Dumitru Sechelariu va fi judecat in libertate

sechelariu.jpgUPDATE: Dumitru Sechelariu va fi cercetat în stare de libertate, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti respingând, marţi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare a fostul edil băcăuan. Soluţia judecătoriei poate fi contestată la Tribunalul Capitalei, care decide defintiv asupra solicitării DNA.

Potrivit aceloraşi surse, Sechelariu a fost reţinut pentru cumpărare de influenţă, după ce a încercat să dea mită unor judecători, prin intermediul directorului firmei de trasport public din Bacău, ca să primească un rezultat favorabil într-un dosar.

Conform aceloraşi surse, în cazul în care Sechelariu nu va putea fi prezentat marţi magistraţilor Judecătoriei Sectorului 1, procurorii trebuie să solicite emitrerea unui mandat de arestare în lipsă pe numele acestuia.

Numele fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, apare în dosarul în care directorul firmei Transport Public Bacău, Iuliean Şutu, este acuzat de DNA pentru dare de mită, după ce a încercat să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar comercial, a cărui miză era un teren de 3,3 ha.

În motivarea judecătorilor, prin care a fost dispusă arestarea preventivă a lui Şutu, la cererea procurorilor anticorupţie, se arată că acesta le-a solicitat, în 18 ianuarie 2010, procurorului Nicolae Cătălin Moisă şi în 23 ianuarie 2010, comisarului Paul Moglan să intervină, în schimbul unor avantaje financiare, pe lângă judecătorii Curţii de Apel Bacău, pentru ca aceştia să dea o soluţie favorabilă într-un litigiu comercial, în care părţile sunt Consiliul Local Bacău şi SC Transport Public Bacău. Miza procesului comercial care trebuia câştigat este un teren cu o suprafaţă de 3,3 ha, pe care ar fi trebuit să se construiască un supermarket.

Iuliean Şutu îi explică denunţătorului că este dispus să dea suma de 30.000 de euro înainte de acest termen, având în vedere că în completul de judecată sunt trei judecători. Şutu i-a explicat denunţătorului că în situaţii de acest gen, banii se iau înainte, folosind exprimarea „la tunuri de genul ăsta se spune cât şi se.ia banul înainte”, se mai arată în motivarea deciziei de arestare.

În acelaşi context, se notează în motivare, directorul de la Transport Public Bacău a afirmat că suma de 10.000 de euro dată fiecărui judecător şi denunţătorului reprezintă o sumă suficientă, spunând „Şi aşa se procedează. Păi, nu pot să zic „Dom’le, îi dau atât!”. Păi, pot să zic, pot să fac o, fac o gafă. O jignesc! Eu zic că un zece de căciulă ar merge! Pentru început, că după aia urmează celelalte! Şi după aia facem: „Bang, bang!”. Îs trei acolo? Patru bucăţi! Zece, zece, zece, zece! Vine celălat, că o să fie în lanţ, o să mai vină!”.
În dialogul ambiental din 09 februarie 2010, Şutu i-a spus unuia dintre denunţători că, în urma unor discuţii cu Dumitru Sechelariu, s-a stabilit remiterea sumei de 350.000.000 lei vechi, urmând ca pentru celelalte procese ale firmei să fie date şi alte sume de bani, până la 100.000 de euro, potrivit motivării deciziei de arestare preventivă.

Directorul Iuliean Şutu a declarat iniţial că îşi recunoaşte fapta „I-am spus lui Moisă Cătălin că în cazul unei soluţionări favorabile, toată lumea va fi mulţumită din punct de vedere financiar (…)La începutul lunii februarie ne-am întâlnit şi i-am spus că ofer împreună cu Sechelariu suma de 40.000 de euro pentru soluţionarea favorabilă a proceselor”. Ulterior, a revenit asupra declaraţiei şi a spus că suma de bani respectivă reprezenta un ajutor financiar oferit lui Moisă.

La dosar au fost depuse ca probe de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi înregistrările convorbirilor telefonice şi ale dialogurilor ambientale.

În 17 februarie 2010, Şutu s-a întâlnit cu unul dintre denunţători, căruia i-a dat 77.400 de lei, aproximativ 19.000 de euro, „sumă de bani care face obiectul infracţiunii de cumpărare de influenţă fiind destinată magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău”, se mai arată în motivare.
Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele directorului de la SC Transport Public SA Bacău, Iuliean Şutu pentru cumpărare de influenţă, acesta fiind arestat preventiv, în urma deciziei Judecătoriei Sectorului 1, se arată într-un comunicat DNA remis, marţi, NewsIn.

Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în lunile ianuarie şi februarie 2010, Iuliean Şutu a oferit unor denunţători sume de bani, pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Bacău, în scopul pronunţării unei sentinţe favorabile într-un litigiu comercial.

Fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, s-a internat, săptămâna trecută, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, unde a suferit o intervenţie chirurgicală, el având probleme cu inima, transmite corespondentul NewsIn.

Adauga un comentariu

*