Gardul de sarma de la granita Republicii Moldova cu Romania va fi desfiintat.

Republica Moldova va desfiinta gardul de sarma ghimpata de la granita cu Romania
de Alina Neagu HotNews.ro
Miercuri, 13 ianuarie 2010, 12:00 Actualitate | Diasporă

Premierul de la Chisinau, Vlad Filat, a semnat, pe 9 ianuarie, dispozitia prin care solicita Serviciului de Graniceri si, dupa caz, autoritatilor administratiei publice locale, sa asigure realizarea actiunilor de lichidare a gardului de sarma ghimpata de la frontiera, relateaza Unimedia.

„Solicit asigurarea realizarii actiunilor de lichidare a instalatiilor genistice pe sectorul moldo-roman al frontierei de stat dupa cum este prevazut in anexa”, se mentioneaza in actul semnat de seful Guvernului de la Chisinau.

Potrivit documentului, pana la sfarsitul lunii ianuarie urmeaza sa fie stabilit volumul de lucru si fortele ce vor fi implicate in executarea lucrarilor de lichidare, iar in lunile februarie-martie, serviciile speciale urmeaza sa indeplineasca programul.

Vlad Filat considera ca pastrarea gardului de sarma ghimpata la frontiera cu o „tara prietena”, in secolul 21, cand granitele intregii Europe sunt transparente si oamenii pot circula liber, ar reprezenta „o rusine”.

Cu doi ani in urma, membrii Consiliului raional Ungheni au elaborat un proiect de modernizare a sistemului de supraveghere la granita si renuntarea la sarma ghimpata, care a fost aprobat de autoritatile din Romania, dar refuzat de fosta guvernare comunista de la Chisinau.

Acordul romano-moldovean privind micul trafic de frontiera asteapta votul senatorilor
La Bucuresti, senatorii se reunesc, joi dimineata, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, semnat pe 13 noiembrie 2009, anunta Mediafax.

Sedinta este programata sa aiba loc intre orele 9.00-9.30, iar in timpul acesteia urmeaza sa fie dezbatut si supus la vot proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari.

Potrivit Acordului, cetatenii care locuiesc in mod legal de cel putin un an in zona frontierei comune vor putea sa intre şi sa ramana in zona de frontiera a statului vecin pentru o perioada neintrerupta de cel mult trei luni. Acest lucru se va putea face pe baza unui paşaport valabil şi a permisului de mic trafic de frontiera, ce va avea valabilitatea cuprinsa intre doi şi cinci ani.

Tratatul a fost semnat pe 13 noiembrie 2009, cu ocazia vizitei la Bucuresti a premierului moldovean, Vlad Filat.

Proiectul de lege a fost adoptat cu unanimitate de voturi de Camera Deputatilor, in prima zi a acestei saptamani.

Adauga un comentariu

*