Ortodocsii de stil vechi sarbatoresc Craciunul

craciun-poza.jpgDacă ortodocsii sărbătoresc azi Sfântul Ion, alţii abia se pregătesc de Crăciun. Este cazul ortodocşilor rusofoni şi sârbi care ţin Sărbătorile de Iarnă după Calendarul Iulian.

Mii de turişti ruşi, ucraineni şi moldoveni de peste Prut au sosit în aceste zile în Slanic Moldova pentru a petrece Crăciunul pe rit vechi. Oamenii de abia aşteaptă să mănânce preparate tradiţionale româneşti, dar şi să bea vodcă, să danseze Kazacioc şi să petreaca până la ziuă. Pe masa de Craciun, ortodocsii de stil vechi pun aceleasi bunatati specifice Sarbatorilor. Moldovenii, ardelenii sau minoritatile de rusi lipoveni, armeni, bulgari sau ucraineni pregatesc câte 12 feluri de mâncare in numele apostolilor.
In multe dintre satele de rusofoni, traditiile sunt pastrate cu sfintenie. De la obligatia de a posti si pâna la felul in care este aranjata masa, de la ce se pune pe masa sau felul in care se colinda, totul se face dupa un anumit ritual, pastrat de-a lungul generatiilor. Un obicei aparte este acela ca picioarele mesei sunt legate cu un lant, iar aceasta ramâne asa pâna la Boboteaza. Sub masa sau sub fata de masa se aseaza fân, simbolul ieslelor in care s-a nascut Iisus, care confera si un miros placut incaperii.

Vine Mos Gerila

În ajunul Crăciunului, Patriarhul Kirill al Moscovei va oficia o slujbă la Catedrala Învierii lui Hristos din Sankt Petersburg, cunoscută şi sub numele de Savior. La liturghie va lua parte şi preşedintele rus, Dimitri Medvedev. Totodata vine Moş Gerilă, echivalentul lui Moş Crăciun, care le împarte cadouri celor mici, dar şi celor mari. Lenjeria intimă rămâne cadoul preferat de ruşi şi anul aceste. Şi potrivit editorului de revista Vogue Rusia aceasta trebuie să fie clasică. Şi la Belgrad, sârbii sărbătoresc naşterea lui Isus. Iar în Georgia, preşedintle Mihail Saakaşvili, şi-a anunţat prezenţa la slujba.

Peste un milion de adepti

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni, armeni şi sârbi. Potrivit recensământului efectuat în 2002, numărul ruşilor lipoveni este de 29.774, al ruşilor – de 8.914, al sârbilor – 22.518 şi al armenilor – 1.780. Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi şi Nou a avut loc în 1923, când, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Singurul opozant al schimbării, mitropolitul Visarion Puiu, a fost exilat, murind la Paris. Negaţi de Biserica de Stil Nou şi prigoniţi de autorităţi, clericii care au ales să păstreze vechiul calendar au fost nevoiţi să părăsească bisericile şi mănăstirile. Centrul credinţei de stil vechi a rămas Mănăstirea Slătioara din Suceava, locul în care, în fiecare an, se adună mii de credincioşi. (O.F)

Adauga un comentariu

*