Zeci de magistrati, cercetati penal

trib2.jpgMai bine de 60 de magistrati de la Judecatoria, Tribunalul si Curtea de Apel Bacau sunt cercetati in urma unei plângeri penale facute de avocatul Vasile Botomei.

El afirma ca a intocmit plângerea penala deoarece a fost nemultumit ca acestia au facut greva, in ciuda unui articol de lege care interzice acest lucru. Plângerea a fost apoi comunicata la Consiliul Superior al Magistraturii, la Procurorul General al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la Presedintele României, Guvern si Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bacau. „M-am dus la Tribunal sa depun niste acte la niste dosare pe care le am pe rol. M-am trezit ca nu este nimeni inauntru. Ba, mai mult, jandarmul de la intrare mi-a zis ca trebuie sa plec deoarece toata lumea este acasa si Tribunalul este gol. M-am infuriat si am facut o plângere penala contra tuturor celor 61 de magistrati aflati in greva. Nu am omis pe nimeni, de la Presedinte si pâna la judecatorul de scaun. Este o greva ilegala”, a afirmat avocatul Botomei. El a mai adauat ca a doua zi, când magistratii au aflat ca urmeaza sa fie cercetati penal au iesit din greva. „Au iesit, dar faptele au ramas. Sunt fapte de abuz in serviciu contra persoanelor care au avut procese la care se mai adauga si tulburarea bunului mers al institutiei”, a mai spus Botomei. El a mai afirmat ca in acest moment cei 61 de magistrati nu mai au deschidere catre o negociere de mediere a conflictului dintre ei si presedinte, deoarece sunt persoane cercetate penal. „Presedintele României nu are cum sa negocieze cu niste cercetati penal. In mod normal trebuie sa vine decizia de suspendare din functia de magistrati. Dosarele lor vor fi judecate de alti judecatori de la alte curti de apel din tara” , a mai spus avocatul Botomei.

David: „E o actiune in conformitate cu pozitia noastra”

Simona David, purtator de cuvânt al Ministerului Justitiei a recunoscut ca situatia de la Bacau este neobisnuita. „Nu am mai auzit sa mai fie o asemenea situatie undeva prin tara. Intr-adevar am sunat la Bacau sa vad daca se confirma faptul ca exista o astfel de plângere penala si intr-adevar, exista. Ceea ce a facut avocatul Botomei, este pe linia noastra. Asa am gândit si noi lucrurile, adica faptul ca protestul magistratilor nu este legal si statutar”, a declarat Simona David. „Nu stiu ce se va intâmpla cu dosarele magistratilor de la Bacau, dar cu siguranta se vor urma procedurile legale”, a mai adaugat ea.

„Niciun magistrat nu a primit citatie”

Conducerea Tribunalului Bacau afirma ca niciun magistrat nu a primit inca vreo citatie in aceste sens. „La noi nu a fost greva, ci o forma de protest. Acest protest a fost facut de personalul auxiliar de la arhiva. Din câte stiu, judecatorii au ramas dupa program si au finalizat dosarele pe care le aveau in lucru”, a declarat judecatoarea Maria Oborocianu, purtator de cuvânt al Tribunalului Bacau. (Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. aaaa!-nu a mai fost greva la Bacau?-deja le-a intrat morcovul in c…. magistratilor? Afara cu toti si aduceti altii-sunt atatia tineri care vor si nu incap de ei si mafia lor…!

  2. Botomei Vasile a zis:

    Aceasta dezicere a aparut in presa dupa ce a aflat ca 62 de magistarti din Bacau sunt cercetati penal, la plangerea inaintata de catre avocatul Botomei Vasile – decanul Baroului Bacau.

    Acesta dezicere de propiile fapte, cu caracter penal, este publicata in ziarul desteptarea din Bacau din data de 23-07-2009, in articolul intitulat : „62 de Judecatori Bacauanii au plangeri penale” , dezicere care a fost publicata si in ziarul Observator de Bacau, intitulat : ” Zeci de magistrati cercetati penal !”

    Baroul Bacau denunta, in mod public declaratia mincinoasa a magistratului Oboroceanu Maria.

