„Comertul de vise” va fi interzis

droguri-legale-3.jpgCel putin un magazin bacauan de droguri legale a fost inchis in ultimele zile de politistii antidrog – un proiect normativ recent prevede scoaterea in afara legii a comertului de plante halucinogene

Cel putin un magazin de droguri legale (plante halucinogene) din Bacau a fost inchis in ultimele zile, in urma unei actiuni nationale a politistilor de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (BCCOA). Motivul deciziei a fost comercializarea canabisului sau a unor medicamente care au la baza substanta activa din canabis – cu efecte mult mai puternice decât planta. Mai mult, autoritatile intentioneaza sa scoata cât de curând „afacerea cu vise” in afara legii.

Primul semnal de alarma
„Comertul de vise” a aparut in Bacau anul acesta si a devenit rapid o afacere prospera, cu toate ca unii clienti au ajuns la spital sau au avut nevoie de ajutorul Centrului Regional de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog (CREPCA).
Un prim semnal de alarma privind vânzarea canabisului in coffeeshop-uri din orasul nostru a fost tras in luna mai de Comisariatul Judetean de Protectia Consumatorilor. „Pe etichetele amestecurilor de plante figurau substante interzise prin lege, gen canabis. Am prelevat probe din produsele suspecte si le-am trimis spre examinare la BCCOA”, a declarat atunci fostul director al institutiei Mihaela Hriscu.

Proiect impotriva drogurilor legale
Un proiect supus dezbaterii publice in aceasta perioada de Ministerul Sanatatii prevede noi „conditii de punere pe piata a unor plante, produse de origine vegetala si substante care pot fi asemanate cu plantele, substantele si preparatele stupefiante sau psihotrope”. Potrivit documentului, sunt interzise producerea, importul, vânzarea, distribuirea si transmiterea plantelor, produselor vegetale si substantelor care, prin forma ambalajului, continut, prezentare, instructiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea ca folosirea lor, indiferent cum (consum, prizare, aromaterapie) ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante sau psihotrope (cu efecte asupra psihicului). De asemenea, distribuirea si comercializarea pentru studiu etnobotanic (privind denumirile populare ale plantelor) a plantelor si produselor vegetale de felul celor amintite se pot face doar cu autorizatie de la Ministerul Agriculturii.

„Aceste plante dauneaza grav sanatatii”
Reprezentantii CREPCA impartasesc viziunea negativa asupra drogurilor legale. „Salutam aparitia unui proiect prin care sa fie interzise. Aceste plante dauneaza grav sanatatii. Anul acesta ne-am confruntat cu mai multe cazuri in care cei care au consumat asa ceva sau familiile ori prietenii lor ne-au cerut ajutorul”, a declarat Marta Butnaru, inspector de specialitate in cadrul centrului.
Aflat luna trecuta la o conferinta in Bacau, academicianul profesor doctor Vasile Chirita, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Socola din Iasi, a declarat ca „noi, ca psihiatri, nu suntem de acord cu consumul de produse din aceste coffeeshop-uri”.

Exemplu de prezentare
Site-ul „magazinului de vise” Spice Shop contine un „meniu” cu „amestecuri de fumat”, „ecstasy legal” sau „popper”. „Skunk este recunoscut ca fiind unul din cele mai puternice produse de pe piata, pe baza de plante apreciate pentru efectele lor psihoactive, relaxante si euforice. Supranumit «Fumul Zeilor», contine plante utilizate de samani”, „Spice Hash poate fi confundat foarte usor cu «marfa adevarata»”, „Blessed iti deschide mintea si iti ascute simturile”, „Iced Diamonds iti ofera o energie fizica si mentala intensa timp de 4-6 ore”, „Rush se administreaza prin inhalare, indeosebi pentru a mari placerea sexuala”, iata cum sunt prezentate câteva dintre drogurile legale de la Spice Shop.

Primire ostila
Am incercat sa stam de vorba si cu un comerciant de droguri legale din Bacau despre proiectul de interzicere a acestora. La un coffeeshop din strada Mihai Viteazul, am fost intâmpinati cu ostilitate, neavând cu cine discuta.
Alin LEANCA, Olimpia FILIP

Comentarii

  1. asta merita !

  2. Demostene a zis:

    Gata cade sandramaua..

  3. Pana acum nu a reusit nimeni sa-l „tempereze” pe ciuperca.
    Va fi asta inceputul?. Nu cred.

  4. DROGURILE LE MAI LIPSEAU ROMANILOR.

    TRECAND PRIN ARENA MALL BACAU AM SIMTIT MIROSUL SUSPECT
    A DROGURILOR ASA ZISE USOARE…….CE RUSINE!!!!
    DAA TRECEA PE ACOLO UN COPIL^????CE VINA AVEA EL SA INSPIRE AERUL CONTAMINAT DE ASEMENEA SUBSTANTE TOXICE…

