500000 de romani se expun pe Facebook

Datele de pe Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, nu sunt protejate şi pot fi folosite oricând de alte persoane în diferite scopuri, iar uşurinţa cu care oamenii publică pe net date private creşte exponenţial riscurile la care se expun, scrie Ziarul Financiar

Probleme au ca sursă chiar compania care administrează Facebook, notează MSNBC, citând declaraţiile unui fost angajat.

„Toate e-mailurile trimise de cei 350 de milioane de utilizatori pe Facebook rămân stocate într-o bază de date care poate fi accesata foarte uşor”.

Fostul angajat a mărturisit de şi că angajaţii Facebook aveau câte o parola prin care accesau conturile utilizatorilor, doi dintre aceştia fiind concediaţi ulterior pentru manipularea conturilor.

Prin urmare, datele care sunt făcute publice pe Facebook ar putea să nu mai fie controlate şi vizualizate de oricine. Printre acestea, adresa, fotografiile, starea civilă, cărţile sau citatele preferate, dar şi evenimentele la care utilizatorii participa.

Utilizatorii din România au atins 520.000, arată datele statistice publicate de compania americana, iar lista include vedete, oameni de afaceri şi politicieni.

Uşurinţa cu care românii postează informaţii private pe internet au adus în atenţia opiniei publice date care, până mai ieri, erau ferite de ochii curioşilor, precum ce telefon mobil foloseşte fiica lui Mircea Geoană – un BlackBerry -, sau ce maşină a primit cadou de majorat fiul ministrului economiei Adriean Videanu – un jeep Volkswagen.

Expuse sunt toate persoanele, celebre sau nu, care utilizează aceeaşi reţea de socializare. Însă nu toţi înţeleg riscul de a posta date personale pe o pagină de internet.

„Utilizez reţelele sociale doar pentru a rămâne conectată cu prietenii, amicii şi cunoştinţele mele, în niciun caz pentru a mă expune oricui. Nu accept ca prieteni decât persoane pe care le cunosc, sunt foarte atentă cu pozele şi informatiile pe care le postez, deci nu văd de ce mi-aş face griji. Networking-ul este important în ziua de azi şi retelele de tip Facebook reprezinta una dintre cele mai accesibile modalităţi de a comunica uşor şi rapid cu un grup cât mai larg de persoane. Consider că până la punctul în care nu îţi dezvalui prea mult viaţa personală, Facebook poate să fie foarte util. După, într-adevăr, poate deveni periculos”, spune o studentă.

„Mi-am făcut cont pe Facebook pentru a interacţiona online cu prieteni care sunt în alte oraşe şi chiar alte ţări. Nu am luat în calcul posibilitatea folosirii datelor mele cu rea intenţie în alte scopuri de către membrii reţelei”, spune o contabilă.

Facebook pune la dispoziţie un sistem de securitate pentru conturile utilizatorilor, pentru a-şi proteja fotografiile, adresa şi prietenii. Însă, potrivit MSNBC, dacă utilizatorii nu îşi activează opţiunile de securitate, Facebook intră în competiţie cu Twitter, realizând un trafic mai mare când informaţiile persoanelor apar pe Google.

Pentru a proteja mai bine informaţiile confidenţiale ale utilizatorilor, Facebook a încheiat săptămâna trecută un acord cu McAfee, softul antivirus.

Potrivit acordului, McAfee pune la dispoziţia celor 350 de milioane de utilizatori ai Facebook şase luni de abonament la Internet McAfee software de securitate, fără taxe. Dar pentru a obţine abonament gratuit, McAfee solicită utilizatorilor Facebook să devină mai întâi fani ai companiei, reprezentând o campanie bună de marketing.

A doua parte a înţelegerii presupune crearea unui serviciu care detectează conturile compromise anterior. McFee intervine, iar programul de scanare va solicita să fie utilizat de câte ori utilizatorul intră pe Facebook.

Antena3.ro

Adauga un comentariu

*