Concluzie clara a MECI
Lucrările la Bacalaureatul 2009 au fost supraevaluate!

lucrari.jpgÎn toate judetele a existat un anumit numar de lucrari la examenul de bacalaureat din 2009, care, la reevaluare, au primit note mai mici decât la evaluarea initiala din timpul examenului de bacalaureat din acest an. Afirmatia apartine directorului pentru învatamânt preuniversitar în cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovării (MECI), Liliana Preoteasa. Din fericire, Bacaul n-a fost nominaliozat printre judetele cu numar mare de lucrari supraevaluate.

Potrivit directorului pentru invatamânt preuniversitar, cele mai multe lucrari cu diferente de notare mari între nota acordata de comisia de bacalaureat si nota acordata în urma reevaluarii de catre Comisia nationala de bacalaureat sunt în judetele Gorj, Mehedinti, Iasi, Timis si Neamt. „Reevaluarea s-a facut în contextul în care metodologia de bacalaureat permite comisiei nationale acest lucru. Reevaluarea este obligatorie pentru inspectoratele scolare, dar poate sa fie facuta si de comisia nationala. Am decis sa facem reevaluarea la disciplinele Limba si literatura româna si Matematica si am solicitat sa transmita lucrari judetele care au avut cele mai mari probleme de promovare. Este vorba de primele 11 judeţe. Am constat ca exista diferente între notarea initiala si notarea care s-a obtinut la reevaluare în mod special la Limba româna“, a afirmat Preoteasa, conform Agerpres. Ea a precizat ca un raport final se va elabora după 1 noiembrie, prilej cu care inspectoratele scolare vor prezenta ministerului si masurile luate în cazul profesorilor care au gresit. Vor fi luate masuri de sanctionare prevazute în Statutul personalului didactic si în metodologia de bacalaureat. Una dintre acestea este si neparticiparea la urmatoarele sesiuni de bacalaureat a persoanelor care nu au respectat criteriile si baremele de evaluare. Potrivit metodologiei în vigoare, în cazul în care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între nota initiala si nota obtinuta la contestatii, se poate declansa procedura de cercetare disciplinara pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de comiterea abaterilor. Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, pot merge de la observatie scrisa, avertisment, diminuarea salariului de baza, cumulat, când este cazul, cu indemnizatia de conducere, de îndrumare si de control, cu până la 15 la suta, pe o perioada de la una la sase luni, neselectionarea cadrelor didactice respective în vederea participarii la comisiile de examen în sesiunile urmatoare, destituirea din functia de conducere, de îndrumare si de control din învatamânt si chiar desfacerea disciplinara a contractului de munca.

Comentarii

  1. Cetefaci insa cu lucrarile trase la xerox? Daca s-ar face un experiment si ar fi reasezate pe sali cum au stat candidatii la examen ,la unele centre de examen s-ar constata ca exista lucrari aproape identice la sali intregi.

Adauga un comentariu

*