Sase luni cu SMURD

Pe 25 septembrie 2009 a fost infiintat Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) Bacau.

Inaugurarea oficiala a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Bacau a avut loc pe 25 septembrie, prin prezentarea celor trei ambulante tip B2 si a echipajelor aferente. Din cauza lipsei de personal calificat, cu acea data s-au operationalizat echipajele SMURD din cadrul Detasamentelor de pompieri Bacau si Onesti. Ulterior, in urma specializarii personalului la “Cursul de formare in acordarea primului ajutor medical calificat in efectuarea procedurilor de descarcerarare si alte operatiuni de salvare”, la data de 21 decembrie 2009, s-a operationalizat Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din cadrul Detasamentului de pompieri Moinesti.

Ce este SMURD?

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare este un sistem integrat de asigurare a primului ajutor calificat in faza prespitaliceasca, entitate fara personalitate juridica proprie, constituit din personalul angajat al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Misiunile echipajelor de prim ajutor calificat constau in interventia la cazurile in care una sau mai multe persoanme se afla intr-o situatie cu risc vital din cauza unei imbolnaviri sau a unei accidentari acute; interventia la cazurile care necesita acordarea primului ajutor intr-un interval de timp scurt; asigurarea protectiei medicale in cazul interventiei echipajelor Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta la solicitarile specifice care prezinta risc de accidentare pentru personalul echipelor de interventie; interventia la accidentele colective si calamitati.

Ambulante ultraperformante

Ambulantele tip B2 existente in dotarea SMURD Bacau sunt incadrate cu cate doi salvatori cu instruire paramedicalla si un conducator auto cu instruire paramedicala. Impreuna, formeaza echipajele de prim ajutor cu capacitatte de evacuare a victimei (PA-T). De semenea, pentru interventiile cu persoane blocate in urma accidentelor rutiere sau alte situatii, Detasamentul de pompieri Bacau dispune de o autospeciala de descarcerare dotata cu aparatura si materiale specifice pentru descarcerare si acordare a primului ajutor. Din momentul operationalizarii, cele trei ambulante din cadrul inspectoratului au functionat permanent pe teritoriul intregului judet. In dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau se afla trei ambulante noi, de tip B 2. Echipajele SMURD intervin la cazurile in care una sau mai multe persoane se afla intr-o situatie de risc vital din cauza unei imbolnaviri sau accidente acute; in cazurile care necesita acordarea primului ajutor intr-un interval scurt de timp; asigurarea protectiei medicale in cazul interventiei echipajelor inspectoratului pentru situatii de urgenta la misiunile specifice de risc de accidentare pentru personalul echipelor de interventie; la accidente colective sau calamitati. Ambulantele construite pe sasiu Volkswagen Transporter 4×4 au in dotarea lor un sertar incalzit la 37 grade Celsius, prevazut cu termostat, pentru depozitarea solutiilor perfuzabile; un sertar pentru depozitarea echipamentelor medicale; un defibrilator ce poate fi folosit si pe post de monitor de functii vitale (ECG 6 canale, pulsoximetrie, tensiune arteriala neinvaziv); un injectomat; un aspirator de secretii portabil si fix. De asemenea, sunt dotate cu butelii portabile de oxigen de 5 litri, precum si cu butelii fixe de oxigen de 10 litri. Autospecialele de interventie sunt dotate cu sisteme de radiocomunicatii, sisteme de comunicatii Tetra, sisteme de telefonie celulara GSM si sistem de comunicare intern, constand dintr-un interfon pentru a facilita comunicarea dintre membri echipajului. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau au fost instruite in cadrul cursurilor de formare in acordarea primului ajutor calificat, in efectuarea procedurilor de descarcerare si alte operatiuni de salvare,  24 de cadre, din care 10 conducatori auto, iar in perioada urmatoare au fost planificati la acest curs alţi patru subofiteri.

In trei luni, SMURD a avut o treime din interventiile din 2009!

In doar trei luni de la operationalizare, ponderea interventiilor SMURD Bacau au fost de 29 la suta din totalul interventiilor avute de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” al judetului Bacau pe intreg anul 2009. In perioada 25 septembrie – 31 decembrie 2009, au fost 584 de interventii ale SMURD, din care 440 interventii  pentru prim ajutor calificat, 119 pentru asistenta persoanelor, 19 descarcerari si alte noua interventii cum ar fi alerte false, protectia fortelor proprii la incendii. In 2010, pana la sfarsitul lui februarie, SMURD Bacau a intervenit in 414 de situatii, din care 357 prim ajutor calificat, 28 pentru asistenta persoanelor si opt descarcerari. De asemenea, au existat si 21 de alte interventii. In total, de la operationalizarea sa, SMURD Bacau a intervenit in peste o mie de cazuri, avand in medie aproximativ sapte interventii pe zi.

