20.000 de oameni, inclusiv profesori, daţi afară din Educaţie

Ministerul Educaţiei, sub semnătura directorului general Mihai Păunică şi a directorului direcţiei performanţă în cariera didactică, Corina Marin, a transmis către inspectoratele şcolare judeţene numărul de posturi finanţate din bugetul de stat, valabile de la 1 septembrie 2009. Astfel, la nivelul întregii ţări, în învăţământul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi, atât de predare (didactice), cât şi auxiliare sau nedidactice. Spectrul acestor reduceri masive planează peste şcoală încă din ianuarie 2009, când bugetul învăţământului arăta foarte clar că nu vor fi bani, nu numai pentru mărirea salariilor cadrelor didactice, dar nici măcar pentru acoperirea lor până la sfârşitul anului. Deşi în acordul semnat în mai de către federaţiile sindicale şi patru membri ai Guvernului se specifica extrem de clar că nu vor exista disponibilizări în educaţie, iată că, astăzi, chiar MECI încalcă respectivul acord, ceea ce stârneşte nemulţumirea sindicatelor.
„Este inadmisibil ceea ce a făcut ministerul. Practic, se vor reduce de la minimum 50 de posturi pe un judeţ până la 1.200 la nivelul Capitalei“, ne-a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“.
Nemulţumirea sindicaliştilor este cu atât mai mare cu cât aceştia n-au fost consultaţi şi nici informaţi. Directorul Corina Marin a încercat să ne explice faptul că „în fiecare an noi am transmis numărul de posturi către inspectoratele şcolare, iar anul acesta, la nivelul întregii ţări, este vorba despre o reducere cu 4% a numărului total de posturi.“
Dna Marin n-a putut însă să ne detalieze despre ce posturi este de fapt vorba: didactice sau nedidactice şi nici câte posturi vor fi de la 1 septembrie. Sindicaliştii spun însă că se vor reduce cu siguranţă şi posturile didactice pentru că, „oricum, la nivelul celor nedidactice, suntem de mult sub normativ“, cum declara Nistor.
În asemenea condiţii, este de aşteptat ca la nivelul fiecărui inspectorat şcolar să se aplice reducerile, întrucât adresa MECI precizează că „în cazul depăşirii acestuia (n.m. – numărul total de posturi) responsabilitatea revine conducerii inspectoratului şcolar“.
Practic, diminuarea cu 4% a numărului total de posturi va duce la disponibilizarea de cadre didactice, dar şi de personal nedidactic: laboranţi, secretare, femei de serviciu.

Adauga un comentariu

*