea celorlalte produse finale: filmul calatoriei lui Ulysse prin cele 5 tari, jocul video pe teme de cultura si civilizatie, murala (o pictura de 2m/3m) a carei fraza calauzitoare este “Rappresentiamo un mondo in cui ci siamo tutti noi”. Cartea inlesneste si realizarea viitoarelor produse finale pentru noul proiect pe care Scoala „G. M. Cancicov” l-a depus deja, asteptand acum rezultatul evaluarii.

Comentarii

  1. Isabela Tirziman a zis:

    Da ,am reusit sa luam premiul II .Meritul ii apartine in mare parte doamnei profesoare Marina Rosca deoarece s-a implicat foarte mult in acest proiect dar si elevilor ce si-au asumat cu raspundere sarcinile .Intradevar ne-am imbogatit cunostintele despre cultura si civilizatia celor 4 tari partenere.
    In cadrul acestui proiect s-au facut intre elevii din parteneriat schimb de experiente,avand parte si eu de o asemenea experienta cu o fata din Italia pe nume Giada Marzocchi .Ne-am inteles foarte bine ,am reusit sa comunicam,ne-am bucurat impreuna de momentele minunate petrecute impreuna.Nu am simtit nici-o discriminare intre noi si ne-am inteles atat de bine de parca ne cunosteam de-o viata.I-am aratat Bacaul ,i-am povestit lucruri din istoria si cultura tarii noastre , si de asemenea ea a facut la fel la randul ei.La sfarsitul vizitei , ce a fost de o saptamana, ne-am daruit cadouri despartindu-ne foarte greu eu si familia mea de ea ,cu lacrimi in ochi luandu-ne la revedere in aeroport.
    Si acum mai pastrez legatura cu ea prin scrisori pentru a ne mai povesti lucruri frumoase .
    A FOST OEXPERIENTA DE VIS!!!IMI ESTE DOR DE EA SI DE ACELE MOMENTE!

  2. ACEASTA SCOALA ESTE MINUNATA! VA INTREBATI DE UNDE STIU ASTA? EU SUNT FAUR DELIA-ANAMARIA,AM 10 ANI,SI SUNT ELEVA IN ACEASTA SCOALA.STIU TOATE COLTISOARELE CARE SUNT IN ACEASTA SCOALA . SUNT PREMIANTA LA CONCURSURI SI LA TOATE ACTIVITATILE CARE AU PARTE AICI,CU AJUTORUL IUBITEI MELE INVATATOARE INV. STAN SILVIA. EA M-A CALAUZIT PANA ACUM SI INCA O MAI FACE.DACA ESTI MAMA SI VREI SA-TI DAI COPILUL LA SCOALA DA-L LA SCOALA ASTA.

Adauga un comentariu

*