Un român din cinci ar vrea ca romii să dispară

romi.jpgÎn anul 2000, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală de la Cluj a lansat, sub denumirea „Barometrul relaţiilor etnice”, o serie de cercetări periodice a relaţiilor interetnice. Ultima a avut loc acum şapte ani. Secretariatul General al Guvernului prin programul S.P.E.R. (Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă) a susţinut realizarea unui nou etnobarometru. Rezultatele acestuia au fost făcute publice ieri, la sediul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Studiul n-a vizat exclusiv romii, fiind orientat şi către cea mai importantă minoritate etnică din România din punct de vedere statistic: maghiarii. Eşantionul de romi a fost de 608 persoane, iar de „ne-romi” de 820 de persoane. Tot ieri a fost prezentată şi o analiză de presă bazată pe monitorizarea a 8 publicaţii centrale şi a jurnalelor de ştiri din prime-time ale principalelor televiziuni, în perioada decembrie 2008 -iunie 2009. În subsidirar, a fost urmărit şi consumul de produse media al romilor.

„Murdari”, „leneşi”, „hoţi”
Comparativ cu anul 2002, situaţia romilor pare să se fi îmbunătăţit uşor. Discriminarea pe criterii rasiale a rămas însă o temă ocolită cu grijă. Dacă este adusă în dezbatere publică, răspunsul este prompt şi radical, ca la concertul Madonnei din Parcul Izavor: un cor de huiduieli.
În urmă cu şapte ani, fraza „Nu sunt de acord ca romii să locuiască în România” era aprobată de 28,3% dintre respondenţi. În 2009, procentul a scăzut la 20,8%. Cu cât situaţia devine mai personală, cu atât gradul de respingere creşte. În 2009, 68,4% dintre cei chestionaţi nu ar vrea ca romii să le facă parte din familie. Romii sunt plasaţi sub o serie de sterotipuri etnice. La întrebarea- dublă – „Cele mai multe femei rome sunt murdare şi au prea mulţi copii?” – procentul celor care au răspuns „da” este de 71,7. Imaginea minoritarului cu igienă precară este însoţită de prezumţia de criminalitate. „Cei mai mulţi romi încalcă legile?” a primit un răspuns afirmativ covârşitor: 77,7%. Etichetele cele mai frecvente pe care le primesc romii sunt: „leneşi” şi „hoţi”.
Ca şi românii, romii au foarte mare încredere în Biserică (47,9%) şi Armată (10,9%). Şi, la fel ca românii, 65,6% dintre romi cred că nicio personalitate politică nu i-a ajutat. În ceea ce priveşte consumul de media, similarităţile sunt frapante. Romii şi românii preferă aceleaşi posturi de televiziune şi au gusturi comune în privinţa programelor „de divertisment”.

Comentarii

  1. Mi-e rusine sa recunosc dar, nu mai suport aceasta etnie ! Sunt discriminati intradevar,dar pozitiv (nu stiu sigur daca exista termenul, dar asta este realitatea perceputa de majoritatea oamenilor ). Ies in evidenta peste tot : prin limbaj, lene ,mizerie, hotie , avutie ostentativa , nerespectarea nici unei legi sau reguli de bun simt …!!!! Sentimentul pe care il incerc este inuman si nu ma mandresc cu el , dar asta este realitatea si din pacate ca mine simt multi oameni obisnuiti care sunt permanent agresati de comportamentul antisocial sau de promovarea excesiva in massmedia !!! Din pacate cei cativa membri marcanti ai acestei etnii nu pot nu pot schimba cu nimic situatia , pentru ca mai degraba se invata si se imita raul decat binele ! Suntem satui de ei pana peste cap , si daca ar disparea ca prin minune cu totii , jur ca cei mai multi dintre noi nu le-am duce dorul ….

  2. sa i fut in gat de cioroi boriti de pe 6 martie
    muie
    muie muie

  3. unul din cinci recunoaste asta. ceilalti 4 doresc si ei acelasi lucru, garantez.

  4. Gresit: sase romani din cinci ar vrea ca tziganii sa dispara de pe suprafata Pamantului! Si ei si corciturile lor imputzite!

  5. ce bine era daca Maresalul incepea chestia cu tiganii mai devreme cu 2-3 ani ,erau acum mai putini .ce se intampla acum cu aceste scursuri este datorita politicii idioate din anii 90 cand acestor suboameni l-i sau dat mai multe drepturi decat majoritatii.Ei nu platesc impozite si taxe ca nu au venituri ,dar si-au construit vile cu turnulete cu 15-20 de camere si in batatura au Q5 si Mercedes si beneficiaza de tot felul de ajutoare de la stat ,abia stiu alfabetul dar au carnet de sofer (sunt mana in mana cu poitia ), sunt cei care sunt cei mai tari producatori agricoli si daca le pui sapa in mana se ranesc(piata de produse agricole este dominata de tiganime )avem piata mai scumpa decat in Brasov sau Sibiu . Statul roman a gresit enorm cu acesti indivizi si acum noi cetatenii tragem ponoasele .peste 50-75 ani acesti neoameni vor fi majoritari .

Adauga un comentariu

*