Izolarea termica a blocurilor, etapa a III a modificata si completata

fond3.jpgPrin lucrarile de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte se doreste cresterea performantei energetice a blocurilor si reducerea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor. In 2008, in municipioul Bacau au fost reabilitate termic 31 de blocuri la care s-a efectuat doar amvelopare exterioara. Ulterior s-a decis ca la aceste immobile sa se inlocuiasca sI tâmplaria de lemn cu tâmplarie de aluminiu, izolarea termica in interior pe casa scarii si inlocuirea sarpantei. In acest an, municipalitatea s-a angajat sa execute astfel de lucrari la 65 de blocuri pentru care urmeaza sa se organizeze licitatie si sa se treaca la executia propriu-zisa.
La anul, in 2010, planurile executivului de la Primaria Bacau sfideaza criza economica. Se doreste amveloparea a 212 blocuri. Finantarea proiectarii lucrarilor de executie se va asigura de la bugetul local iar finantarea executarii lucrarilor se face dupa urmatorul calcul: 50 la suta de la bugetul de stat, 30 la suta de la bugetul local si 20 la suta din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari. Cele mai multe imobile propuse pentru 2010 sunt pe strada Milcov, 44 la numar, Letea, Mioritei, Republicii, Aviatorilor, Soimului si Logofat Tautu. De exemplu, pe Logofat Tautu este inclus blocul 8, scarile A-D, imobil care a fost reabilitat termic doar pe exterior in anul 2008.

PSD vine in sprijinul asociatiilor de proprietari

In urma cu doua saptamâni, Adrian Nastase, presedintele Consiliului National PSD a prezentat un proiect prin care PSD doreste sa scuteasca asociatiile de locatari de plata procentului de 20% pentru reabilitarea termica a locuintelor. Anuntul a fost facut în urma unei noi dezbateri pe care PSD a realizat-o în cadrul departamentului de infrastructura si dezvoltare regionala a partidului, pe tema urbanismului si a necesitatii unor reglementari coerente în aceasta materie. Adrian Nastase a aratat ca acest program este complementar si se poate realiza cu ajutorul ANL. Astfel, prin proiecte de mansardare, se pot face întelegeri care sa evite acea suma de 20% pe care trebuie sa o achite asociatiile de proprietari. La rândul sau, Sorin Bota, seful departamentului de infrastructura a PSD, a explicat ca partidul încearca sa gaseasca solutia de a realiza un parteneriat public-privat între constructorul care ar urma sa realizeze anveloparea termica a blocului si mansarderea cladirilor, astfel încât asocitiile de proprietari sa nu mai contribuie cu cota de 20%. În plus, a spus Bota, se doreste ca acea cota de 30% a primariilor sa se reduca la jumatate daca nu chiar la 40% din ceea ce ar trebui sa achite în prezent. „Vrem sa diminuam aceasta cota a primariilor la 10- 15%”, a aratat Bota, mentionând ca, în opinia social- democratilor, acest proiect este fezabil, urmând sa se lucreze la crearea unei baze legale.
Florin CRETU

Adauga un comentariu

*