Deschide usa, crestine!
Colindele in viata si spiritualitatea credinciosilor români

colindatori-2.jpgDin Ajunul Craciunului si pâna in ziua de Anul Nou, colindatorii pornesc in alai, oprindu-se la casele oamenilor pentru a le vesti Nasterea Domnului si a le face urari de sanatate si belsug. Copii si tineri, de la sate si de la oras, toti se dedica in aceasta perioada obiceiului popular stravechi, colindul.

Din Bucovina si pâna in Oltenia, din Dobrogea si pâna in Banat, obiceiul popular al colindelor traieste intens in seara de ajun si in zilele de Craciun si Anul Nou. Influentate atât de conceptele bisericesti cât si de vechile practici pre-crestine, colindele sunt purtate din casa in casa de cete de colindatori pentru a vesti sarbatoarea si a ura de bine gazdelor sau celor ce deschid usa. Toate traditiile românesti de Craciun au o vârsta mai veche decât crestinismul, iar conceptia sarbatorii in sine echivaleaza cu practicile arhaice, pagâne, ale societatilor antice. Colindele sunt texte ritualice, preluate ca obiceiuri populare, care povestesc despre nasterea Mântuitorului, despre venirea celor trei magi si aparitia stelei pe cer, cea care a vestit nasterea lui Iisus. Unele sunt create de autori anonimi, din popor, si au caracter specific, original sau au fost propagate de catre primii crestini in toate teritoriile cucerite sau sub influenta romana. Altele sunt colinde culte, create de preoti ai Bisericii sau de compozitori de muzica culta. „Iata vin colindatorii”, de Tiberiu Brediceanu, „O, ce veste minunata”, de D.G. Kiriac, „Domnulet si Domn in cer”, de Gheorghe Cucu, sunt câteva exemple de colinde culte, dar care exista si in diferite variante modificate la nivel regional. Desi colindele cântate sunt, in mare parte, asemanatoare pe tot cuprinsul tarii, exista si aspecte regionale ale preferintei pentru anumite colinde, sau colinde specifice anumitor zone.
Colindatul in Ajun se face seara si, in general, cetele sunt formate din copii, de la sase pâna la 15 ani, majoritatea baieti (in traditia româneasca, fetele merg mai rar la colindat), deoarece ei exprima puritatea, veselia si sufletul neintinat. In Muntenia, Oltenia, Transilvania si Dobrogea, se merge cu mos-ajunul sau la colindet sau colindete. In Banat, Crisana si unele parti din Transilvania se foloseste denumirea de pitarai (pentru colindatori), iar in Bihor se foloseste verbul „a cucuta”, pentru a colinda. Daca in seara de Ajun, primii colindatori si vestitori ai Nasterii Domnului sunt copiii, in prima zi de Craciun, inca de dimneata, se aduna cetele de flacai si pornesc sa colinde la portile satenilor. Chiar daca la oras multe din obiceiurile colindului au fost lasate deoparte, colindele tot mai rasuna la usi, iar colindatorii, mai ales copii, nu au renuntat sa aduca vestea Nasterii Domnului in case.

Traditii cu specific românesc

Putine popoare din lume au insotit minunea venirii Fiului lui Dumnezeu cu o imbratisare asa de calda si de duioasa si au exprimat-o asa de bogat in forme artistice, cum a facut-o poporul român. Iata ce spune Parintele Daniel: „Una dintre expresiile cele mai vii ale felului în care poporul a teologhisit si cântat poetic taina iubirii lui Dumnezeu pentru om se regaseste în colinde. La români, colindele se remarca prin profunzimea teologiei si simplitatea formei. În ele se afirma dumnezeirea si omenitatea lui Dumnezeu-Iisus Hristos. Colindele reprezinta expresia cea mai vie a culturii teologice si duhovnicesti populare a românului crestin ortodox. Ele sunt un memorial si o prelungire a Liturghiei si a slujbelor de Craciun auzite în biserica. Ele sunt ecou si rodire a slujbei si sfinteniei Bisericii în sate si oraşe, în casele crestinilor, întrucât inimile credinciosilor au devenit biserica, pestera din Bethleem transformata în salas primitor pentru cer, casa de oaspeti în care Pruncul este preamarit de magi întelepti. Poezie si cântare sfânta, evlavie si bucurie, colindele românesti sunt aur, smirna si tamâie în sens spiritual, izvorâte din inimi si purtate pe buze, ca daruri si ofrande aduse Pruncului Iisus, ca raspuns pentru iubirea Sa pentru noi, oamenii”. Se zice ca cei care nu primesc uratorii sau colindatorii nu vor avea un an bun. De aceea, nu uitati traditiile românesti, deschideti usa si lasati colindele sa completeze sarbatoarea Craciunului!
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. naspa

Adauga un comentariu

*