  5. Retardatilor!!! Cine va obliga sa cumparati asa ceva? Vi le baga pe gat cineva? Sunt de acord sa fie inchis orice magazin de acest fel care vinde unui minor aceste produse!!!! Dar ce problema aveti voi cu oamenii care vor sa incerce diverse chestii? E viata lor!!!! Fac ce vor!!! Atata timp cat nu afecteaza pe restul, fiecare are dreptul de liber arbitru!!! Indoctrinatii draq ce sunteti! De aia Romania e asa cum e….din cauza unor dobitoci ca voi! Laura, ai baut vreodata suc? Daca da, de ce draq ai facut asta? Puteai la fel de bine sa bei apa de la izvor…..de ce draq ai baut suc?!
    Sau ai baut vreodata bere? De ce draq ai baut? Ai fumat vreodata? De ce d-zeu ai fumat? Mananci paine? Da ce ce draq mananci paine cand poti manca mamaliga? Te uiti pe Acasa sau pe Pro TV sau pe Antena1? De ce d-zaul tau te uiti?!!! Te poti uita pe TVR1!!!!!! Vezi?!!! Eu iti dau dreptul sa faci toate astea. Tu de ce draq nu imi dai voie sa fac ce vreau atata timp cat nu iti afectez infecta si banala existenta?!!!!

  6. tocmai ma pregataem cu var’miu sa deschid genul asta de magazin intr-un oras in care nu erau deloc astfel de magazine . Sunt putin dezamagit pentru ca facusem aproape toate demersurile . Primisem chiar si autorizatie de la primarie

  7. Cocaina curge in port? curge! Politia si SRI u se impusca „accidental” in picior? pai da ce stiu ei ce i aia arma… Se fura ca in codru? Aham… Politia este corupta? Neeeee! Si atunci ce p…a mea va luati de CIAIU’ omului? E, stiu este mult mai usor ca p aia rai le dati drumu dupa 30 de minute chiar daca ia ti prins cu juma de kil in buzunar…Multa sanatate!

  8. etnobotanic ro a zis:

    Va asteptam la Smoke Shopurile noastre situate in Calea 13 Septembrie nr. 210 si Crangasi !!

    Cele mai bune preturi ! !

    etnobotanic ro

  9. bagamiash pula`n rasa voastra de comunisti nu va obliga nimeni s aconsumati .fiecare cu morti masi
    Oricum decat sa beau ca porcu s aa simt bine mai bine fumez un joint si e mult mai bine si mai sanatos decat
    alcooolu

  10. tot respectu care se cuvine pentru comentariu domnului openmind

  11. @openmind, aici nu ai dreptate si sa-ti explic de ce 🙂 Atunci cand tu tragi ceva, asta ii afecteaza pe toti cei din jur fie din cauza mirosului, a comportamentului, fie prin intermediul faptelor (chiulesti prea mult, devii violent etc), asta ca sa nu mai spun de situatia in care te urci la volan, cand poti chiar si sa omori pe careva. Faptul ca eu beau suc sau apa nu-mi afecteaza psihicul, dar faptul ca trag mi-l afecteaza si, implicit, ii afecteaza pe toti cei din jur.

    @crb, bauturile alcoolice naturale (alea de la tara,fara chimicale) au vitamine si, in cantitati mici poate sa faca bine, pe cand un joint iti face rau chiar daca ai tras un singur fum

  12. are dreptate ce spune openmind, nu te obliga nimeni sa cumperi sau sa fumezi una alta, esti pe propria raspundere……si printre altele romania se mai calmeaza cu toate astea………

  13. Eu nu va inteleg cu aberatiile si comunismele voastre gen „daca se suie la volan si ne omoara pe toti”. Unde ai vazut tu in romania sa se urce la volan si sa calce oameni pe strada sau mai stiu eu ce ghidusii.mai bine lasati-i sa fumeze,si voi sa nu va mai uitati la filme cu psihopati si mai stiu eu ce „se-feuri”…On Topic:
    – Intradevar,nu sunt bune drogurile legale,fac rau organismului,sunt facute in laborator desi scrie pe eticheta „produs etnobotanic” (Disciplină care se ocupă cu culegerea de denumiri populare ale plantelor. ♦ Nomenclatura populară botanică. [Cf. gr. ethnos – popor, botane – plantă)
    total o aberatie scrisul de pe eticheta. Drogatii nu va fac rau,stau linistiti ,vorbesc,gandesc mai mult ca voi,si sa nu uitam,sunt lucizi oamenilor.
    -Eventual astia „contradictorii ,comentatori de cacat si suporteri comunism) ,Voi poate va urcati in masina sa calcati lumea si apoi sa va omorati sau ce vreti voi sa faceti. Tv-ul mananca intelectul.atat am zis.nu vreau sa jignesc pe nimeni.o zi buna,si spor la comenturi (pro/contra)
    Verdictul meu: -da – legalizati drogurile (sativa) si inchideti „etnobotanicii culegatori de thc sintetic”

  14. frate iarba e blana sarea e blana shi ea in pana mea cum sa faca lumea asa ceva eu conduc in fiecare seara fumat in pana mea shi ii dau 120 pe stradute :)) shi nu am facut nici un accident sau intentie de accident so calm down legalize them again !!!!!!!

Adauga un comentariu

*