    Doamna Magistrat minte ca nu ar fi facut greva judecatorii din Bacau, in zilele de 9 si 10 iulie 2009, desi domnia sa, aa facut public anuntul de greva,prin articolele publicate in ziarul Desteptarea din Bacau din data de 9 iulie 2009.Dovada o facem cu articolul si fotografia judecatoarei Oboroceanu Maria impreuna cu doamna judecator Munteanu Maria in calitate de presedinte la Tribunalul Bacau,in articolul preluat din ziar, in acest comunicat :

    CITESTE !!! :

    „Justitia bacauana este pe chituci: Creditorii Tribunalului isi vor banii

    11 Iulie 2009

    Situatie de tot râsul in instantele bacauane. Presedintele Tribunalului recunoaste ca nu sunt bani pentru hârtie, toner, energie, nici macar pentru plata salariilor. Din luna septembrie, practic, judecatoriile nu-si vor mai putea desfasura activitatea.

    Daca banii pentru consumabile si utilitati s-au terminat deja, nici sumele alocate pentru salariile magistratilor si cele ale personalului auxiliar nu vor ajunge decât pâna in luna august. „La aceasta data, Tribunalul Bacau a consumat tot bugetul pe anul 2009, ne spune presedintele Tribunalului, Maria Munteanu. Mai mult, avem datorii catre furnizori de 5 miliarde de lei. Daca nu este facuta urgent o rectificare nu vom mai putea functiona. Judecatorii vor intra in sedinte, dar nu vor face altceva decât sa dea termene“. Pentru anul 2009, conducerea Tribunalului Bacau a stabilit un buget de venituri si cheltuieli de 29.593.780 lei pentru personal si 5.087.162 lei pentru cheltuieli materiale. Dar s-a aprobat suma de 17.473.420 lei pentru personal si 1.897.000 lei pentru materiale. „In momentul de fata nu avem bani pentru hârtie si toner, care sunt esentiale pentru desfasurarea activitatii in instata. De asemenea nu sunt bani pentru plata energiei electrice, gazului metan, pentru benzina, chirii, serviciul expertilor, traducatorilor si avocatilor“, precizeaza judecatorul Munteanu.

    „Asa, nu se poate face justitie“

    Judecatorii spun ca au ajuns sa aiba pe masa de lucru peste 150 de dosare, fiindu-le imposibil sa lucreze in asemenea conditii. „Parca am fi batalioane disciplinare, se plânge presedintele Tribunalului Bacau. Nu se poate face justitie in acest fel. Munca multa si nici macar salariile nu le avem asigurate pâna la sfârsitul anului. Nu mai vorbesc de sporurile câstigate in instanta. In România creditorul nu este protejat.

    Imi asum ceea ce spun! Nepunerea in executare a unei hotarâri judecatoresti constituie fapta penala. Statul este singurul debitor privilegiat, singurul care are posibilitatea sa aleaga modul cum si când va plati“. Judecatorul Munteanu are si câteva sugestii referitoare la modul cum ar putea ajunge niste bani la bugetul Ministerului Justitiei. Presedintele Tribunalului sustine ca ar trebui ca impozitele pe veniturile notarilor si executorilor judecatoresti sa ajunga in pusculita Justitiei, iar taxele de timbru sa fie mai mari, in unele cauze.”

    Desteptarea din Bacau, redactor sef : Lili Adochitei / 23-07-2009 / link : http://www.desteptarea.ro/justitia-bacauana-este-pe-chituci-creditorii-tribunalului-isi-vor-banii.html

    Solicitam in mod public ,cetatenilor sa ne comunice pe adresa baroulbacau_unbr@yahoo.com daca este adevarat ca au facut greva sau nu , judecatorii de la instantele din Bacau, in forma in care sa dezis doamna magistrat Oboroceanu Maria in calitate de magistrat-judecator si purtator cuvant al Tribunalului Bacau.

    De asemenea formulam cerere expresa catre mijloacele media , sa revina asupra materialelor publicate, in caz ca se probeaza ca nu au facut grava judecatorii ! in forma in care au fost prezentate articolele din ziare.
    Baroul Bacau confirma ca magistratii din judecatul Bacau ca au facut greva in zilele de 9 si 10 si 13 iulie 2009, intre orele 08:00 – 12:00.
    Reiteram prevederile art. 63 din Legea 168/1999, cu privire la conflictele de munca cu citat, si de asemenea propunerile de lege ferenda, formulate in teza de doctorat, semnata de avocat Botomei Vasile, cu rugamintea catre mijloacele de media sa faca o dezbatere pe propunerile comunicate de Btomei Vasile catre ministrului de justitie, Catalin Predoiu, la cererea purtatorului de cuvant al ministrului , Simona David.

