Românii isi aleg presedintele

vot-4.jpgPeste 18 milioane de electori, din care in judetul Bacau aproximativ 660.000, sunt asteptati, duminica, la urne, pentru a-l alege pe cel care va detine functia suprema in stat in urmatorii cinci ani. In cursa finala au ramas doi candidati: Mircea Geoana, candidatul Aliantei PSDAPC, sustinut si de PNL, UDMR, Minoritatile Nationale, PNTCD, PIN, PNG-CD si presedintele in exercitiu, Traian Basescu sustinut de PDL Conform Constitutiei, presedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Mandatul sefului statului este de 5 ani. Functia de presedinte al României poate fi indeplinita doar pentru cel mult doua mandate, care pot fi si succesive.

Presedintele tarii de pe stampila alegatorului

Pe teritorului tarii au fost organizate, pentru alegerile din 6 decembrie, 21.207 sectii de votare, din care 21.413 sectii de votare interne, numerotate prin ordin al prefectului. Dintre acestea, 18.053 sunt delimitate de primar si 3.360 sunt sectii speciale stabilite prin Hotarâre de Guvern, la care se adauga cele 294 de sectii de votare din strainatate, delimitate de MAE. In judetul Bacau vom avea 692 de sectii de votare, din care 599 interne si 93 speciale. Pentru alegerile prezidentiale, judetul Bacau a primit 698.112 buletine de vot, din care 36.000 vor ajunge la sectiile speciale. Votarea va incepe la ora 7,00 si se va incheia la ora 21,00. Când se va prezenta la urne, alegatorul isi va prezenta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. In cazul sectiilor de votare speciale, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii va inmâna alegatorului, in vederea completarii, formularele declaratiilor pe propria raspundere privind faptul ca nu a mai votat si nu va mai vota la alta sectie de votare pentru alegerea presedintelui. Pentru prima data, la acest scrutin prezidential, stampilele de vot vor fi personalizate, fiind inscrise pe ele numarul sectiei de vot si judetul in care se voteaza.

Sectiile speciale, monitorizate de camere video sau web

In sectiile speciale pot vota doar cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor, dupa ce declara pe propria raspundere ca nu au mai votat si in alta parte, iar aceste locatii vor fi supravegheate de camere web sau camere video.Sectiile de votare pentru alegerile din 22 noiembrie vor fi supravegheate de camere video, inregistarea urmând sa fie predata in plic sigilat de presedintele biroului electoral al fiecarei sectii. In judetul Bacau, vor fi 93 de astfel de sectii de votare. Camerele web au fost achizitionate de autoritatile locale iar calculatoarele au fost imprumutate de la unitatile de invatamânt. Camerele video vor fi indreptate spre interiorul localului de vot astfel incât sa poata surprinde si identifica cetatenii care isi exercita dreptul la vot, in momentul in care introduc buletinele de vot in urne, cu respectarea prevederilor legale referitoare la secretul votului.

Bolnavii si detinutii pot folosi urna mobila

Alegatorul netransportabil din motive de invaliditate sau de boala poate sa voteze cu ajutorul urnei speciale, in anumite conditii.
Persoanele in cauza trebuie sa intocmeasca, personal, o cerere scrisa, in acest sens, care va fi depusa la biroul electoral al sectiei de votare unde a fost arondat conform domiciliului, pâna cel mai târziu in preziua votarii. Solicitarea va fi insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca este netransportabil. Si detinutii vor putea vota prin intermediul urnei speciale la alegerile prezidentiale, pe baza unui act de identitate. Cererile de votare cu urna speciala se fac in scris de persoanele in cauza si se depun la conducerea penitenciarelor cel mai târziu cu doua zile inaintea votarii. Persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, respectiv persoanele aflate in arest preventiv, pot vota numai in baza unui act de identitate, in acest sens, directorul inchisorii eliberându-le, temporar, documentele aflate in dosarul individual.

Ordinea pe buletinul de vot

Biroul Electoral Central a stabilit, conform rezultatelor finale din primul tur, ordinea pe buletinul de vot pentru alegerile prezidentiale, prima pozitie revenindu-i candidatului Traian Basescu, cea de a doua pozitie fiind ocupata de Mircea Geoana Procesul votarii se va incheia, duminica, la ora 21,00, insa alegatorii care sunt in sala in acel moment sunt lasati sa isi exercite dreptul de vot.
Dupa incheierea procedurilor de votare, presedintele biroului electoral al sectiei de votare verifica starea sigiliilor de pe urnele de votare si sigileaza fanta urnelor, introduce stampilele cu mentiunea „VOTAT”‘ intr-un plic care se sigileaza prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare si procedeaza la procesul de numarare a voturilor. BEC a stabilit ca indoirea gresita a buletinelor de vot precum si efectuarea de stersaturi sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora. Florin CRETU

Comentarii

  1. Unitate in diversitate a zis:

    STOP BASESCU:
    – Gata cu dezbinarea, gata cu ura, vrem o Romania altfel!
    – Geoană: Băsescu a făcut din scandal şi dezbinare politică de stat!
    – Geoană: Eu am avut un mesaj de unitate, Băsescu dezbină şi vorbeşte despre trecut!
    – Geoana: Inca 5 ani de dezbinare, de nesuportat pentru romani!
    – Antonescu: Eu si PNL sustinem cu fermitate proiectul Johannis si pe candidatul Mircea Geoana
    – „Basescu-Boc-Udrea” vs „Geoana-Johannis-Antonescu”
    – Pe 6 decembrie alegem intre dezbinare si unitate!

  2. EI:
    NOI vream un Presedinte care sa sara precum dopul din sampanie cand o vede pe UDREA sau afla de afacerile cu armament ale lu fratesu, cocos, videanu etc! Asta e al ostru si cu el votam!
    NOI:
    Noi vrem un neamt prim-ministru, ca romanii sunt capabili sa invete de la el NORMALITATEA SI TRAIUL MAI BUN. chiar suntem atat de incapabili sa votam un betivan curvar? nu gasim unul mai bun?

  3. Domnule Cretu, sunteti atat de disperat incat modificati sau stergeti comentariile? Revin cu comentariul anterior, in care am spus ca nu-mi doresc un presedinte care sa sara precum arcul de la capcana cand e sunat de devalizatorul sef al tarii, si sunt suficienti romani capabili ca sa ocupe scaunul de Prim Ministru, asta tinand cont un pic si de orgoliul nostru, ca natiune. Va rog sa aveti taria de caracter sa nu mai cenzurati comentariile, intrucat nu consider ca acesta, si nici cel anterior, pe care l-ati modificat, nu sunt calomnioase in vreoun fel.

  4. Asta e practica la Observator de a sterge comentariile care nu le convin!!!!!!!

Adauga un comentariu

*