Dupa ani de aspteptare,
Avem SMURD la Bacau

pict4169.jpgVineri dimineata, in prezenta subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a prefectului judetului, Constantin Dorian Pocovnicu, precum si a altor oficialitati locale, a avut loc inaugurarea oficiala a SMURD Bacau.

Festivitatea a avut loc in Piata Tricolorului, din fata sediului Prefecturii din Bacau. Ea s-a bucurat de prezenta secretarului de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, Raed Arafat, a prefectului judetului, Constantin Dorian Pocovnicu, a generalului de brigada Mihai Simionescu, comandantul ISUJ Bacau, a generalului de brigada Gheorghe Nicolae Rugina, comandantul IJJ Bacau, a sefului IJ de Politie Bacau, comisar Vasile Oprisan, comandor, precum si a unui sobor de preoti. Acestia au si inaugurat festivitatea prin oficierea unei slujbe religioase, dupa care preotul militar Vasile Ichim a sfintit si bionecuvântat cele trei ambulante SMURD. Prefectul Constantin Dorian Pocovnicu a tinut sa sublinieze aportul deosebit in ralizarea acestui oboiectiv foarte important pentru judetul Bacau, a secretarului de stat Raed Arafat, care si-a aratat disponibilitatea pentru darea in folosinta a unui SMURD si la Bacau. La rândul sau, Raed Arafat si-a exprimat onoarea de a fi oaspetele judetului Bacau, si a scos in evidenta ce inseamna pentru bacauani functionarea acestui serviciu. A urmat prezentarea masnilor, cu dotarile de o inalta tinuta tehnica, dupa care garda a si cele trei masini au incheiat, printr-o defilare, festivitatea inaugurarii SMURD in judetul Bacau. In cadrul conferintei de presa care a urmat, prefectul Constantin Dorian Pocovnicu i-a oferit lui Raed Arafat, drept cadou din partea Instiutiei Prefectului, o icoana a Sfântului Antipa de la Calapodesti. Raed Arafat a vizitat apoi Sectia UPU, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, declarându-se multumit de dotarile acesteia.

Ce inseamna SMURD Bacau

Echipajele Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) actioneaza pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune conditii si cât mai rapid posibil, fara a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistentei medicale de urgenta, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor si altor situatii de urgenta în care functiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent. Primul ajutor se acorda pe timpul interventiilor de catre echipajele SMURD, precum si de personalul unitatilor sanitare din zona de competenta, chemat în sprijin la locul actiunii. În dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau au intrat trei ambulante noi, de tip B 2, încadrate cu echipaje formate din doi salvatori cu instruire paramedicala si un conducator al mijlocului de interventie cu instruire paramedicala. Echipajele SMURD vor interveni la cazurile în care una sau mai multe persoane se afla într-o situatie de risc vital din cauza unei îmbolnaviri sau accidente acute; la cazurile care necesita acordarea primului ajutor într-un interval scurt de timp; asigurarea protectiei medicale în cazul interventiei echipajelor inspectoratului pentru situatii de urgenta la misiunile specifice de risc de accidentare pentru personalul echipelor de interventie; interventia la accidente colective sau calamitati. Ambulantele construite pe sasiu Volkswagen Transporter 4×4 au în dotarea lor un sertar încalzit la 37 grade Celsius, prevazut cu termostat, pentru depozitarea solutiilor perfuzabile; un sertar pentru depozitarea echipamentelor medicale; un defibrilator ce poate fi folosit si pe post de monitor de functii vitale (ECG 6 canale, pulsoximetrie, tensiune arteriala neinvaziv); un injectomat; un aspirator de secretii portabil si fix. De asemenea, sunt dotate cu butelii portabile de oxigen de 5 litri, precum si cu butelii fixe de oxigen de 10 litri. Autospecialele de interventie sunt dotate cu sisteme de radiocomunicatii, sisteme de comunicatii Tetra, sisteme de telefonie celulară GSM si sistem de comunicare intern, constând dintr-un interfon pentru a facilita comunicarea dintre membri echipajului. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacău au fost instruite în cadrul cursurilor de formare în acordarea primului ajutor calificat, în efectuarea procedurilor de descarcerare si alte operatiuni de salvare, 24 de cadre, din care 10 conducatori auto, iar în perioada urmatoare au fost planificati la acest curs alţi patru subofiteri.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*