    „Propuneri de lege ferenda privind raspunderea administrativa pentru magistrati care declara greva

    Evenimentele create in Romania de catre magistratii care au declarat greva, in vederea determinarii statului roman sa le acorde sporuri salariale, au generat nemultumiri din partea altor categorii profesionale, care nu au aceleasi privilegii la fel ca magistratii din Romania, motiv pentru care, in vederea imbunatatirii cadrului legal prin care sa se asigure o eficientizare, a cadrului legal de atragere la raspundere a magistratilor, propun ca Legea 168/1999, sa se modifice si sa se completeze dupa cum urmeaza:

    In prezent art. 63 arata astfel:

    Art. 63:

    (1) “Nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, personalul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne si al unitatilor din subordinea acestor ministere, personalul Serviciului Roman de Informatii, al Serviciului de Informatii Externe, al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, personalul militar incadrat in Ministerul Justitiei, precum si cel din unitatile din subordinea acestuia. “

    Propun ca art. 63 din Legea 168/1999 sa se modifice si sa se completeze dupa cum urmeaza:

    Art. 63:

    (2) Procurorii si/sau judecatorii care intra in greva, dupa caz, care refuza participarea la sedintele de judecata la care sunt planificati, se considera exclusi de drept din magistratura, fara alte formalitati de constatare prin comisiile de disciplina ale magistratilor sau prin hotarari;

    (3) Magistratii nu au dreptul de a formula actiuni judecatoresti, in ceea ce priveste stabilirea veniturilor salariale, a sporurilor de serviciu pentru functiile detinute, sub sanctiunea inadmisibilitatii actiunilor furmulate in acest sens, si a excluderii din magistratura;

    (4) Decretele de incetare a calitatii de magistrat, se emit de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Ministrului de Justitie in termen de 10 zile de la data de initiere a formei de protest de catre magistrati;

    (5) In conditiile in care toti judecatorii de la nivel national participa la greva, protestul se considera vot de blam impotriva Guvernului, cu consecinta emiterii decretului de catre Presedintele Romaniei, in termen de 10 zile de la initierea protestului, de destituire din functie, a primului-ministru si al ministrilor din cabinet;

    (6) Cu aceeasi data de emitere a decretului de destituire a Guvernului, privind incetarea mandatului de Prim-Ministru si a Ministrilor din Guvern, Presedintele Romaniei, desemneaza un candidat pentru functia de Prim-Ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament, in conditii art. 85 din Constitutia Romaniei;

    Articol publicat pe pe site-ul http://www.baroulbacau.ro la departamentul “Articole publicate de avocati in reviste de specialitate” si pe site-ul http://www.botomeivasile.ro, in sectiunea “Propuneri de lege ferenda”.

    Propunerile de lege ferenda, cu privire la imbunatatirea sistemului legislativ, din categoria “Raspunderea administrativa a magistratilor” au fost trasmise la Ministerului de Justitie in data de 17.07.2009, orele 15.00, fiind preluate de consilierul Ministrului de Justitie, purtator de cuvant Simona David.

    Materialul a fost comunicat prin inregistrare pe http://www.just.ro.

    Semneaza,

    Av. drd. Botomei Vasile”

    Baroul Bacau comunica prin prezenta , cu titlu de drept la replica, la arcicolul publicat in ziarul Desteptarea din Bacau, din data de 23 iulie 2009, intitulat ” 62 de judecatori bacauanii au plangeri penale”, semnat de redactor Doina Mincu si Mircea Merticatriu, asemenea ca si pentru ziarul Observator din Bacau prin articolul intitulat ” Zecii de magistrati cercetati penali”, urmatoarele :

    Baroul Bacau, a exceptat de la plangerea penala inregistrata impotriva magistratilor grevisti din Bacau, pe judecatorii care nu au fost planificati in sedintele de judecata din datele de 9 si 10 iulie 2009 intre orele 8:00-12:00 .

    In acest sens solcititam a se publica in tocmai plangerea penala in care a fost trimisa la C.S.M. Parchetul de pe Langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, publicata pe http://www.baroulbacau.ro si http://www.botomeivasile.ro.

Adauga un comentariu

*