„Bombe” in Comisia de Dialog Social

bombe18112.jpgAnuntata a fi una linistita, chiar anosta, datorita prezentii in general al directorilor de esalon doi, sedinta Comisiei de Dialog Soclai, patronata de Institutia Prefectului a fost una exploziva, plina de „bombe” aruncate de liderii de sindicat. Vârful de lance a fost Manole Chiriac, presedintele Sindicatului Liber din Invatamânt Bacau care s-a contrat serios cu prefectul in functie, Claudiu Balan. Toata gâlceava a pornit de la o informare facuta de Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau.

Profesori plimbati prin judet pentru o catedra

Chiriac spune ca in judetul Bacau exista cel putin 500 de cadre didactice care nu au incheiate contracte individuale de munca. „Pentru constituirea unei catedre, cadrul didactic trebuie sa predea la 3-4 scoli, doua dintr-o comuna, doua din alte comune. Nici una dintre scoli nu ii incheie contract individual de munca deoarece nu are 10 ore si atunci il plateste la ora. Per total, cadrul didactic respectiv isi face norma intreaga, dar doua ore la o scoala, sase la alta”, a declarat Chiriac. El l-a intrebat pe prefect cum poate fi rezolvata problema. „Ministerul nu-ti da dreptate, inspectoratul nu-ti da dreptate si te miri ca ne pleaca profesorii din tara”, a mai spus Chiriac. Balan a raspuns in doi peri. „Din câte stiu eu, invatamântul are un statut aparte, care nu face obiectul activitatii ITM. Cazurile sesizate sunt particulare, trebuie facuta o analiza cât de eficient e actul de invatamânt, câte unitati de invatamânt sunt , in câte s-a bagat o caruta de bani” , a declarat prefectul.

Un pariu cu bataie lunga

Claudiu Balan spune ca a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean un punct de vedere oficial, „inclusiv un raport” pentru a se cunoaste situatia. „La Letea Veche, la o scoala, s-au alocat 100.000 lei si s-au facut investitii de 400.000 lei. Daca te adresezi Curtii de Conturi ti se raspunde, la modul mai dobitocilor vedeti-va de treaba voastra”, a afirmat prefectul de Bacau. Chiriac i-a explicat prefectului, pe larg cum sta treaba. „La nivel de judet, nu exista nici un contract semnat intre ordonatorul de credit, primarie sau inspectorat si beneficiarul investitiei, scoala reprezentata juridic de director. Daca gasiti un astfel de contract semnat in perioada 2005-2009 imi cer scuze in mod public”, a spus Chiriac.

Nota aberanta de la Ministerul Invatamntului

Profesorii din Bacau, membri ai Sindicatului Liber din Invatamânt refuza sa semneze pentru concediul fara plata pe care trebuie sa il ia in lunile noiembrie si decembrie. „Guvernul comite un abuz grosolan, ne taie din salarii, obligându-ne sa ne luam zile libere, dar nici nu ne lasa sa lipsim de la scoala. Ministerul Educatiei ne-a transmis o nota, smenata de doi secretari de stat si patru directori generali, prin care ne anunta ca aceste opt zile libere nu pot sa conduca la afectarea cursurilor, deci trebuie luate in vacanta de iarna, pentru ambele luni. Este anormal sa ni se taie toate cele opt zile in decembrie, dar sa se reduca salariul pe doua luni, noiembrie si decembrie”, a spus Manole Chiriac.
Liderul FSLI Bacau a precizat ca Inspectoratul Scolar Judetean a primit, marti, o nota de la Ministerul Educatiei prin care directorii de scoli sunt atentionati ca trebuie sa diminueze cu 15,5 la suta cheltuielile de personal in lunile noiembrie si decembrie. In nota, Ministerul precizeaza ca reducerea programului de lucru al dascalilor trebuie sa aiba loc fara afectarea normei didactice, iar orice masuri de diminuare a cheltuielilor trebuie stabilite astfel incât sa nu afecteze cursurile in scoli. „Asta inseamna ca cele opt zile fara plata se vro stabili in perioada 21-31 decembrie”, a punctat Chiriac. Claudiu Balan a primit si el respectiva nota. El a spus ca va lua act de continutul ei dupa care l-a intrebat pe Chiriac „care e situatia miscarii de personal pentru 2010”. „Metodologia pentru miscarea din invatamânt tine de legea care e valabila astazi, nu de pachetul d elegi din invatamânt pentru care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea. Din ce stiu, legea nu a fost inca promulgata de presedinte. daca o promulga, discutia este cu totul alta”, a conchis liderul SLI Bacau. Florin CRETU

Comentarii

  1. un om rational a zis:

    Oameni buni inteleg ca trebui sa fie si miscari politice in administratie, insa totusi sa schimbi un prefect ca Pocovnicu cu mazgaliciul asta de Balan nu prea reusesc sa inteleg!!!! Poate nici Pocovnicu nu este perfect dar totusi de unde au gasit … nici nu stiu cum sa-i spun, tentativa asta de mic dictator!!!!!

  2. acesta este brendul PD-L

Adauga un comentariu

*