Detasamentul Bacau, pe primul loc la interventii!

Pe subunitati, SMURD din cadrul Detasamentului de pompieri Bacau a avut din septembrie si pana la sfarsitul lui decembrie 2009, peste 450 de interventii, iar in primele doua luni ale lui 2010, 280 de interventii. SMURD din cadrul Detasamentului de pompieri Onesti a avut  din septembrie si pana la sfarsitul lui 2009 peste 120 de interventii, iar in primele doua luni ale lui 2010, a avut aproape 250 de interventii. In ceea ce priveste SMURD din cadrul Detasamentului Moinesti, pentru ca acesta a fost operationalizat din decembrie 2009, in acea luna au fost doar 12 interventii, iar in ianuarie si februarie 2010 au avut 60 de interventii.

58 de paramedici activeaza in cadrul  SMURD Bacau

Pana acum, 58 de paramedici din cadrul Inspectoratului au urmat cursul de formare in acordarea primului ajutor medical calificat, in efectuarea procedurilor de descarcerare si alte operatiuni de salvare, cursurile fiind urmate de alti trei subofiteri la ISU Iasi. Lunar, personal din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” al judetului Bacau este trimis la specializare ca paramedic la cele doua centre de formare din Iasi si Galati. Tot in fiecare luna au loc sedinte in comun cu personalul din UPU – SMURD Bacau, pentru analiza activitatii paramedicilor, precum si pentru dezbateri pe probleme medicale, astfel incat personalul ce incadreaza structura SMURD sa fie permanent la curent cu noutatile pe linie de specialitate. In urma analizelor desfasurate, activitatea personalului SMURD a fost apreciata ca fiind foarte buna, neexistand niciun caz in care sa nu se fi actionat in mod profesionist, conform procedurilor.

Dosar pentru autorizare

“In conformitate cu Ordinul 1519, din 2 decembrie 2009, pentru aprobarea normelor metodologice de autorizare a furnizorilor privati de servicii de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si de transport medical asistat si transport sanitar neasistat, ale serviciilor de ambulanta judetene si al municipiului Bucuresti, si ale serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare( SMURD), precum si a modelului de autorizatie emis de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, a fost intocmit dosarul in vederea autorizarii SMURD Bacau, urmand ca aceasta activitatte sa se desfasoare conform planificarii Ministerului Sanatatii”, a declarat general de brigada Mihai Simionescu, inspector sef al Inspectortatului pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” al judetului Bacau.

Incepand din septembrie 2009, ponderea interventiilor SMURD reprezinta aproximativ 60 la suta din totalul interventiilor.

Se afla intr-un stadiu avansat demersurile pentru realizarea unor spatii necesare functionarii SMURD, din fondurile Consiliului Local Bacau si ale Consiliului Judetean Bacau.

In ianuarie si februarie 2009 au avut loc 349 interventii SMURD, din care 278 interventiii asistenta medicala de urgenta, 16 interventiii asistenta persoanelor, cinci interventii descarcerare, 44 deplasari fara interventie, patru alerte false si doua intoarceri de pe traseu.

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Felicitari celui care a adus SMURD IN bacau!

  2. moromete a zis:

    Dl Pocovnicu sa traiasca!!!!

  3. daniel macari a zis:

    baiatul asta a fost printe putinii politicieni bacaoani care au pus mai presus de politica interesele comunitatii. sa-i de dzeu sanatate pentru cite vieti au fost salvate de smurd. si celor de la smurd, la fel SANATATE

  4. Nici acuma nu-mi vine sa cred ca mazgaliciul asta de Balan i-a luat locul lui Pocovnicu!!! Si vb aici de bashina porcului si de laleaua neagra!!! Avem ce meritam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. In Romania nu trebuie sa fii ADEVARAT.Daca esti si mai ocupi si o functie de pe care poti face bine semenilor tai sa te fereasca toti sfintii de toti cei care se transforma in critici,comentatori si aruncatori de opinii la adresa ta!
    Nu-i ridica nimeni statuie Dlui.Pocovnicu,dar sa apreciem ca mai exista printre noi oameni ce tin la alti oameni!
    Si daca nu trebuia sa plece la ora asta era gata si statia SMURD,dar cum politica e o ……….doamna s-antamplat sa ne alegem cu Pif e Hercule.

Adauga un comentariu

*